12 EYLÜL DARBESİNDEN SONRA İLK KEZ MEYDANLARA ÇIKAN DENİZ BAYKAL'I GERZE'DE BEN KARŞILAMIŞTIM!

Ferruh ÇETİN'den anılar

12 EYLÜL DARBESİNDEN SONRA İLK KEZ MEYDANLARA ÇIKAN DENİZ BAYKAL'I GERZE'DE BEN KARŞILAMIŞTIM!
08 Kasım 2014 - 22:51
Ferruh ÇETİN'den anılar...

12 EYLÜL DARBESİNDEN SONRA İLK KEZ MEYDANLARA ÇIKAN DENİZ BAYKAL’I GERZE’DE BEN KARŞILAMIŞTIM![gallery ids="15404"]



 

 

Türk siyasetinin Demirel ile birlikte hala yaşamlarını sürdüren duayenlerinden birisi durumundaki Deniz Baykal’ın gerçekten fırtınalı bir siyasi yaşamı vardı.
Siyasetle 1960’lı yıllara doğru Demokrat Parti iktidarına karşı gelişen öğrenci hareketlerine katılmakla tanışan Baykal, 14 Ekim 1973’te yapılan genel seçimlerde 185 milletvekili kazanarak birinci olan Cumhuriyet Halk Partisi’nden Antalya milletvekili seçilerek siyasi hayata ilk adımını atmıştı…
Deniz Baykal’la ilk tanışıklığımız onun genç yaşta Maliye Bakanı olduğu günlerde olmuştu.
DSİ’DE BİRLİKTE KAHVALTI YAPTIK
1974’te Bülent Ecevit Başbakanlığında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinin Maliye Bakanı olarak Samsun’u ziyaret eden Deniz Baykal’la kaldığı DSİ. 7. bölge müdürlüğü misafirhanesinde tanışmış ve uzunca bir görüşme yapmıştım.
O görüşmemizde hem kahvaltımızı yaptık hem de, ülkenin durumu hakkında kendisinden açıklamalar almıştım.
İKİNCİ KEZ BAKAN OLDU
Deniz Baykal,1978’de kurulan 3. Ecevit hükümetinde yine bakan olmuştu.
Bu defa onu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koltuğunda görüyoruz.
Deniz Baykal bu dönemde CHP parti meclisi ve merkez yürütme kurulu, genel sekreter yardımcılığı görevlerinde de bulundu.
1979 Ekim ara seçimlerinden sonra toplanan olağanüstü CHP kurultayında parti yönetimini ağır bir şekilde eleştiren Deniz Baykal, bu tarihten itibaren rahmetli Ecevit’le hiç yıldızı barışmamıştı.
12 eylül darbesi sırasında Antalya’daki evinde olan Deniz Baykal, ertesi gün Ankara’ya dönmüş ve bir süre Ankara’da Ordu Dil Okulu’nda gözetim altında tutulmuştu.
ZİNCİRBOZANA KONULDU
Deniz Baykal, 1982 Anayasası’nın 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirdiği politikacılar arasında yer aldı. 1983 yılında siyasal partilerin kurulmasına izin verilmesinden sonra “yasaklı olmalarına rağmen faaliyetlerini sürdürdüğü” gerekçesiyle bir grup önde gelen CHP’li ve AP’li politikacıyla birlikte Çanakkale Zincirbozan Askeri Tesisleri’nde 2. kez gözetim altına alındı.
Bu defa Eylül 1987’deki genel seçimlerde SHP’den Antalya milletvekili seçildi.
İNÖNÜ’YE DE KARŞI ÇIKTI
SHP’de önce grup başkanvekilliği ardından da genel sekreterlik görevlerinde bulunan Baykal, Haziran 1988’de göreve başladığı genel sekreterlikten 10 Eylül 1990’da istifa etti.
Bu dönemde demokratikleşme çabalarına ilişkin bir rapor hazırlattı (Temmuz 1990).
SHP’de bu dönemden başlayarak olağan ve olağanüstü kurultaylarda Genel Başkan Erdal İnönü’nün üç defa karşısına çıktı ancak başarılı olamadı.
Genel Sekreterlikten istifasından sonra SHP parti içi muhalefetinin önderi oldu.
GERZE’DE KARŞILAMA
Deniz Baykal, 12 Eylül darbesinden sonra gözetim altında tutulmasının ardından da 5 yıl siyaset yasağına tabi tutulmuştu.
5 yıl ortalıklarda görülmeyen Deniz Baykal nihayet 1989 yerel seçimleri sırasında Sinop’un Gerze ilçesinde ilk kez kürsüye çıkacaktı.
Günaydın gazetesinin o günkü Haber Müdürü Selahattin Duman aradı.
“-Ferruh, Deniz Baykal yarın saat 11’de Gerze’de olacak, onu karşıla, benim de selamımı söyle ve beyanat al” talimatını vermişti.
Bunun üzerine ben hemen arabama atlayarak Gerze’ye hareket ettim ve o gece Gerze’de konakladım.
Ertesi gün anılan saatte Deniz Baykal geldi ve çok kalabalık bir gurup kendisini karşıladı.
Daha sonra kalacağı otele geçen Baykal’ın odasına girdim. Yanında sadece o gün Gerze Belediye Başkanlığına aday olan eski milletvekili Alaattin Şahin vardı.
Baykal’a, Maliye Bakanı iken görüştüğümüzü anlatmaya çalışırken, “sizi şimdi anımsadım. Buyurun şöyle oturun “ dedi.
Kendisine hem Selahattin Duman’ın selamını ilettim, hem de buraya kendisi için özel olarak geldiğimi, Günaydın gazetesinde kendisine yarım sahife yer ayrıldığını ve özel bir beyanat isteğimi ilettim.
-Şimdi biraz yorgunum. İstirahatten sonra sizinle görüşelim dedi.
Nitekim 3 saat sonra bir araya geldik ve aldığım beyanatı telefonla İstanbul’a ilettim ve akabinde de çektiğim resimleri o günkü en hızlı ulaşım vasıtası olan otobüse verdim.
Bir gün sonra gerçekten Günaydın’da o haber yarım sahife olarak yayınlanmıştı.
Bu haber, Deniz Baykal’ın 12 Eylül darbesinden sonra meydanlarda halka hitap ederken görüntülenen ilk haberdi...
SONRAKİ GÖREVLERİ
Deniz Baykal, Antalya milletvekili olarak Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlementolararası Komitesi eş başkanlığını yürüttü. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeliğine seçildi. TBMM Dışişleri Komisyon üyeliğinde bulundu. Temmuz 1992’de kapatılan siyasi partilerin açılmasına izin veren yasanın sağladığı imkânla 9 Eylül 1992 tarihinde toplanan CHP Kurultayında Genel Başkanlığa seçildi. 54 yaşında genel başkan oldu.
CHP GENEL BAŞKANI OLDU
1994 yerel seçimlerine üç parça halinde (SHP, DSP, CHP) katılan sol partiler birleşme arayışlarına başladılar. DSP baştan olumsuz yanıt verdi. SHP bu karara olumlu yaklaştı.
SHP ve CHP 18 Şubat 1995’te toplanan kurultayda birleşti.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bu kurultayda genel başkanlığa aday olmadı.
9 Eylül 1995 tarihinde birleşmeden sonra yapılan CHP Olağan Kurultayında genel başkanlığa seçildi. 30 Ekim 1995 tarihinde kurulan DYP-CHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerini üslendi. Deniz Baykal, bir tek şartla kerhen bu koalisyonu kurdu, o da hemen erken seçim olması idi. Türkiye 24 Aralık 1995’te erken seçimlere gitti.
BAŞBAKAN YARDIMCISI OLDU
24 Aralık 1995 milletvekili genel seçimlerinde yeniden Antalya milletvekili oldu. Seçimleri takiben 53. Hükümetin (ANAP-DYP koalisyonu) kurulmasıyla Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinden ayrıldı. 23 Mayıs 1998 tarihinde yapılan Cumhuriyet Halk Partisi 27.Olağan Kurultayında genel başkanlığa 3. kez seçildi. 18 Nisan 1999 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi ve Deniz Baykal ilk kez seçim sonuçlarıyla parlamento dışında kaldılar. 22 Nisan 1999 tarihinde alınan seçim sonuçları nedeniyle istifa eden Baykal, 30 Eylül 2000 tarihinde Ankara’da toplanan Cumhuriyet Halk Partisi 11. Olağanüstü Kurultayında yeniden seçilerek üçüncü kez CHP Genel Başkanı oldu.
3 Kasım 2002 Türkiye genel seçimlerinde CHP %19,4 oyla 177 milletvekili kazanarak TBMM’ye girdi. Deniz Baykal Antalya milletvekili seçilmişti. Baykal, 22.Dönem TBMM’de Ana muhalefet partisi genel başkanı olarak görev yaptı. 2003 Ekim ayında 30.Kurultayda tekrar genel başkanlığa seçildi. 2004 Temmuz ayında muhaliflerden Mustafa Sarıgül’e karşı olağanüstü kurultayda güvenoyu aldı.
29 Ocak 2005’te yapılan CHP Olağanüstü Kurultayı’nda, rakibi Mustafa Sarıgül’ü yenerek genel başkanlık görevine devam etti.
19-20 Kasım’da toplanan 31. Olağan Kurultayda 1158 oyun tamamını alarak tekrar genel başkanlığa seçildi. 2007 seçimlerinden önce CHP’nin de içinde bulunduğu sol ittifakı, 22 Temmuz 2007’de yapılan Genel Seçimlerinde %20,8 oy aldı. Deniz Baykal 26 Nisan 2008’de yapılan CHP 32. Olağan Kurultayı’nda 1231 delegeden 1021’inin oyunu alarak tekrar genel başkan seçildi.
KOMPLOYA UĞRADI
10 Mayıs 2010 tarihinde, İnternet yoluyla gündeme gelen, kendisi ve bir kadın milletvekilinin içinde bulunduğu iddia edilen gizli kamera görüntülerine meydan okumak için genel başkanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı.
Bilindiği üzere, Deniz Baykal bugün sade bir CHP milletvekili olarak TBMM’sinde görevini sürdürüyor.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum