14 Altın Önerisi Çalıştaya Damga Vurdu

Canik Belediyesi tarafından düzenlenen Ekonomi Kalkınma Çalıştayı'na Başkan Osman Genç'in Samsun’u stratejik üs yapacak "14 Altın Önerisi" damgasını vurdu

14 Altın Önerisi Çalıştaya Damga Vurdu
25 Mart 2016 - 17:01
Canik Belediyesi tarafından düzenlenen Ekonomi Kalkınma Çalıştayı'na Başkan Osman Genç'in Samsun’u stratejik üs yapacak "14 Altın Önerisi" damgasını vurdu. Başkan Genç'in, Samsun'un ekonomik kalkınması için Samsun-Batum - Samsun-Irak Demiryolu Hattı, Bölge Havalimanı, Bölge Aktarma Limanı, 20 milyon metrekarelik Büyük Organize Sanayi Bölgesi, Bütüncül Master Plan gibi önerileri şehirde yankı uyandırdı.
Samsun'un ekonomik gelişimine katkıda bulunmak amacıyla Canik Belediyesi tarafından Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen Ekonomi Kalkınma Çalıştayı devam ederken, Başkan Osman Genç'in çalıştayın açılışında açıkladığı 14 Altın Öneri, büyük yankı uyandırdı. Açılışta yaptığı konuşmada Samsun'un önümüzdeki 100 yıllık süreçte Stratejik Üs olacağına işaret eden Genç'in, Bütüncül Master Plan, Güvenlik, Organize Sanayi Alanı, Lojistik Köy, Aktarma Planı, Bölgesel Yolcu ve Kargo Havaalanı, Büyük Serbest Ticaret Bölgesi, Demiryolu (Samsun-Ankara Hızlı Tren / Samsun-Irak ve Samsun Batum Demiryolu), 2. ve 3. Devlet Üniversitelerinin Kurulması, Üniversitelerdeki Bilginin Sanayiyle Buluşması, Toprak Reformu ve Tarımsal Sanayinin Geliştirilmesi, İlçeler ve Merkez Arası Ulaşımın İyileştirilmesi, Medikal OSB Kurulması ve Medikal Sektörünün Desteklenmesi, Yeni Şehir Merkezi önerileri çalıştaya damga vurdu.
SAMSUN LOJİSTİK MERKEZİ OLMALIDIR
Üç gün boyunca Samsun'un dinamiklerini şehrin ekonomisi için buluşturan Ekonomi Kalkınma Çalıştayının açılışında Samsun'un geçmişte önemli bir ticaret merkezi olduğuna dikkat çeken Genç, Samsun'un ekonomik büyümesinin sağlanması için şehrin ekonomik sorunlarını açıklamış ve önemli önerilerde bulunmuştu. 2015 yılında sadece 430 milyon 358 bin dolar ihracat gerçekleşen Samsun'a bu rakamın yakışmadığını ifade eden Genç, "Dünya ekonomisi yeniden şekilleniyor ve Doğu, Batı, Kuzey, Güney olmak üzere 4 eksende gelişiyor. Dünyadaki gelişmeler ve Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri Samsun’a yeni fırsatlar sunuyor. Küresel ulaşım ve lojistik eksenlerinin avantajlı bir noktasında yer alan Samsun, lojistik ve kombine taşımacılık sektöründe bölge merkezine dönüşmelidir" dedi.
SAMSUN-IRAK/SAMSUN BATUM DEMİRYOLU
Dünyanın önemli bir sektörü olan lojistikte Samsun'un zayıf olduğuna vurgu yapan Genç, "Tekkeköy bölgesine Anadolu illerinin ve Karadeniz ülkelerinin mallarının satılacağı Aktarma Limanı yapılmalıdır. Çarşamba ile Havaalanı arasında en az 20 milyon metrekarelik OSB kurulmalıdır. Yine bu bölgeye Ürdün’ün Akabe şehrindeki gibi Büyük Serbest Ticaret Bölgesi yapılmalıdır. Havaalanının yolcu ve kargo kapasitesi artırılmalı, bölge havalimanı olmalıdır. Samsun-Irak Demiryolu hayata geçirilmelidir. Batman’ın Kurtalan ilçesinden Irak’ın Zaho kentine kadar olan kısım demiryolu uzatılmalıdır. Ayrıca Samsun-Batum arası Hızlı Yük ve Yolcu Treni Hattı mutlaka kurulmalıdır. Bu 14 öneri şehrimizi stratejik üs yapacaktır ve Samsun hak ettiği yere gelecektir. 4. sanayi devrimi yaşanırken, Samsun olarak zihin yapımızı 4. düzeye çıkarmak zorundayız" ifadelerini kullandı.
İŞTE GENÇ'İN 14 ALTIN ÖNERİSİ

1-        Bütüncül Master Plan (Sosyolojik Plan – Mekânsal Plan)

2-        Güvenlik (Polisiye Güvenlik – Şehir Yöneticilerine Güven)

3-        Organize Sanayi Alanı (20 milyon M2’lik üç OSB Alanı – İlki Çarşamba ile Havaalanı arasında)

4-        Lojistik Köy (Açık Depo Konteynır ve Kapalı Depo Sıvı Madde Lojistik Alanları)

5-        Aktarma Limanı (Tekkeköy Bölgesinde Üç Limanın Bağlantılı olduğu liman)

6-        Bölge Havaalanı (Bölge Yolcu Havaalanı – Bölge Kargo Havaalanı)

7-        Büyük Serbest Ticaret Bölgesi (Dünya ticaretinin yüzde 12’sini elinde bulunduran Ürdün’ün Akabe Şehri gibi)

8-        Demiryolu (Samsun-Ankara Hızlı Tren / Samsun-Batum Demiryolu - Samsun-Irak Demiryolu /Batman’ın Kurtalan ilçesinden Irak’ın Zaho şehrine bağlantının tamamlanması)

9-        2. Devlet ve 3. Devlet Üniversitelerinin Kurulması

10-      Üniversitedeki Bilginin Sanayiyle Buluşması

11-      Toprak Reformu ve Tarımsal Sanayinin Geliştirilmesi

12-      Medikal OSB Kurulması ve Medikal Sektörünün Desteklenmesi

13-      Yeni Şehir Merkezi (Anadolu illerinin ticaretinin yönetildiği, ticaret ofislerinin olduğu bir merkez)

14-      Ulaşım (İlçeler ile Merkez Ulaşımının İyileştirilmesi - ilçelerin ürünlerinin en kısa ve en ucuz şekilde liman ve havaalanına ulaştırılması)

 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum