1919'UN 100. YIL DÖNÜMÜ OLAN 2019, "SAMSUN YILI" İLAN EDİLSİN!

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, bir süredir, 2019 yılının ‘Samsun Yılı’ ilan edilmesine ilişkin çalışmalarda bulunuyor

1919'UN 100. YIL DÖNÜMÜ OLAN 2019, "SAMSUN YILI" İLAN EDİLSİN!
10 Ocak 2019 - 18:41
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, bir süredir, 2019 yılının ‘Samsun Yılı’ ilan edilmesine ilişkin çalışmalarda bulunuyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında, sosyal medyada ve kamuoyuna yönelik yaptığı çalışmalarla 2019 yılının ‘Samsun Yılı’ ilan edilmesine ilişkin ilişkin faaliyet gösteren Yaşar, bugün TBMM kürsüsünde yaptığı konuşması ile konuyu bir kez daha gündeme getirdi.
2019 yılının, 1919’un 100. yılı olması vesilesiyle TBMM Meclis Başkanvekili Levent Gök’ün yönettiği oturumda gündem dışı söz alan Yaşar, 100. yılın önemine vurgu yapan ifadeler kullandı.
Türk Milleti için bir dönüm noktası!
Milletlerin geçmişlerinde, onların kaderlerini değiştiren, geleceklerini aydınlatan, toplumu bütünüyle kavrayarak köklü bir değişim ve gelişime, yeni bir yapı ve oluşuma yönelten önemli olayların ve tarihlerin olduğunu belirten İYİ Partili milletvekili, “Türk Milleti için, bu tarihlerden biri elbette ki 1919’dur.” diyerek sözlerine şöyle devam etti; “Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlatmak için Samsun’a ayak bastığı 19 Mayıs 1919 tarihi, O’nun aynı zamanda ” benim gerçek doğum tarihim” dediği gündür. Atatürk, Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı bu büyük günü, Türk Milleti için bir dönüm noktası ve Millî Mücadele’nin başlangıcı olarak kabul ettiğinden, çok güvendiği ve inandığı gençliğine armağan etmiştir.
1919, milli mücadelenin başlatıldığı tarih olarak toplumumuzu şekillendiren bir unsur olmuştur.
19 Mayıs 1919 tarihi, Türk İstiklâl Harbi’nin hukuken, siyâseten ve bir anlamda fiilen başladığı tarihtir. Milletin kendi istiklâlini kurtarmak yönünde kendi azim ve kararını ortaya koyduğu bir tarihtir. Bu tarihten sonra Anadolu’da Kuvâ-yı Milliye derlenip toparlanacak ve Hâkimiyet-i Milliye’nin idâmesi için mücadeleye başlanacaktır. Mücâdele neticesi Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkmadan önce tasarladığı veçhile yıkılan bir imparatorluktan yepyeni ve millî bir Türk devleti hayat bulacaktır. Bu itibarla 19 Mayıs 1919 tarihi, Türk tarihinde mümtaz bir mevkie sahiptir.
Atatürk Nutuk’ta, “1919 yılı Mayısının 19 uncu günü Samsun’a çıktım. Umumî durum ve manzara: Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu grup, Dünya Savaşı’nda yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes anlaşması imzalanmış. Büyük Harbin uzun yılları boyunca, millet yorgun ve fakir bir halde...” diye başlar ve kısaca bir durum tespitinde bulunur. Sonra düşünülen kurtuluş çarelerini sıralar ve şunları söyler; “Efendiler, bu durum karşısında tek bir karar vardı. O da millî hâkimiyete dayanan kayıtsız şartsız, bağımsız yeni bir Türk Devleti kurmak... İşte İstanbul’dan çıkmadan önce düşündüğümüz ve Samsun’da, Anadolu topraklarına ayak basar basmaz uygulanmasına başladığımız karar, bu karar olmuştur! Türk’ün haysiyeti ve gururu ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet esir yaşamaktansa, mahvolsun daha iyidir. Öyleyse ya istiklâl ya ölüm!”
Karanlık bir dönemde aydınlık bir tarih…
Konuşmasının devamında 19 Mayıs 1919 tarihinin, onursuz ve zillet altında yaşamaktansa onurluca ölmenin esas alındığı, kendisinden sonra cereyan eden olaylar zincirinin başlangıcı olan, karanlık bir dönemde aydınlık bir tarih olduğuna vurgu yapan Yaşar, “Hepimizin bildiği bu tarihi döneme tanıklık eden, “güneşin doğduğu şehir” olarak tanımlanan benim de vekili olmaktan gurur duyduğum, kurtuluşun ve kuruluşun simgesi Samsun’u ödüllendirmek gerektiğini düşüyorum” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuş şafağıdır!
Konuşmasında, 2019 yılının 1919'un 100. Yılı olduğunu tekrar tekrar ifade eden Samsun Milletvekili; “19 Mayıs çağdaş Türkiye'nin, başka bir deyişle Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuş şafağıdır. Ulu Önder'in Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlattığı 1919'un 100. yıldönümü olan 2019'un “Samsun Yılı” ilan edilmesi Türkiye tarihi açısından oldukça önemlidir.” diyerek 100. Yıl kutlamalarının Samsun başta olmak üzere tüm Türkiye’de kutlama programlarına alınmasını talep etti.
Milli birlik ve beraberliğe ihtiyaç var!
Sözlerinde sık sık ‘milli bir ve beraberlik’ vurgusu yapan Yaşar; “100 yıl önce, milli birlik ve beraberliğe ne kadar ihtiyaç vardıysa 100 yıl sonra, yani bugün de bir o kadar ihtiyaç duyuyoruz” dedi.
Çalışmalarıma destek istiyoruz!
Daha önceki açıklamalarında, vatandaşın yararına olacak her türlü çalışmaya destek vereceklerini belirten Yaşar, “2019 yılının Samsun Yılı” ilan edilmesine yönelik yapılacak çalışmalarda milletvekillerinden ve yetkililerden destek istediklerini belirterek şunları söyledi; “Samsun ve 1919 özdeşse eğer: 2019, Türkiye için, Türkiye Cumhuriyeti Devleti için "Samsun Yılı" olmalıdır.
Milli mücadeleyi Türk Gençliği'ne ithaf eden büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ve kahraman ecdadımızı rahmetle anıyor, 2019 yılının “Samsun Yılı” ilan edilmesi konusundaki çalışmalarımıza desteklerinizi bekliyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.”
Kanun Teklifi verdi!
Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarihin önemini ifade eden Yaşar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na konuyla ilgili Kanun Teklifi verdi.
İYİ Partili birçok Milletvekilinin de imzasını taşıyan teklifin kanunlaşması için gereken gayreti sarf edeceklerini belirten Yaşar; “Samsun’un tanınmasını ve Türkiye Cumhuriyeti açısından önemli olan bu tarihin değerinin bilinmesini istiyoruz” dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum