1983-1987 genel seçimleriyle...

Bu seçimin mağlubu ben! 1983-1987 genel seçimleriyle tek başına iktidar olan ANAP’ın Genel başkanı Turgut Özal 1989 cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından genel başkan ve başbakanlığa at

1983-1987 genel seçimleriyle...
08 Haziran 2015 - 11:49
Bu seçimin mağlubu ben!

1983-1987 genel seçimleriyle tek başına iktidar olan ANAP’ın Genel başkanı Turgut Özal 1989 cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından genel başkan ve başbakanlığa atanan Yıldırım Akbulut kısa zaman da mesut yılmaz tarafından alaşağı edilmiş. Yılmaz’ın başbakanlığa ve Genel başkanlığa seçilmesiyle 60 ilin valisi ve 44 ilin emniyet müdürü görevden alınarak 1991 genel seçimlerine gidilmiş.

ANAP’ın tek başına hükümet etme sayısı yetmeyince hükümeti kurma görevini alan DYP Genel başkanı Süleyman Demirel hemen SHP Genel başkanı Erdal İnönü’nün kapısını çalmış ancak SHP listesinden milletvekili seçilen Kürt kökenli Fehmi Işıklar, Hatip Dicle, Leyla Zana gibi isimler DYP Elazığ milletvekili Ali Rıza Septioğlu’nun yönettiği TBMM’deki yemin töreninde Kürtçe yemin edince ortalık karışmıştı.

Buna rağmen Genel Başkan Demirel İnönü ile hükümet kurmuş ilk iş olarak ta Diyarbakır’ı ziyaret edip Kürt realitesini tanıyorum demiş. Cumhurbaşkanı Özal’ın vefatının ardından köşke çıkmış tüm realiteleri yıkarak siyasetten gelmesine rağmen 7 yıl boyunca tarafsız cumhurbaşkanlığı yapmıştı. Ana Yol, Ana Sol-M, Anasol-D koalisyon hükümetlerine ortak olan 2002 genel seçimleriyle TBMM dışında kalan ANAP sonunda temelli kapatıldı.

2002-2007-2011 Genel seçimleriyle üç kez tek başına iktidar olan AKP 7 Haziran genel seçimlerinden çıkan sonuç koalisyon hükümetidir. Peki, şimdi ne olacak? TBMM en yaşlı üyesi başkanlığında toplanacak milletvekili yemin töreninin ardından muhalefet partileri CHP, MHP, HDP bir araya gelerek TBMM yeni başkanı seçecek (Bu isim muhtemelen Ekmeleddin İhsanoğlu’dur) İhtisas komisyonları oluşturulurken komisyon başkanlığı CHP, MHP, HDP arasında dağıtılacak ve meclis çalışmaya başlayacaktır.

Başta cumhurbaşkanı Erdoğan’a verilen örtülü ödenek yetkisi olmak üzere dört bakanın yargılanması için Yüce Divana sevki gelecek. Neden mi? Siz eğer 2002 genel seçimleriyle TBMM’de hiçbir dokunulmazlığı bulunmayan Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın ve Yaşar Topçu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan ve Cumhur Ersümer i Yüce Divana sevk edersiniz bunlar da gelir sizin o dört bakanınızı yüce divana sevk ederse şaşırmayın…

Şimdi Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan hükümetin istifasını sunacak olan başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nu en büyük parti olarak hükümeti kurmakta görevlendirilebilir. Prof. Dr. Davutoğlu’nun AKP’si ile hükümet kuramayacağını açıklayan TBMM başkanını seçen tüm partiler hükümet kurma yetkisi alacak olan Kemal Kılıçdaroğlu CHP+MHP hükümetini HDP dışarıdan desteği ile kurar gensorular başlar.

7 Haziran seçimleri sonunda AKP balkon konuşması yapıyor. CHP ve MHP oylarını mı artırdım diyor... HDP barajı atladım diye halay çekiyor…

Galiba tek kaybeden benim!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum