6222 SAYILI SPORDA ŞİDDETİ ÖNLEME YASASI, KULÜPLER- MEDYA İLİŞKİLERİ VE TEKNİK ADAM GÖZÜYLE SPOR BASINI TOPLANTISI YAPILDI.

“ASGD” TARAFINDAN ANADOLU MEDYASI EĞİTİM SEMİNERİ 6222 SAYILI SPORDA ŞİDDETİ ÖNLEME YASASI, KULÜPLER- MEDYA İLİŞKİLERİ VE TEKNİK ADAM GÖZÜYLE SPOR BASINI TOPLANTISI YAPILDI

6222 SAYILI SPORDA ŞİDDETİ ÖNLEME YASASI, KULÜPLER- MEDYA İLİŞKİLERİ VE TEKNİK ADAM GÖZÜYLE SPOR BASINI TOPLANTISI YAPILDI.
26 Ağustos 2014 - 16:43
“ASGD” TARAFINDAN ANADOLU MEDYASI EĞİTİM SEMİNERİ

6222 SAYILI SPORDA ŞİDDETİ ÖNLEME YASASI, KULÜPLER- MEDYA İLİŞKİLERİ VE TEKNİK ADAM GÖZÜYLE SPOR BASINI TOPLANTISI YAPILDI.

“ASGD” Anadolu Spor Gazetecileri Derneği tarafından Holiday İnn Hotelde düzenlenen 6222 sayılı sporda şiddet eğitim semineri yapıldı.

Konuşmacı olarak, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcıvekili Celalettin Karanfil.

Prof. Dr. Nihat Sapan Uludağ Üniversitesi Öğretim görevlisi ve Bursaspor Genel Sekreteri.

Niyazi Aşır, Teknik Direktör.

Yüksel Baysal, gazeteci-yazar.

Suat Arslanboğa, Süper lig hakemi.

Necati Kartal, Gazeteci-Yazar katıldı.

Toplantıya ayrıca Anadolu Spor Gazeteciler Derneğini Genel Merkez ve Türkiye genelindeki şube başkan ve yöneticileri, CHP Bursa milletvekili Doç. Dr. Aykan Erdemir, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve çok sayıda davetli katıldı.

[gallery ids="11741"]



  Açılış konuşmasını ASGD Genel Başkanı İbrahim Erdoğan yaptı. Anadolu Spor Gazeteciler Derneği çok büyük bir aile. Türkiye’nin her ilinde örgütlenmemiz devam ediyor. Bizler böyle sosyal sorumluluk projelerine imza atmaktayız. Burada 6222 sayılı Sporda şiddeti önleme yasası hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledik. En yetkili ağızlardan bizler spor basını olarak bunları dinleyip spor kamuoyu ile paylaşacağız.

Toplantıda bir konuşma yapan Nilüfer belediye başkanı Mustafa Bozbey; 360 bin nüfuslu belediyenin 16 yıldır belediye başkanlığını yapmaktayım. Görevim süresince spor salonlarımızın kapasitesini13 bine çıkarttık. Şiddetin çözümü eğitim ile olur. Seyircinin eğitilmesi gerekir. Bunun başını da salon sporları çekmekte. Sporun anası Jimnastik ve basketboldur. Salonlardaki şiddet ile statlardaki şiddet çok farklı. İşte şiddet! Bursa Beşiktaş… Olacak gibi değil. İki komşu il… neyi paylaşamıyoruz? Salon sporlarındaki seyirci ile statlardaki seyircilerin sosyolojik yapısı incelenmeli.

6222 sayılı yasanın içeriği hakkında Eskişehir Cumhuriyet Başsavcıvekili Celalettin Karanfil ilginç açıklamalarda bulundu.

Karanfil bu göreve gelmeden önce 20 yıl basın savcılığı yaptım. Spordaki şiddetin çözümü eğitim ile başlar. Bizim ülkede taraftarlar bu işi rant haline getirmişler. Bu yasanın çok ağır yaptırımları var. Herkes buna dikkat etmelidir. 2014-2015 sezonunda “Passoling” uygulaması kesinlikle uygulanacak. Passolig’i olmayan seyirciler kesinlikle maçlara giremeyecek.  Beşiktaş, Galatasaray 50 bini geçti. Eskişehirspor’da 3500 civarında, Konyaspor’da ise iyi durumda 15 bin civarlarında. Diğer kulüplerde çok az. Bütün bilgiler anlık olarak bize gelmekte.

Sporda şiddet ile ilgili cezalar başka ülkelerde çok fazla. Bizde 500TL olan ceza Fransa’da 15.000 €. Amerika’da hem eğitim hem korku var. Olaya karışan biliyor çok ağır ceza alacağını. Onun için şiddete başvuramıyor. Amerika’da seyirciler karışık oturuyor. Barselona da 100 bin kişi yarım saatte maça girip çıkabiliyor.

İşin başı eğitim. Beraberinde cezaların uygulanabilir olması. Hollanda’nın nüfusu 16 milyon. Lisanslı sporcu sayısı 1milyon 600 bin. Türkiye’nin nüfusu 77 milyon 1 milyonun 200 bin civarında lisanslı sporcu var.

İsviçre’de 27 kez lig şampiyonu olmuş bir takımın başkanı kulübünü borçlandırdı diye hapse girebiliyor ve de takımı 3. Lige düşürülüyor. Düşünebiliyor musunuz? Borçlandırdı diye hem hapis cezası hem de takım 3. Lige düşürülüyor. Burada önemli olan kuralların veya adaletin uygulanması. Bizde alt yapısı olmadan hazırlanan bir yasa var. Bir ayağı topal! Ona göre uygulama yapacaksın…

Polisin yaptığı araştırmaya göre sporda şiddetin %35 ini basın üstlenmekte. Basında spor yorumcuları, spor yazarları ve spor haberlerin nedeniyle sporda şiddeti %35 artırmakta. 6222 nolu sporda şiddet yasası çok ağır yükümlülükler getirmekte. Sporda şiddet içeren bir yazı nedeniyle spor yorumcusuna 5bin TL’ye kadar para cezası ve yayıncı kuruma 100 binle 500 bine kadar para cezası gelebilir.

Gelişmiş ülkeler İngiltere, Amerika, Fransa, İsviçre, Almanya ve birçok ülkede sporda şiddeti çok ağır yaptırımlar yaparak önlemişlerdir dedi.

Uludağ Üniversitesi öğretim Görevlisi ve Bursaspor genel Sekreteri Prof. Dr. Nihat Sapan paneldeki konuşmasında; Kulüp- Medya ilişkileri düşmanca yapılmakta. Yasakçı zihniyet, biraz da haberin tozu artınca işler karışıyor. Duyumlarla, asparagas haber, umutlandırmak, gaza getirmek, şuursuzca demeç verme gibi nedenler sporda şiddetin faktörleri.

Sporda şiddetin önlenmesinde ceza şart olmalı. Ceza olmadan suçu önleyemezsiniz. Cezaları uygulanabilir duruma getirilmeli. Takibi ve tavizi olmamalı. Örnek verecek olursak, eskiden olsa idi şimdi bu salonda sigara içenlerin hepsi sigarasını içecekti. Sigara içenler şimdi niye içmiyor veya içemiyor? Suçun cezası olmalı ve de takibi konusunda taviz verilmemeli.

Sorumlular demeçlerinde dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Sapan, haberi yapan da haberin doğruluğunu teyit etmelidir. Yazdım yayınladım oldubitti ile bu işler çözülmez dedi.

Süper Lig Hakemi Suat Arslanboğa konuşmasında; Sporda şiddet bizleri de etkilediğini belirterek, basındaki bu haberler ister istemez her arkadaşı etkilemekte. Her gün medyada gündemde yanlış haberlerin tekrar tekrar yayınlanması çıkar çevrelerinin işine gelmekte. Bu da tüm spor camiasını etkilemekte. Baskıların olması doğru karar vermede sıkıntılar doğurmakta.

Arslanboğa bu yıl FİFA oyun kurallarında iki değişiklik yaptı. 1. değişiklik sporcuların giyim teçhizatlarında. 2. Değişiklik ise Dünya kupasında 9.15 mesafenin işaretlenmesi oldu dedi.

 ŞOKHABER.NET

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum