7 Haziranda...

Başkanlık Sistemi Tartışılıyor… 7 Haziranda tek başına iktidar imkânını elinden kaçıran MHP Genel Başkanı Dr

7 Haziranda...
14 Ocak 2016 - 18:45
Başkanlık Sistemi Tartışılıyor…
7 Haziranda tek başına iktidar imkânını elinden kaçıran MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’nin açık desteği ile TBMM Başkanlığını ele geçiren AKP hemen seçim diyerek önce seçim hükümetini kurdu.  Ardından 1 Kasım da genel seçimleri yenilerek tek başına iktidar oldu ve başkanlık sistemini yeniden gündeme taşıdı. Aslında bu sistem padişahlık getirmez. Bilakis demokrasiyi geliştirir. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı Türk bayrağını fors olarak kullanıyor. Bu ülkenin Başbakanı Türk bayrağını fors olarak kullanamıyor. İçişleri Bakanına bağlı 81 ilin valisi Türk bayrağını fors olarak kullanabiliyor…
Neymiş efendim Valiler illerde Cumhurbaşkanını temsil ediyorlarmış! İyi de yürütmenin başı olan başbakan bu ülkeyi temsil etmiyor mu? Ediyor da… Yurt dışında ve içeride yalnız Cumhurbaşkanı temsil yetkisi var. Hem de sonsuz yetkisi var…
Onun onayı olmadan başta Genel Kurmay Başkanı olmak üzere tüm Kuvvet Komutanlarını, illerin Valileri, Tüm Müsteşarlar hatta Müşavirleri, Genel müdürler, Bölge müdürleri, İl Emniyet Müdürleri, İl Tarım müdürleri, İl Nüfus müdürleri, İl Millieğitim Müdürleri, İl Sağlık Müdürlerini üçlü kararname ile asaleten atadığı gibi YÖK'ten Yargı’ya kadar birçok önemli kuruma da atama yapma yetkisini elinde bulunduruyor.  Sonra da Cumhurbaşkanlığı makamı semboliktir diyoruz.
Anayasaya göre üç büyük ”ERK” olan Yasama, Yürütme, Yargı iç içe girmiş! Yasama görevi yapan bakan aynı zamanda milletvekili görevini de yürütüyor… Adalet Bakanı ve müsteşarı aynı zamanda HSYK'da bulunduğu için Yargı ERK’i elinde. Türk Ordunun hesabını TBMM'ye Milli Savunma Bakanı, Jandarma Genel Komutanlığının hesabını İçişleri Bakanı veriyor. Ancak hiçbir atamaya karışamıyorlar… Zira bu terfi ve atamaları yılda iki kez Başbakan başkanlığında toplanan Askeri Şura yapıyor. Cumhurbaşkanı onaylamazsa tüm kararlar yok hükmünde sayılıyor…
Peki, Başkanlık sisteminde nasıl olacak?
Başbakanlık makamı olmayacağı için güçler çatışmayacak. Cumhurbaşkanını yine halk seçecek. İki turlu seçimle halkın en az yüzde 51 oyunu alan cumhurbaşkanı seçilecek. Meclis dışından oluşturduğu hiçbir dokunulmazlığı olmayan Bakanlar Kurulu TBMM'den en az 276 evet oyu ile atanacak.
TBMM; yolsuzluk, hırsızlık yapan bakanı ve müsteşarının hesabını zaman aşımına uğramadan anında soracak. Gerekirse ilgili bakanı düşürecek.
Dolayısıyla TBMM yani yasama Millet adına denetleyecek. Yürütme, yasamaya hesap verecek. Gerekirse Cumhuriyet Savcısına gönderecek. Suç işleyen anında yargılanacak.
Büyük işadamları ve üst düzey sendikacılar Bakan olamayacağı için siyasete girmeyecek. ,Milletvekili olmayacak her dönem yeni insanlar yeni yüzler vekil olacak.
Giren de dört yıl için evini Ankara'ya taşıyamayacak…
Her an Sine-i Millete dönmeye hazır olacak ve kendi kendine yönetim biçimi olan demokrasi rayına oturacak.
Bu böyle biline!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum