80 İlden Gelen Toprak 100. Yıl Kurtuluş Ormanı'nda Fidanlarla Buluştu!...

Vali Osman Kaymak, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü'nde 19 Mayıs 1919'un 100

80 İlden Gelen Toprak 100. Yıl Kurtuluş Ormanı'nda Fidanlarla Buluştu!...
21 Mart 2019 - 23:08
Vali Osman Kaymak, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü'nde 19 Mayıs 1919'un 100. Yılı kapsamında Atakum-Büyükoyumca Mahallesi'nde 19 bin 19 fidan ile Türkiye haritası görünümünde oluşturulacak '100. Yıl Kurtuluş Ormanı'nda fidan dikim törenine katıldı.
Vali Osman Kaymak, diğer protokol üyeleri ile birlikte tören öncesi bir kilometre doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından çeşitli kurum ve kulüpler tarafından etkinlik alanına kurulan sergileri gezen Valimiz Sayın Osman Kaymak, tören alanına geçti.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü Halkoyunları ekibi gösteri sundu.
Gösterinin ardından Orman Bölge Müdürü Oktay Ayatay yaptığı konuşmasında, “Doğayı ve çevremizi koruma konusundaki en büyük silahımız ormanlarımızdır. Gelecek nesillere milli birlik ve beraberlik ruhunun aşılanmasının amaçlandığı bu proje ile yarınlarımıza daha yeşil bir Türkiye bırakmak noktasında bir adım daha atmış olacağız. Orman teşkilatı olarak, Kurtuluş meşalesinin yakıldığı şehir olan Samsun’da hazırlamış olduğumuz 20 hektarlık alanda 19 bin 19 fidan ile oluşturacağımız ‘100. Yıl Kurtuluş Ormanı’nı hep beraber kurmanın onurunu yaşıyoruz.
Sayın Valim, bugün burada dikeceğimiz fidanlar ile güzel ülkemizi erozyona ve çevre kirliliğine karşı koruma görevimizi ifa ederken aynı zamanda 100 yıl coşkusunu doğa ile iç içe yaşamanın mutluluğunu hep birlikte yüreklerimizde hissedeceğiz. Hepinizin dünya ormancılık haftasını ve nevruz bayramınızı yürekten kutlar, yarınlarımızın bugünden daha güzel olması temennileriyle saygılarımı sunarım“ dedi.
19 Mayıs 1919’un büyük Atatürk’ün Samsun’a ayak basışının 100. Yıldönümü olduğunu belirten Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz ise; devletimizin bu kapsamda birçok etkinliği hayata geçirdiğini ifade ederek, “Biz de Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı olarak Orman Bölge Müdürlüğümüzün düzenlemiş olduğu fidan dikme organizasyonuna iştirak ettik. Bilindiği üzere Samsun T Tipi Cezaevi’nde iki bin civarında hükümlümüz bulunmaktadır. Bu hükümlülerimizin bir kısmı şartları oluştuğu zaman kamuda gönüllü çalışma karşılığında bir yıl daha erken denetimli serbestlik altında tahliye ediliyorlar. Bu hükümlülerimizi denetimli serbestlik süresi içerisindeki kamu yararına çalışma faaliyetleri birçok noktada icra ediliyor. Bunlardan birisi de burada olduğu gibi ağaç dikme faaliyetleridir” dedi.
İlimizde ve ülkemizde 19 Mayıs 1919’un 100. Yılı etkinlikleri kapsamında ciddi hazırlıklar yapıldığını dile getiren Vali Osman Kaymak, “Tabii ki bu hazırlıkların merkezi Samsun. 7-8 aydır çalışıyoruz ve bu konudaki hazırlıklarımızı Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Sayın Cumhurbaşkanımız kutlamaların kendi himayelerinde yapılmasıyla ilgili bundan bir ay önce genelge yayınladılar. İnşallah bu genelge çerçevesinde etkinlikler kutlanmaya başladı ve bugün de bu etkinliklerden birisini gerçekleştiriyoruz” dedi.
Türk dünyasının ve ülkemizin Nevruz Bayramı’nı kutlayan Vali Kaymak, “Ağaç Bayramı’nın da ülkemize hayırlı olmasını ve ağaç sevgisinin yerleşmesine vesile olmasını diliyorum. Ayrıca 100. Yıl Kurtuluş Ormanı projesinde emeği geçen Orman İşletme Müdürümüze teşekkür ediyorum. Pek çok kurum da bu projeye destek oldu. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz gençleri seksen vilayetten buraya getirdiler ve onlarla birlikte Türkiye haritasını kalıcı kılacak şekilde fidan dikme töreni yapacağız” şeklinde konuştu.
Bundan 100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’dan Samsun’a gelirken işgal kuvvetlerinden vize almak durumunda kaldığını hatırlatan Vali Osman Kaymak, “Samsun’a geldiğinde ‘Ben Samsun’u ve Samsunluları gördüğümde bütün düşüncelerimi gerçekleştireceğime dair kuvvetli bir inanca sahip oldum’ demiştir. O anlamda Samsun ilk adım şehri, kurtuluş meşalesinin yakıldığı şehirdir diyoruz. İşte Atatürk Samsun’dan aldığı ruh ve inançla kurtuluş savaşını başlattı. O çerçevede Samsun’daki bütün kurumlar buna içten inanıyorlar. 7-8 aydır Valilik koordinesinde bu çalışmaları yürütüyoruz ama ben bu çalışmalara destek veren bütün kurumlara ve sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
100. yıl etkinlikleri kapsamında çok anlamlı programlar yapmaya çalıştıklarını ifade eden Vali Kaymak, “İnşallah bu yıl içerisindeki kültürel, sportif, sanatsal faaliyetler ve kongrelerle 19 Mayıs ve Çanakkale ruhunu Samsun’dan dünyaya haykıracağız. Türkiye’nin kurtuluş mücadelesi hala devam ediyor. Uluslararası güçlerin Türkiye üzerindeki oyunları devam ediyor. Onun için bu milli hâkimiyet ve kurtuluş ruhunun diri tutulması lazım. Gençlerimiz bu ruhla olduğu sürece Türkiye yoluna devam edecek ve bizi kimse bölemeyecek” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Konuşmaların ardından Mimar Sinan Ortaokulu öğrencisi Burak Arda Arslan ‘Doğa’, Denizevleri Ortaokulu öğrencisi Mustafa Erbil ‘Milli Mücadele’ ve Atakum Ortaokulu öğrencisi Berna İlhan ise ‘Orman’ konulu şiiri okudu, 19 Mayıs İzcilik Kulübü üyesi izciler ‘Bu Bayrak’ marşını tüm katılımcılarla birlikte seslendirdi.
Ardından Vali Osman Kaymak diğer protokol üyeleri ile birlikte Türk Enduro Platformu üyesi motosiklet sporcularının gösterilerini izledi.
Vali Osman Kaymak ve diğer katılımcılar daha sonra, 81 ilimizin ayrı ayrı koordinatlarının belirlendiği 100. Yıl Kurtuluş Ormanı'nda fidanları sırasıyla Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara başta olmak üzere 81 ilimizden ikişer gencimizin getirdikleri toprakla buluşturup, can suyunu verdi.
Fidan dikim fidanına ayrıca OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, İlkadım Kaymakamı İbrahim Keklik, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler, sporcular, izciler ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum