9. Cumhurbaşkanımız...

9

9. Cumhurbaşkanımız...
20 Haziran 2015 - 16:33
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel
9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel 91 yaşında hayata veda etti. Doğup büyüdüğü Isparta İslam köyde koyun beklediği tepede yapılan anıt mezara defin edildi. 1960 ihtilali ülkenin Cumhurbaşkanı Celal Bayar müebbet hapse mahkûm edilmiş, başbakanı DP Genel başkanı merhum Adnan Menderes ve bakanları Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan asılmış.

Ülkede kan gövdeyi getirirken eski 3 ordu komutanı orgeneral Ragıp Gümüşpala Adalet Partisini kurmuş 30 yaşında DSİ Genel Müdürlüğüne atanan Süleyman Demirel’i siyasete davet ediyor… Milletvekili olmadığı için başbakan yardımcısı olarak görev alıyor ardından AP’nin genel başkanlığını merhum Gümüşpala’dan devir alıyor. Adalet Partisi 1964 genel seçimlerinde tek başına iktidar oluyor. Demirel 1971 muhtırası ile karşı karşıya kalıyor. Senatör emekli orgeneral merhum Cemal Madanoğlu muhtırayı TBMM’de okutmak istiyor başbakan Demirel okunsun diyor, ancak iki yiğit insan AP Trabzon Milletvekili Ekrem Dikmen ve Denizli milletvekili Hasan Korkmazcan direniyor… Direnen vekiller bu muhtıra bu milletin meclisinde okunamaz. Orgeneral Madanoğlu’na tokatı patlatıyorlar! Muhtıra okunamıyor ancak bu iki milletvekili Demirel’in gözünden düşüyor. Bir daha da AP’den seçilemiyorlar… Anında karşısına teşkilattan gelme bir isim sadettin Bilgiç Genel başkan adayı olarak çıkıyor. Seçimi kaybedince Koca Reis lakaplı Bilgiç TBMM Başkanı Ferruh Bozbeyli ile birlikte 71 milletvekili AP’den istifa edip Demokrat partiyi kuruyorlar. Koca Reis Bilgiç bir müddet sonra 30 arkadaşıyla geri dönüyor ve Demokrat parti 1977 genel seçimlerine 41 milletvekiliyle giriyor bir tek milletvekili Faruk Sükan ile çıkıyor.

CHP 213 milletvekiliyle TBMM’ne giriyor ancak hükümet kuracak sayıyı bulamıyor. 189 milletvekili ile AP Genel başkanı Demirel yanına MSP ve MHP’yi alıp 1. MC Hükümeti, 2. MC hükümeti derken 1980 ihtilal i patlıyor…

Askerler gel seninle anlaşalım deyince (tabulu arazimde maraba kurdurtmam) deyip tutup Demirel 3 ordu eski komutanı orgeneral Ali Fethi Esener’e BTP’yi kurdurtuyor. Asker bunu duyunca BTP’yi kapatıp Demirel’i Zincirbozan’da mecburi ikametgâha tabii tutuyor.  Bir de siyasi yasaklı ilan ediliyor. O durmuyor avukatına DYP’yi kurdurtuyor. Bir müddet sonra Genel başkanlığa Hüsamettin Cindoruk’u getiriyor. Ara seçimde Cindoruk’u Samsun milletvekili seçtiriyor. Yasakların kalkmasıyla DYP Genel başkanlığını devir alıyor. Yeni GİK oluşturuyor. İlk iş olarak ihtilalin cumhurbaşkanı Kenan Evren’e GİK üyelerini tanıştırıyor. 1980 askerlerin ihtilalle elinden aldığı başbakanlığa 11 yıl sonra bu millet kendisine 1991 genel seçimleriyle veriyor.

Başbakan olarak dönen Demirel ne gariptir ki ülkenin Celal Bayar’dan sonra ikinci sivil Cumhurbaşkanı Turgut Özal ebediyete intikal i ile DYP-SHP oylarıyla Cumhurbaşkanı seçilip köşke çıkıyor. Ancak bir kolumda cumhurbaşkanlığı forsunu diğer kolumda partimin rozetini taşımam diyor. DYP Genel başkanlığına Köksal Toptan’ı getirmek istese de Prof. Dr. Tansu Çiller gelince partisi ile bağlarını hepten kopartıyor.

Refah-Yol hükümetinin başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan istifa edince başbakanlık görevini arkasında hükümet sayısı var olduğu halde Prof. Çiller’e görevi vermiyor. Köşk’e ANAP Genel başkanı Mesut Yılmaz’ı davet edip CHP’nin dışarıdan desteği ile ANASOL- D hükümetini kurdurtuyor. Bu hükümetten CHP Genel başkanı Deniz Baykal desteğini çekince düşüyor.

TBMM’nde Yüksekokul mezunu onca milletvekili var iken lise mezunu Yalım Erez’e hükümet kurma yetkisi veriyor. Muğla milletvekili Erez hükümeti kuracak sayıyı bulamayınca görevi iade ediyor. Bülent Ecevit 1978 de bıraktığı Başbakanlığı 1998 de 20 sene sonra devir alıyor. 56. azınlık hükümetini kuruyor. Bebek katili Abdullah Öcalan’ı kucağında buluyor. O hava ile 1999 genel seçimlerinde büyük bir çoğunlukla TBMM’ne giriyor. ANASOL-M Hükümetini kuruyor. İlk iş olarak da ezeli rakibi Demirel’in görev süresini 7 yıl daha uzatmak istiyor. Ancak yapılan oylamada Demirel Güniz Sokak’a dönmek zorunda kalıyor. Demirel burada yaşamaya başlıyor ve burada rahatsızlanarak ebediyete intikal ediyor.

Kendisine yakışan devlet töreniyle ebediyete uğurlanıyor… Allah Rahmet Eylesin Ruhu Şad olsun diyelim…

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum