ÖLÜME KADAR GÖTÜRÜR!...

Samsun İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada; Tütün kullanımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmakta ve

ÖLÜME KADAR GÖTÜRÜR!...
08 Şubat 2019 - 17:37
Samsun İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada; Tütün kullanımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmakta ve doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının bütün evrelerinde 50’den fazlası kanser olmak üzere, ölüme kadar götüren pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır. Ayrıca tütün dumanı; formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum (pil asidi) ve aseton gibi 4.000 kimyasal madde içermektedir.  Arsenik, benzen, vinil klorür gibi en az 81 tanesi kanserojen olan bu kimyasal karışımlar, tütün dumanında, sigarayı içen kişinin doğrudan içine çektiği dumandan çok daha fazla bulunur. Tüm bu kimyasal ve zehirli maddelere ek olarak sigarada yüksek düzeyde bağımlılığa yol açan nikotin ve sigaranın tadını daha hoş hale getirmek, tüketicilerin sürekli sigara kullanımını sağlamak amacıyla eklenmiş olan birçok katkı maddesi yer almaktadır.
Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır. Her yıl dünyada 600 binin üzerinde kişi sigara dumanına maruz kalmanın sonucu ölmektedir. Başkalarının tükettiği tütünün dumanına maruz kalmaktan kaynaklanan ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazladır.
Dünya Sağlık Örgütü sigara bağımlılığını bir hastalık olarak tanımlamıştır. Küresel Yetişkin Tütün Araştırması (2012) sonuçlarına göre Türkiye’de 14,8 milyon kişi sigara ve diğer şekillerde tütün ürünü kullanmaktadır ve sigara içen kişilerin yarısından fazlası sigarayı bırakmayı düşünmektedir. Sigara bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından ALO 171 “Sigara Bırakma Danışma Hattı” açılmıştır. Danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatörler aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanmaktadır.  Danışanlara sigaranın zararları hakkında bilgi aktarılmakta ve sigara kullanım alışkanlıklarını tespit etmeye yönelik bağımlılık değerlendirme ölçeği uygulamaktadır. Yapılan değerlendirme sonucunda bağımlılık düzeylerine göre kişiler sigara bırakma polikliniğine yönlendirilmektedir.
Ayrıca 2015 yılında başlayan uygulama kapsamında Bakanlığımız tarafından Sigara bırakma tedavisinde kullanılan bilimselliği kanıtlanmış ilaçlardan satın alınarak vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunulmaya devam edilecektir. Bu uygulama kapsamında sigara bırakma polikliniklerine başvuran hastaların takiplerinin ve hekimlerce gerekli görülen hastalara verilecek ilaçların dağıtımlarının sağlıklı bir şekilde yapabilmesi amacıyla Tütün Bağımlılığı Tedavisi İzlem Sistemi (TUBATİS) geliştirilmiştir. İlimizde de Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Yerleşkesi, Bafra Devlet Hastanesi, İlkadım KETEM, Çarşamba KETEM, Asarcık Meydan Aile Sağlığı Merkezi, Atakum Sağlıklı Hayat Merkezi ve OMÜ Tıp Fakültesi’nde olmak üzere yedi sigara bırakma polikliniğinde sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza hizmet verilmektedir. Uygun görülen hastalara reçete edilen ilaçlar Müdürlüğümüz tarafından belirlenen ilaç dağıtım merkezlerinden temin edilmektedir. 2018 yılında 7443 kişi polikliniklere başvurmuş, 7064 kişiye farmakolojik tedavi başlanmış, 379 kişiye de danışmanlık hizmeti verilmiştir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum