Ahilik Kültürü Bizi Biz Yapan Değerlerden Biridir

Vali Osman Kaymak, 16-22 Eylül ‘Ahilik Kültürü Haftası’ etkinlikleri kapsamında Samsun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği binasının önünde düzenlenen kutlama programına katıldı

Ahilik Kültürü Bizi Biz Yapan Değerlerden Biridir
19 Eylül 2019 - 13:36
Vali Osman Kaymak, 16-22 Eylül ‘Ahilik Kültürü Haftası’ etkinlikleri kapsamında Samsun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği binasının önünde düzenlenen kutlama programına katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından program Miras Halk Dansları Topluluğu Gençlik ve Spor Kulübü, Samsun yöresi halk oyunları gösterisi ile başladı. Ardından Samsun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hacı Eyüp Güler yaptığı konuşmasında, “Ahilik denilince esnaflık, esnaf denilince de Ahilik akıllara gelmektedir. Bu kavramın günümüze ve geleceğe ışık tutan derin ve geniş bir anlamı var. Ahilik kelimesi Arapça’da ‘kardeşim’, Türkçe’de ise ‘eli açık’ anlamında kullanılmaktadır. Kardeşlik, birlik ve beraberlik gibi değerleri üzerinde toplayan Ahilik ticaretiyle ahiliği buluşturan bir hayat felsefesidir. Ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini Anadolu topraklarına yayan düşünce sistemidir” dedi.
Ahiliğin İslamla Türk toplumuna girdiğini ve 1.000 yıllık geçmişinin olduğunu kaydeden Vali Osman Kaymak, “Ahilik Haftası kutlamaları ülkemizde olduğu gibi ilimizde de kutlanmaktadır. Ahilik kültürü bizi biz yapan değerlerden birisidir. Ahilik, esnaf arasındaki dayanışmayı, esnafın gelişimini anlatan bir öğretidir. Şu an yaşadığımız sıkıntıların çoğunun temelinde belki de bu Ahilik kültür ve düsturundaki kurallara uymamak geliyor. Bu tamamen bir ahlak öğretisi. O yönüyle oradaki dürüstlük, paylaşma, hoşgörü, sevgi, işinde müşteriyi aldatmadan işini düzgün yapmak, zorda olana yardım etmektir” dedi.
Ahilik kültürünü esnaf arasında yayarak gerçek manada iş barışının ve iş ahlakının sağlanacağını ve bundan üreticinin de tüketicinin de memnun olacağını belirten Vali Osman Kaymak, “Bu kültürü yaşatmaya çalışan Bakanlığımıza çok teşekkür ediyoruz. Her zaman şunu söylüyoruz. Samsun bir tarım kenti, Samsun bir turizm kenti, Samsun bir spor kenti, Samsun bir sağlık kenti, Samsun bir eğitim kenti diyoruz ama Samsun aslında bundan 100 yıl önce Cumhuriyetin kuruluş yıllarında bir ticaret merkezi idi ve 15-20 tane konsolosluğun olduğu bir ildi” dedi.
Bu konsoloslukların burada niçin var olduğunu ifade eden Vali Kaymak, “Çünkü Samsun o zamanlar bir ticaret merkezi idi. Buradan Anadolu’ya ve dışarıya pazarlama yapılıyordu. Ticaret burada dönüyordu. O anlamda Samsun’un 100 yıl önceki Ticaret Merkezi unvanını tekrar kazanması lazım. O anlamda da Samsun esnafını çok önemsiyoruz. Samsun esnafı aslında Rahmetli eski Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın dediği gibi orta direk denilen kesimi tarif ediyor. Çünkü hemen hemen nüfus yoğunluğunun çoğu bu aşamada üretim ve ticaret yapıyor. Bunların da sıkıntısı direkt olarak topluma yansıyor. Bunların huzuru ve mutluluğu toplumun genelini ilgilendiriyor. O anlamda sıkıntılarımız var ama bu sıkıntılar birlik, beraberlikle ve işimizi iyi takip etmekle çözülecektir. Birbirimizi seveceğiz. Daha çok üretip daha güçlü olacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Valimiz Sayın Osman Kaymak ve protokol üyeleri, ilin Ahisi Hüseyin Erdem’e, ilin kalfası Murat Bolat’a ve ilin çırağı İrem Öksüz’e kaftan giydirerek, plaket verdiler. Sonrasında ise Valimiz Sayın Osman Kaymak ve protokol üyeleri tarafından vatandaşlara Ahilik pilavı ikram edildi.
Programa ayrıca, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, İlkadım Kaymakamı İbrahim Keklik, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, davetliler, esnaf ve sanatkârlar katıldı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum