AKCAGÖZ'DEN ESTETİK DOKUNUŞ!

CHP Samsun İl Başkanı Av

AKCAGÖZ'DEN ESTETİK DOKUNUŞ!
24 Mayıs 2016 - 16:30
CHP Samsun İl Başkanı Av. Tufan Akcagöz Samsun’da yapılacak olan “Ulusal Kent Estetiği Sempozyumu” hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Samsun'da, bizzat Büyükşehir Belediyesi tarafından, 25 Mayıs itibariyle Ulusal Kent estetiği sempozyumu düzenlenecek olmasını oldukça önemsiyoruz.
Bu organizasyonu gerçekleştiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı kutluyoruz. Ayrıca, hani belki unutulur diye konu da kent estetiği ile ilgili iken birkaç madde altında toplantıda konuşulması gereken bir takım hususları da kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
Kent estetiği bir memleketin görsel tarafını ifade ediyor. Kent estetiği kentin dışa dönük tarafıdır. Dolayısıyla insanların ilk gördüğü anda edindiği intiba çok önemlidir. Bu nedenledir ki Samsun'da kent estetiği açısından konuşulacak çok konu var. Öncelikle Samsun'un Canik tarafından girişini kilitleyen ve sahil şeridinin siluetini rezil eden çevre yolu düzenlemesini ele almak gerekir. Kentin girişinden çevre yolu başlatmak en basitinden beceriksizliktir. Çevre yolu doğu tarafından Samsun'a gelen insanların Samsun'un o doğal güzelliğini görmelerini engellemekle, Samsun için kötü bir proje olduğunu her gün bize kanıtlamaktadır.
Sheraton ise Samsun kentinin doğal güzelliğini katleden başka bir proje olarak karşımızda durmaktadır. Asgari ücretle zar zor geçinen işçilerin ayın sonunu ucu ucuna yetiştirebilen emeklilerin yaşadığı bir kentte bu proje, "Sheraton, Samsun halkına hayırlı olsun" diye kamuya tanıtılmıştır. Bu düpedüz halkla dalga geçmek demektir. Kaldı ki bu yapı hala Mahkemelik olup kıyı kenar çizgisini ihlal ettiğini biliyoruz. Kıyı kenar çizgisinin ihlali halkın hakkına tecavüzdür. Bu yapı Mahkeme durma kararı vermesine rağmen bitirilmiştir. Samsun sahili Samsun halkınındır. Piazza AVM çok güzel bir alışveriş merkezi gibi görünse de küçük esnafın ekonomik olarak mahvına sebebiyet verdiği tartışmasızdır. Samsun'un en ünlü caddelerinin başında gelen çiftlik caddesini lojman griliğine hapsetmek, bu kente nasıl kötülük edebilirim diyen birinin aklına ancak gelebilirdi. İstiklal Caddesi, "Cadde Avm” projesi ile trafiğe kapatılmış ve turist için rahat bir alan haline getirilmiştir ama albeni yaratılamamıştır. Sanırım ağaç kesmek AKP Belediyeciliğinin kitabında var ki, bugün çiftlik caddesinde tek bir ağaç yoktur.
Saathane meydanı düzenleme çalışmalarının ise akıbetini merakla beklemekteyiz. Hâsılı gerek Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin gerekse AKP bürokratlarının yürüttüğü kamu idaresinin, yandaş müteahhit zengin etmeye odaklı plan ve projelerinin Samsun'un estetiğini bozduğunu, bu kentte yaşayan insanlar olarak her gün görüyoruz. Ucube diye tabir edilecek onlarca yapı arasında her gün işimize gelip gidiyoruz.
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Samsun'da trafik çilesini çözmek için herhangi bir gayret içinde olmadığını biliyoruz. Bu nedenle Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce Ulusal Kent Estetiği Sempozyumu düzenlenmesi önemlidir. Bu aslında "bir cinayetin anatomisi"  sempozyumu olarak da adlandırılabilir.
şokhaber.net

.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum