AKSOY, ENGELLİLERE DESTEK PROGRAMINA KATILDI.

Samsun Valisi Hüseyin AKSOY, Samsun Valiliği koordinasyonunda, Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından yürütülmekte olan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Engellilere Destek Programı (EDES) t

AKSOY, ENGELLİLERE DESTEK PROGRAMINA KATILDI.
17 Nisan 2014 - 22:53



Samsun Valisi Hüseyin AKSOY, Samsun Valiliği koordinasyonunda, Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından yürütülmekte olan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Engellilere Destek Programı (EDES) tarafından finanse edilen ’Söz Veriyorum; Ben Buna Değerim Projesi’nin  Amisos Otelde düzenlenen tanıtım toplantısına katıldı.


Toplantının açılışında proje koordinatörü Prof. Dr. Ahmet BULUT tarafından ’Söz Veriyorum; Ben Buna Değerim Projesi hakkında bir sunum gerçekleştirildi.                 


İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin  GİRGİN toplantıda yaptığı konuşmada, ’’Söz Veriyorum; Ben Buna Değerim Projesi Samsun Valiliği koordinasyonunda, Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından yürütülmekte olan  ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de aktif katkı verdiği bir projedir. Projenin temel amacı otizmle ilgili toplumsal bilincin oluşturulması, öğretmenlerimizin ve velilerimizin bu kapsamda duyarlılığının arttırılması, bu yolla otistik çocuklarımızın eğitiminde önemli bir mesafe almak ve bu eğitimlerden üst düzeyde fayda sağlamaktır.                                                                


İlimizde eğitim-öğretim çağındaki çocuklarımızdan tanımlaması yapılmış ve eğitimine devam eden 421 otizmli öğrencimiz bulunmaktadır. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak ülkemiz genelinde olduğu gibi otizmli çocuklarımıza büyük bir hassasiyetle yaklaşmaktayız. Bu nedenle Atakum, Bafra ve Çarşamba ilçelerimizde otistik öğrencilerimize yönelik eğitim merkezleri açtık. Değişen isimleri ile özel eğitim uygulama merkezlerimizde bu çocuklarımız eğitim almaktadır. Ayrıca otistik çocuklarımıza kaynaştırma eğitimi sağlayan özel eğitim sınıflarımızın da sayısını arttırdık. Otizm farkında olunması gereken bir engel gurubudur. Ancak eğitimle aşılabilir. Bu projemizin temelinde yer alan ne kadar erken tanımlama yapılabilirse, tedavi ve iyileştirme o oranda artabilmektedir” dedi.


Samsun Valisin Hüseyin AKSOY toplantıda yaptığı konuşmasında, ’’Bu gün Samsun’da Edes Projelerinden biri olan otizmli çocuklarımızla ilgili farkındalığa yönelik bir projenin tanıtım toplantısında beraberiz. Engellilere yönelik olarak ülkemiz genelinde birçok çalışma yürütülüyor. İlimizde de benzer çalışmaları birçok kurum ve kurulumuzla iş birliği içerisinde gerçekleştiriyoruz.                                                   


Samsun’da engellilere yönelik 2011 yılında Engelli Veritabanı Projesini başlattık İl Sağlık Müdürlüğümüzün ağırlıklı olarak yürüttüğü bu çalışmamıza diğer kurumlarımızda destek verdi. Bu projeyi yapmaktaki temel amacımız Samsun’daki engelli sayısını net olarak ortaya koymak, bununla ilgili verileri bir merkezde toplamaktır. Bu bilgilerin derlenip toplanması ve bundan sonraki süreçte bize önemli kaynak oluşturması adına büyük bir titizlikle bu çalışmamızı gerçekleştirdik.                             


15 Nisan tarihi itibari ile baktığımızda; Samsun’da Engelli Veritabanı’na kaydettiğimiz engelli sayımız 148 bin 750 kişidir. Bu kişilerle birlikte 174 bin 139 engelli sayımız var. Yani bir kişide birden çok engel olabiliyor. Toplam engel sayımızda yaklaşık 175 bine yakın bir durumdadır. Samsun'un toplam nüfusuna baktığımızda ilimizdeki toplam nüfus içerisindeki engelli oranı %13.80’dir. Bizim Samsun'daki tespitlerimize göre bu oranın % 9.63’ü sürüğen hastalıklardan oluşuyor. % 4.17’si de bildiğimiz ortopedik, görme ve işitme gibi belirli engellilerdir.Genel olarak baktığımızda bu %13.80’lik oran içerisinde 121 bin 551’i sürüğen hastalıklardan oluşan engel grubu içindedir. Diğer engelli gruplarına baktığımızda en yüksek oran 13 bin 769 kişi ile ortopedik engellilerimizdedir. İkinci sırada 12 bin 415 kişi ile zihinsel engelliler yer almaktadır. Üçüncü sırada 8 bin 232 kişi ile görme engelliler yer almaktadır. 6 bin 736 işitme engelli, 8 bin 517 kişi ruhsal ve duygusal engelli, 2 bin 343 kişide dil ve konuşma anlamında engellidir.  İlimizde 421 otizmle ilgili olan engelli kaydımız vardır. 158 kişide down sendromlu engelli sayımız vardır. Biz 2011 yılından itibaren büyük bir gayretle bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Engellilerimizi kayıt altına alarak onlarla ilgili yapılacak çalışmalarda bu veri tabanından yararlanmayı hedef haline getirdik.         


Bu veri tabanını oluşturmamızın nedeni; özellikle engelli olupda devletin engellilere tanıdığı haklardan yararlanmayan, bilgisi eksik olan insanlarımız varsa bunları bu haklardan öncelikli olarak yararlandırmak, engelli raporu yoksa bunu temin etmektir. Devletin engellilere sağladığı mali haklardan bu insanlarımıza kullandırmak gibi önemli bir amacımız var. İkinci bir başka boyutu ise, engellilerimizden eğitilip öğretilebilir durumda çocuklarımız varsa bunları okullarımıza gönderip eğitimlerini sağlamak. Bunlardan spor yapabilecek olanlar varsa engelli spor kulüpleri aracılığı ile  bunların spor yapabilmelerini sağlamak.                                                                       


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulduktan sonra bu konulara daha fazla ilgi gösteren ve bu alanda yapılan çalışmaları desteklemek adına EDES projesini başlattı. 2011 yılında EDES projesi uygulamaya geçirildi. Samsun’da 2011 yılında 6 projeyi EDES’e sunduk. Bunlardan 1 tanesi kabul gördü. Bu projede yaklaşık 88 bin liralık bir kaynak bu projemize uygulandı. 2012 yılında EDES’e 13 proje sunduk. Bunlardan 8 proje kabul edilmiş ve yaklaşık 557 bin liralık bir kaynağı ilimizdeki bu projeler için kullanmış durumdayız. 2013 yılında 28 proje sunduk. Bu projelerden 9 tanesi kabul edildi. 739 bin liralık bir kaynak bu projeler için kullanılmıştır. Bu projede bunlardan biridir. 2011 yılından bu güne Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın EDES projesi kapsamında ilimizde kullandırdığı kaynak yaklaşık 1 milyon 400 bin liralık bir kaynaktır. 


Bu projeyi otistik çocuklarımızın daha iyi bir noktaya gelebilmeleri için eğitim almaları ve bu anlamda farkındalığın yaratılması anlamında çok önemsiyorum. Okullarımızda görev yapan öğretmen arkadaşlarımızın bu konuda duyarlılıklarının artması, farkındalığın ortaya çıkarılması bakımından eğitime tabi tutulacak olmaları bu çocuklara nasıl bir yaklaşım içinde olmaları hususunda onlara önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu projenin hazırlanmasında ve bu noktaya gelmesinde emeği geçen bütün kurum ve kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Projenin Samsun’daki engellilere yönelik çalışmalarda gösterilecek olan duyarlılık için önemli bir proje olarak görüyorum dedi.


Toplantıya ayrıca Vali Yardımcısı Haluk ŞİMŞEK, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan LEBLEBİCİOĞLU, Canik Başarı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Reşit ÖZKANCA,  İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin  GİRGİN, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.


 


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum