Ali Kuşçu'nun Bilimsel Mirası

TÜBA, Ali Kuşçu’nun çeşitli disiplinlerdeki çalışmalarını akademik kurallar çerçevesinde incelemek, tartışmak ve kamuoyuna tanıtmak amacıyla İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) Bilim Tarihi Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu iş birliğiyle 18-20 Kasım 2024 tarihleri arasında “Uluslararası Ali Kuşçu Sempozyumu ve Sergisi”ni İstanbul’da gerçekleştirecek.

Ali Kuşçu'nun Bilimsel Mirası
12 Kasım 2024 - 16:55
Etkinlikte, Ali Kuşçu'nun çeşitli disiplinlerdeki katkıları bilimsel bir yaklaşımla ele alınacak.
İslam felsefe-bilim tarihinde erken ve geç yenilenme dönemlerinin kesişiminde yer alan Ali Kuşçu'nun vefatının 550. yılı anısına düzenlenen etkinlikler kapsamında, 18 Kasım günü Rami Kütüphanesi’nde “Semerkant’tan İstanbul’a: Ali Kuşçu ve Çevresi Yazma Eser Sergisi” açılacak. Sergide, Kuşçu'nun eserleri ve yaşadığı dönemdeki bilimsel birikim ziyaretçilere sunulacak.
İTÜ Maçka Yabancı Diller Yüksekokulu A104 Amfisi’nde yapılacak sempozyumun açılışına; T. C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır (teşrifleri hâlinde), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar (teşrifleri hâlinde), TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bakhram Abdulkhalimov, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, İMÜ Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik ve İMÜ Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayacak olan sempozyum programında, TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü sahibi Prof. Dr. F. Jamil Ragep ve Dr. Sally Ragep onur konuğu olarak yer alacak.
Ali Kuşçu her bilim insanı için rehber olmalı
Sempozyum hakkında konuşan Başkan Şeker, UNESCO’nun 2024 yılını “Ali Kuşçu Yılı” ilan etmesiyle, me­deniyetimize derin katkılar sunmuş değerli bilim insanını bir kez daha takdirle anıldığını ifade etti.
Başkan Şeker şöyle konuştu; “Ali Kuşçu, 15. yüzyılda astronomi ve matematik alanlarında gerçekleştirdiği çalışmalarıyla yalnızca dönemin bilim dünyasında değil, çağlar boyu etkisini sürdüren derin bir iz bıraktı. Onun eserleri, bilimin evrenselliğini ve farklı coğrafyalardaki bilim insanlarının katkılarının bir bütün olarak insan­lığın ilerlemesine nasıl hizmet ettiğini bizlere gösteren önemli birer belge. Ali Kuşçu’nun İstan­bul’a gelerek burada gerçekleştirdiği çalışmalar, bilimin Osmanlı İmparatorluğu’nda nasıl geliştiğine dair önemli bir dönüm noktası. Matematik ve astronomi başta olmak üzere, bilimsel düşüncenin ve araştırmanın ilerlemesine yaptığı katkılar bugün dahi büyük bir saygıyla anılıyor.” dedi.

TÜBA’nın Ali Kuşçu’yu anmak ve onun bilimsel mirasını yeniden değerlen­dirmek amacıyla düzenlediği sempozyumda, çalışmalarının yalnızca geçmişte değil, günümüzde de bilimsel düşüncenin gelişimine ilham verdiğini vurgulamak amacı taşıdığını belirtti. Sempozyum süresince, Ali Kuşçu’nun bilimsel mirasının yeniden ele alınacağını, onun çalışmalarının günümüz bilimine nasıl ışık tuttuğunu ve gelecek kuşaklar için ne denli önemli bir ilham kaynağı olduğunu daha geniş kitlelere daha etkili şekilde duyurulacağını ifade etti. Bilimsel araştırmanın gücü ve bilgiye olan adanmışlığının, Ali Kuş­çu’nun izinden giden her bilim insanına yol gösterici olmaya devam edeceğini söyledi.
Prof. Fazlıoğlu ise Ali Kuşçu ve eserlerinin farklı perspektiflerden araştırma konusu kılınması önemli olduğunu ifade ederek Ali Kuşçu’nun entelektüel gelişimine ve etki sahası oluşturabilmesine zemin hazırlayan tarihî bağlamın da masaya yatırılması gerektiğini belirtti. Ali Kuşçu ve eserlerinin İslam felsefe-bilim tarihi açısından önemine işaret etmeyi ve literatüre bu açıdan katkıda bulunmayı hedefleyen sempozyumun ardından tebliğlerin­den yapılacak seçimlerden oluşan editörlü kitabın da bilim dünyasına kazandırılacağını söyledi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum