19 Mayıs 1919...
Yıla Hazırlık! 19 Mayıs 1919, Atatürk'ün Samsun'a çıkarak 'Milli Mücadele Ateşi'ni yaktığı tarih… 19 Mayıs 2019'da ATA'nın Samsun'a çıkışının 100
Yıla Hazırlık!
19 Mayıs 1919,
Atatürk’ün Samsun’a çıkarak “Milli Mücadele Ateşi”ni yaktığı tarih…
19 Mayıs 2019’da ATA’nın Samsun’a çıkışının 100. yılını kutlayacağız…
Kutlayacağız ama 100. yıla Samsun olarak nasıl hazırlandığımız veya hazırlanıp hazırlanmayacağımız henüz belli değil.
yılı Samsun olarak sahiplenmemiz ve tarihi bir fırsat olarak görüşmemiz gerek.
Umarım, Samsun’da 2017 yılında yapılacak olan “23. Deafolimpik Oyunları” hazırlık ve tanıtımları için Samsunumuzun emekleri, ara vermeden 19 Mayıs 2019’a kadar devam eder.
yıla hazırlık konusunda Çanakkale’yi örnek alabiliriz.
Çanakkale, Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümüne hazırlıklarını 4-5 yıl önceden başlamıştı.
Bu amaçla kurulan “Çanakkale 100. Yıl Koordinasyon Merkezi” Çanakkale’ye kalıcı ve uzun vadeli eserler ve yatırımlar kazandırma hedefinde yola çıkmış ve bunda da başarılı olmuşlardır.
yılda yapılan etkinlikler ise Çanakkale’nin turizm potansiyelinin kalıcı ve düzenli olması için büyük bir fırsat oldu.
***
“Samsun’un 2023 yılında 6 milyar dolar ihracat hedefi” doğrultusunda yapılacak çalışmalarda, ara hedef olarak 19 Mayıs 2019 tarihi, şehrin hedeflerini kontrol etmemiz eksiklerin giderilmesi için önemlidir.
İhracat hedefinde şehrin tanıtım ve pazarlaması noktasında ihracat için doping etkisi yapma potansiyelini taşıyacaktır.
Otel yatırımları ile başlayan ve altyapı ihtiyaçlarını hızla gidermekle devam eden çalışmalar “Turizm Potansiyelinin Artırılması” ve “Sürdürülebilir Turizm” noktasında 19 Mayıs 2019, yıllardır hayalini kurduğumuz “Turizm Şehri Samsun” için tarihi bir fırsat potansiyeli
taşımaktadır.
***
yıl ile ilgili şimdiden üzerinde çalışmamız ve düşünmemiz gereken konularda var.
Bunlardan en önemlisi, Yunanistan başta olma üzere Rumların “Sözde Pontus Rum Soykırımı” iddiası ile uluslararası camiada gündem yaratmak amaçlı 19 Mayıs 2019 tarihini kullanmak istemesi.
Rumlar, 1990’lı yılların başında bu konuda hareketlenmiş ve 1994’de Yunanistan Parlamentosu sözde Pontus Soykırımını resmen tanımıştı. Rumlar, Amerika’da birçok eyalette de sözde soykırım konusunda çalışma yapmış ve yerel meclislerden karar çıkartmayı başarmışlardı.
Rumların, Birleşmiş Milletlere 1998’de yaptıkları başvuru ise sonuçsuz kalmış durumda.
***
Durum gösteriyor ki; 19 Mayıs 2019’da Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Milli Mücadele Ateşini yakışını nasıl ve ne şekil kutlarız veya bu tarihi fırsatı ne şekilde değerlendiririz bilinmez ama “Sözde Pontus Rum Soykırımı” iddialarına, saptırmalara ve yalana karşı uluslararası arena için savunma argümanları geliştirmeye şimdiden başlasak iyi olacak.