2016 YILI'NIN İLK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2016 Yılı'nın ilk İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali İbrahim Şahin'in başkanlığında, Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirildi

2016 Yılı'nın ilk İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali İbrahim Şahin’in başkanlığında, Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Vali İbrahim Şahin toplantının açılışında yaptığı konuşmasında, “2016 yılı I. Dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı için Yatırımcı Bölge ve İl Müdürlükleri ile Belediyelerden alınan raporlara göre; Aralık 2015 tarihi itibariyle; Genel ve Özel Bütçeli Kuruluşlara ait 421 proje, Belediyelere ait 275 proje olmak üzere, toplam 696 projenin değerlendirilmesi sonucunda, proje bedelleri toplamı 4 milyar 743 milyon 002 bin 037 lira. Önceki yıllar harcaması 1 milyar 996 milyon 604 bin 790 lira. 2015 yılı yatırım ödeneği  1 milyar 281 milyon  885 bin 826 lira. Dönem sonuna kadar yapılan harcama 933 milyon 965  bin 121 lira”dır.
Nakdi gerçekleşme oranı yüzde 73'tür. Fiziki gerçekleşme oranı yüzde 78'dir.  Kuruluş yatırımlarının sektörel bazda değerlendirilmesi sonucunda; Proje bazında; Diğer kamu hizmetleri sektörü  324  proje ile en fazla projeye sahip olup, bunu 179 proje ile tarım sektörü izlemiştir.
Toplam proje bedelleri bazında; 1 milyar 558 milyon lira ile ulaştırma sektörü ilk sıradadır. Ulaştırma sektörünü 893 milyon lira ile diğer kamu hizmetleri takip etmiştir. Önceki yıllar toplam harcamasında en fazla harcama 1 milyar 241 milyon lira  ile ulaştırma sektöründedir. 311 milyon lira ile eğitim sektörü ikinci sıradadır.
2015 yılı ödeneklerinde en fazla ödenek 559 milyon lira ile diğer kamu hizmetleri sektörüne ayrılmıştır. Diğer kamu hizmetleri sektörünü 390 milyon lira ile eğitim sektörü izlemiştir. 2015 yılı harcamalarında en fazla harcama 389 milyon lira ile diğer kamu hizmetleri sektöründe olup, ardından 255 milyon lira ile eğitim  sektörü gelmiştir. Gerçekleşmeler açısından ise 2015 yılında en fazla nakdi gerçekleşme yüzde 99 ile ulaştırma sektöründedir. Bunu yüzde 98 ile tarım sektörü takip etmiştir. En fazla fiziki gerçekleşme ise yüzde 100 ile tarım sektörünün olup, bunu yüzde 91 ile ulaştırma  sektörü izlemiştir.
Sonuç olarak Aralık 2015 yılı itibari ile il genelinde Genel ve Özel Bütçeli kuruluşlar ile belediyelerin yürüttüğü 696 projede dönem sonu itibari ile 297 proje tamamlanmıştır. 306 proje yıllara sari olarak devam etmekte, 28‘i ihale aşamasında olup, 65 proje ise çeşitli nedenlerle başlatılamamıştır.
Genel ve Özel Bütçeli kuruluşların proje bedelleri toplamının, önceki yıllar harcamalarının 2015 yılı yatırım ödeneklerinin dönem sonu yapılan harcamaların belediyelerden fazla olduğu, fiziki ve nakdi gerçekleşmelerin ise Belediyelerden düşük olduğu görülmektedir.
Yapılacak yatırımların değerlendirilerek zamanında tamamlanması konusunda yatırımcı kuruluşların iş birliği ve koordinasyon içerisinde çalışmaları ve herhangi bir sorun ile karşılaştıkları zaman makamımızı bilgilendirmeleri önem arz etmektedir.  Ben 2016 yılının yatırımlar acısından başarılı bir yıl olmasını temenni ediyor, hepinize çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
İl Koordinasyon Kurulu 2016 yılı 1. dönem toplantısında Sayın Valimizin konuşmalarının ardından kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri tarafından kurumlarında yapılan çalışmalarla ilgili sunumlar gerçekleştirildi.
Toplantıda ayrıca ilimizde faaliyet gösteren özel hastane yetkilileri tarafından sağlık alanında yapılan çalışmalarla ilgili İl Koordinasyon Kurulu Üyelerine bilgi verildi.
Toplantı sonunda yatırımcı bölge ve il müdürlükleri ile belediye yetkilileri tarafından kurumlarında yapılan çalışmalar ve yatırımlar ile yatırımlarının gerçekleşme durumları hakkında sunum gerçekleştirildi.
Toplantıya ayrıca; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, ilçe kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının bölge ve il müdürleri ile İl Koordinasyon Kurulu Üyeleri katıldı.