700 YILLIK MİRASA SAHİP ÇIKILDI

İlkadım Belediyesi ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün birlikte hareket ederek yaptığı Seyyid Kutbeddin Camii, Türbesi ve Çevresindeki yapılan çalışmayla yedi asırlık tarihi mekân düzenlenerek hak ettiği

İlkadım Belediyesi ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün birlikte hareket ederek yaptığı Seyyid Kutbeddin Camii, Türbesi ve Çevresindeki yapılan çalışmayla yedi asırlık tarihi mekân düzenlenerek hak ettiği kimliğe kavuşturuldu.

Bünyesinde Büyük İslam Âlimi Abdülkadir Geylani'nin torunu Seyyid Kutbeddin Hazretleri'nin türbesi ile bir camiyi de bulunduran tarihi mekân İlkadım Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün ortak çalışmasıyla gün yüzüne çıkarıldı.

[gallery ids="39078,39079,39080"]

İlkadım Belediyesi tarafından Samsun'un 700 yıllık mazisine sahip olan Seyyid Kutbeddin Türbesi ve mezarlık sahasında yapılan çalışmaların açılış merasimi düzenlendi. Merasime, İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Ali Şahin, İlkadım İlçe Müftüsü Yahya Polat, İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Müdürleri, Muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Kur-an’ı Kerim tilaveti ile başlayan açılış programında konuşan Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Ali Şahin “Ecdat mirası olan eserlere sahip çıkıyoruz. Geçen sene başladığımız Seyyid Kutbeddin Camii ve türbesinin restorasyonunu tamamlayarak halkımızın kullanımına açtık” dedi.

Kültür ve medeniyetimizde önemli yeri bulunan vakıf eserlerini cami ve türbelere sahip çıktıklarını belirten İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, “Bugün burada Seyyid Kutbeddin Hz’leri manevi şahsiyetinin atmosferinde yanı başında olmaktan bir belediye başkanı olarak son derece mutluluk duyuyorum. Biz bizim manevi şahsiyetlerimizin maalesef haberdar olmayan bir toplum olarak yaşıyoruz.  2004 yılında belediye başkanı seçildiğimde bura ile ilgili bir çevre düzenlemesi yapalım dedik.  O zamanlar camii türbe mezarlık gibi yerlerin restorasyon çalışması yapma gibi bir yetkimiz yoktu. O zamanlar yapabildiğimizin en iyisini yaptık. Burada çok geçmişi olan mezar taşlarımız var. Bunları toplumca okumakta zorlanıyoruz. Yeni neslimiz maalesef Osmanlıca bilmediği için mezar taşları üzerine neler yazdığını okuyamıyor. İlahiyat fakültesinde ki hocalarımız ile birlikte bu yazıları bir kitap haline getirdik. İlkadım Belediye olarak buradaki kişilerin şahısların kim olduğunu kitap haline getirerek yayınlamış olduk.  Çevre düzenlemesini yaptığımız zamanlar Vakıflar bölge müdürlüğümüze cami ve türbe restorasyonu için başvurduk. Vakıflar bölge müdürlüğümüz ise hemen konuyu ele alarak camii türbe ve etrafını muazzam bir şekilde restore edip bu noktaya getirdiler. Ufak tefek eksikler vardı. Buraya gelen halkımızın dinlenme noktası rahat rahat abdest almaları için yer yoktu. Bu mekâna şehir dışından yüzler misafir geliyor. İlkadım Belediyesi olarak hemen bu eksiklikleri gidererek hizmete geçirdik. Ölülerine sahip çıkmayan insanlar geleceğine sahip çıkamazlar. Biz yerin altındakilerle üzerindekilerle bir bütünüz. Geçmişimizin hizmetlerini bilmek hatırlamak onların yolundan gitmek için bu mekânlara sahip çıkmak gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir hizmeti yapmaktan onu ve gurur duyuyorum. Çünkü manevi bir hizmet yaptığımıza inanıyorum. Tekrar hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz ise, “Türk İslam tarihinde ecdadımızın Samsun’a mühür vurduğu yer burasıdır. Ruh köküne bağlı maneviyat erleri için burası Samsun’un Türk İslam toprağı olmasının tapusudur.  Bu manada bu ruhu idrak etmiş olan İlkadım Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğünün yapmış olduğu ortak çalışma takdire şayandır. Emeği geçen başta İlkadım Belediye Başkanımız Erdoğan Tok olmak üzere Vakıflar Bölge Müdürümüzü tebrik ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından İlkadım İlçe Müftüsü Yahya Polat’ın duası merasim sona erdi. Protokol daha sonra İlkadım Belediyesi tarafından yapılan şadırvan, yürüyüş alanı, dinleme noktalarını inceledi.