Afrika'da Sünnet Organizasyonu

Diversity Farklılık Derneği 2016 Sağlık projelerinden olan sünnet organizasyonlarından ilki Batı Afrika'nın küçük ülkesi Benin de 15-21 Şubat 2016'da gerçekleştirildi

Diversity Farklılık Derneği 2016 Sağlık projelerinden olan sünnet organizasyonlarından ilki Batı Afrika’nın küçük ülkesi Benin de 15-21 Şubat 2016’da gerçekleştirildi.
Türkiye’den gönüllü doktor ve sağlıkçılar ile derneğin Benin/Cotonou’daki yerleşik temsilcilerinin beraber düzenlediği organizasyon, halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı. 25 kişilik ekiple 5 günde 1130 çocuk sünnet edildi.
Hayırseverlerin desteğiyle düzenlenen organizasyon, yerel tekniklerle adeta kâbusa dönüşen sünnetlerin, alanında uzman ekibin titiz çalışmaları sonucu daha önce olduğu gibi eğlenceye dönüştürüldü.

[gallery ids="45447,45448,45449"]
Hastanelerde çok pahalı yerel tekniklerle sakıncalı
Eşinin işsiz olduğunu belirten Benin’li bir hanımefendi başka seçeneği olmadığını, çocuğunu hastanede sünnet ettirmenin çok pahalı olduğunu söyledi. Bir ebeveynler çocuklarını sünnet ettirmek için 10.000 FCA ödemek zorundalar. Bu da 20 USD demek oluyor. Ayda 10 USD geliri olan aileler düşünüldüğünde, hastanede sünnet ettirmek imkânsız hale geliyor.
Geleneksel tekniklerle sünnet ise hijyenik ortamlardan oldukça uzak ve çocuklara fazlasıyla acı vermenin yanında ileride ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
25 Kişilik ekip yoğun talebe cevap vermekte zorlandı
Afrika Benin’de bir yetimhanesi ve kalıcı temsilcileri bulunan Diversity Farklılık Derneği (http://www.diversitydernegi.org) 25 kişilik ekibiyle beklentileri aşan yoğun taleple karşılaştı. Daha ilk günden sabah 06.00’da 300 kişilik sıra oluşunca Afrika’da sünnet ihtiyacının boyutu daha net görülmüş oldu. Organizasyonun ücretsiz oluşu ve uzman ekibin oldukça titiz çalışmaları organizasyona olan ilgiyi arttırdı. Organizasyon’a gönüllü olarak katılan Operatör Doktor Ali Gözüküçük, özellikle imkânı olan her arkadaşımızın gelip buraları ve buradaki ihtiyacı görmesini istiyorum. Her şeyin tatil olmadığını bu insanları da görmemiz gerektiğini düşünüyorum, dedi.
Hem eğitim verildi, hem de kardeşlik eli uzatıldı
Uzak coğrafyalardan gelen kardeş elinin göstergesi olarak düzenlenen Sünnet Organizasyonunda Benin’li insanlar sünnetin modern tekniklerle kolayca yapılabileceğini tecrübe ederken, hayırseverlere karşılıksız desteklerinden ötürü duacı oldular.
Diversity Farklılık Derneği’nden yapılan açıklamada Sağlık Projelerinden olan Sünnet Organizasyonlarına 2016 yılı boyunca Afrika’nın diğer ihtiyaç sahibi ülkelerinde de devam edileceği vurgulandı.
şokhbaer.net