AĞAÇ BAYRAMI ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

'Orman Haftası' nedeniyle Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde düzenlenen Ağaç Bayramı etkinliği düzenlendi

'Orman Haftası' nedeniyle Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde düzenlenen Ağaç Bayramı etkinliği düzenlendi.
Törene ayrıca Garnizon Komutanı Vekili İstihkâm Albay. Erkan Demirel, Vali Yardımcısı Metin Borazan, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Amasya Orman Bölge Müdürü Yaşar Sarı, Orman ve Su İşleri Doğa Koruma Milli Parklar 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, Samsun Tema Vakfı İl Temsilcisi Leman Özay kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

[gallery ids="47187,47186,47185"]
EROZYON KONTROL ÇALIŞMASI YAPILMAKTADIR
21-27 Mart tarihleri arasında kutlanan Ağaç Bayramı etkinliği programı Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende bir konuşma yapan Orman İşletme Müdürü Halil Oflu, “Dünya Ormancılık Haftası ülkemizde 1974 yılından itibaren 41 yıldır kutlanmakta olup, bu kutlama orman varlığının önemi, erozyonla mücadele, çölleşme, iklim değişikliği gibi sorunların hatırlatılması amacıyla yapılmaktadır. Ormanlar, sağladıkları odun ve odun dışı ekonomik değerlerin yanında, erozyonu önlemesi, iklim üzerindeki olumlu etkileri, havayı temizlemesi, oksijen kaynağı olması, bazı canlılar için barınak görevi görmesi, karbon yutakları olması, su kaynaklarını düzenlemesi gibi fonksiyonları sonucu oluşan sosyal ve çevresel yararları insan yaşamı için hayati önem taşımaktadır. Bu önem dolayısı ile de ormanlar ülkelerin değil, dünyanın ortak değerleri arasında yer almaktadır. Her yıl Samsun ilinde ortalama 6.000.000 (M2) sahada ağaçlandırma, toprak muhafaza, erozyon kontrol çalışması yapılmaktadır. Bu çalışmalar kapsamında Samsun ilimizde her yıl ortalama 1 milyon adet fidan dikimi gerçekleşmektedir. Bugün burada birlikte dikeceğimiz fidanlar ile Samsunumuza ve gelecek nesillerimize daha yaşanır bir çevre bırakmak konusunda bizlere katkıda bulunduğunuz için sizlere şükranlarımızı sunarız” dedi.
SAMSUN’DA YAKLAŞIK 12 MİLYON CİVARINDA FİDAN DİKİLDİ
Orman İşletme Müdürü Halil Oflu’nun konuşmasının ardından Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Semih Can Çöl ve Bilgi Koleji öğrencisi Efe Altınsoy orman temalı şiirlerini okudular. Vali İbrahim Şahin yaptığı konuşmasında, “Değerli misafirler; Bugün çok keyifli bir ortamdayız. 21-27 Mart Dünya Ormancılık Haftasıdır. Ağacın, fidanın ve ormanın bu kadar önemli olduğu bir dünyada biz mutlak suretle çevremizi yeşillendirmek durumundayız. Dünyanın her geçen gün ormanı daralıyor. Türkiye’de orman alanlarımız genişlemeye başladı. Özellikle son on yılda yanı 2003-2015 yılları arasında Samsun’da yaklaşık 12 milyon civarında fidan dikilmiştir. Bu da Samsunluya on fidan anlamına gelmektedir. Bizim aslında her yıl Samsun’un nüfusu kadar fidan dikmemiz gerekiyor. Siz öğrencilerimizin her birinizin bir fidan dikme yerine, her birinizin 10’ar tane fidan dikmeniz durumunda amacımıza ulaşmış olabiliriz.
Yetişmiş bir ağaç on yedi insanın oksijenini karşılamaktadır. Bunun için bu anlamda Samsunlular olarak bu konuda hassasiyet göstermemiz gerekmektedir. Samsunumuzun coğrafyasının yüzde 39’u ormanlık alanı ile kaplıdır. Onun için biz yeşil gibi gözüküyoruz. Demek ki yukarı çıkıldığında ormanlık alanlarımız azdır. Daha fazla yeşile, daha fazla ağaca ve fidana ihtiyacımız var. Orman haftası dolayısı ile Ormancılık haftasını kutluyorum. Hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum ”diye konuştu.
PROTOKOL ÜYELERİ ÖĞRENCİLERLE BİRLİKTE FİDAN DİKTİ
Konuşmaların ardından, ‘Orman Haftası’ nedeniyle Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesine, protokol üyeleri öğrencilerle birlikte fidan dikti. Fidan dikiminin ardından Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi konferans salonunda, 31 Mart-02 Haziran 2016 tarihleri arasında yabancı dil eğitimi için Ürdün’e gidecek olan 18 kız ve 16 erkek öğrencileri ile sohbet eden Vali İbrahim Şahin, yabancı dil öğrenmenin çok büyük bir önem ve ayrıcalık olduğunu vurguladı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net