AKCAGÖZ, AHİLİK FTASINDA ÇARŞAMBA'DA

Ahilik Haftası nedeniyle Çarşamba İlçesi'nde bulunan Beşikçiler pazarı esnafıyla bir araya gelen CHP Samsun İl Başkanı Av

Ahilik Haftası nedeniyle Çarşamba İlçesi’nde bulunan Beşikçiler pazarı esnafıyla bir araya gelen CHP Samsun İl Başkanı Av. Tufan Akcagöz unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ahilik kurumunun temelini teşkil ettiğini belirterek, “Bugün esnaf ve sanatkâr olarak değerlendirdiğimiz meslek grubunun geçmişi, Ahîlik kurumuna dayanıyor. Fabrikasyon sayısı arttıkça, bu el emeği göz nuru dökülen mesleklerin birer birer tükenmesi, bu dönemin değişmez kanunu olarak lanse ediliyor. Bu meslek gruplarının, direkt devlet eliyle ve desteğiyle yaşatılması gerekiyor“ dedi.
Ahiliğin esnaf dayanışma teşkilâtı olduğunu ifade eden Akcagöz, “Teşkilat olarak kuruluşunda, Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme biçimidir. Kendi kural ve kurulları vardır. Ahiliğin, günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi de vardır. Ahilik, iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik kurumdur.” dedi. Ahiliğin bugün için de esnaflar arasında aynı ruhla yaşamaya devam ettiğini dile getiren CHP İl Başkanı, “Ahilik esnaf dayanışması ile birlikte esnaflar arasında ortak bir uyumu beraberinde getiren ciddi bir disiplini de içeriyor. Yüzlerce yıl sonra, o günkü terimlerin esnaflar arasında kullanılıyor olması, bu ortak ruhun hiç eskimediğinin göstergesidir. Çıraklık, kalfalık, ustalık, yüzlerce yıl öncesinin kavramlarıdır. Toplumsal sorumluluk, hizmette mükemmellik, dürüstlük ve doğruluk ve ortak yaşama disiplini, esnaf örgütlenmesinin ruhunu temsil ediyor” dedi.
CHP Çarşamba İlçe Başkanı Süleyman Bilici ve İl yönetim kurulu üyeleri ile birlikte ziyareti gerçekleştiren ve teknolojik gelişmelerin, sanayi üretiminin artmasının, zanaatın ve zanaatçının değerini azaltmadığını, aksine daha çok kıymetlendirdiğini belirten Akcagöz, “Dünyanın her tarafından el yapımı/home madde ürünlerin el üstünde tutulduğunu görüyoruz. İleride belki daha da kıymetli olacaklar. Çünkü artık eskisi kadar el emeğini sahada göremiyoruz. Bugün görüyoruz ki esnafın yüzü gülmüyor. Kim bunun aksini iddia ediyorsa ispat etmek zorundadır. Esnafın yüzü CHP iktidarıyla gülecektir" diye sözlerine devam etti.
Çarşamba’da Beşikçiler arastasında esnafla bir süre sohbet eden Tufan Akcagöz, esnafın Ahilik haftasını kutladı.
şokhaber.net