Aksu, 47. GÖNÜLLÜ ALAY'IN KÖYÜNDE...

Çanakkale ile Giresun'un Kardeş Kent Sözleşmesi'ni imzalamak üzere Belediye Başkanı Kerim Aksu bir heyetle Çanakkale'ye gitti







Çanakkale ile Giresun’un Kardeş Kent Sözleşmesi’ni imzalamak üzere Belediye Başkanı Kerim Aksu bir heyetle Çanakkale’ye gitti.

Çanakkale’de Milis Yarbay Osman Feridunoğlu (Topal Osman Ağa) öncülüğünde kurulan 47. Gönüllü Giresun Alayı’nın bu ilde kaldığı Salihler Köyünü ziyaret eden Belediye Başkanı Kerim Aksu, kurtuluş günü olmayan Giresunluların Kurtuluş Savaşında önemli bir görev üstlenerek, Anadolu Topraklarının savunulmasına gönüllü katıldığını söyledi.

Çanakkale Giresunlular Derneği’nin daveti üzerine programa katılan Belediye Başkanı Kerim Aksu, Başkan Vekili Hayati Tökez, Başkan Yardımcısı Murat Ersoy, Belediye Meclis Üyeleri, Çanakkale Giresunlular Derneği Başkanı Onursal Aydın, Çanakkale Merkez Komutanı Hemşerimiz Deniz Kıd. Albay Necmettin Sarı ve beraberindekiler Salihler Köyüne gelişlerinde Muhtar Lütfü Özçelik, Espiyeli Ahmet Aydın ve köyde yaşayan vatandaşlar tarafından karşılandılar.[gallery ids="22248,22249,22250,22251"]

Belediye Başkanı Kerim Aksu, Milis Yarbay Osman Feridunoğlu öncülüğündeki 42. Ve 47. Giresun Gönüllü Alaylarının Kurtuluş Savaşı’nda kendi illerini bırakıp Erzurum’da, Sakarya’da, Afyon’da, İzmir’de, Ankara’da vatan toprakları için savaştığını, işgal görmeyen Giresun’un ülkenin kurtuluşu için bedel ödediğini söyledi. Başkan Aksu; “ Kurtuluş Savaşı’nda büyük bir kahramanlık gösteren Giresun Uşakları Atatürk’ün yakın koruma görevine getirilmiştir. Çanakkale’ye gelen ve Salihler Köyüne yerleşen dedelerin torunları olarak, bu gün üzerimize düşeni yapmalıyız. Bu ülkenin bölünmesine, Cumhuriyet’in zayıflatılmasına izin veremeyiz. Giresunlu kahramanların destanlarını gelecek nesillere aktarmalıyız “ dedi.

Çanakkale Merkez Komutanı Deniz Kıdemli Albay Necmettin Sarı Sarıkamış’ta büyük bir savaş veren Giresun Gönüllü Alaylarından 47. Alay’ın Ege’de Yunanlılarla savaşıp Manisa’dan 1922 Eylül ayında Çanakkale’ye gelerek Salihler Köyüne yerleştiğini belirterek şu bilgileri verdi: “ Atalarımız çileli bir yolculuktan sonra Çanakkale’den yürüyerek Salihler Köyüne gelmişler. Burada köy halkı belirli evlere toplanmış, yaklaşık 2 bin gönüllü askerlere büyük evler bırakılmış. Hatta hayvanlar ahırlardan çıkarılıp askerlerimize yer yapılmış. Köyde askerler için 2 tane fırın faaliyete geçirilmiş. Bu gün bu fırınlar hemşerimiz Espiye Güzelyurt Köyünden Ahmet Aydın ve kardeşleri tarafından işletiliyor. 47. Giresun Gönüllü Alayı Çanakkale’de Mudanya ve Lozan Anlaşmaları yapılana kadar bölgede askeri güç ve kontrol görevi yapmıştır.”

Salihler Köyü Muhtarı Muhtarı Lütfü Özçelik’in babası 86 yaşındaki Muhittin Özçelik’in babasının Giresun Gönüllü askerleri ile birlikte olduğunu Salihler Köyü’nde 7-8 ay kaldıklarını anlattı. Köy Muhtarı Lütfü Özçelik Belediye Başkanı Kerim Aksu ve beraberindeki misafirlere Giresun Gönüllü Alayı’nda bulunan askerlere ekmek çıkaran fırında pişirilen ekmek, zeytin, peynir ve süt ikram etti. Espiyeli olan ve 1985 yılında Salihler Köyü’ne yerleşen Ahmet Aydın, kardeşleri ile birlikte geldiğini, ailelerinden 20 kişinin bu köyde olduğunu ifade etti.

Belediye Başkanı Kerim Aksu Çanakkale Merkeze 12 km olan, Kaz Dağları’nda bulunan 120 nüfuslu Salihler Köyünde kalan 47. Alay’ın konakladığı binaları gezdikten sonra bu binalarla ilgili çalışma yapılacağını söyledi.

AKSU’DAN ÇANAKKALE BELEDİYE BAŞKANI GÖKHAN’A ZİYARET

Çanakkale’de Seramik Müzesi, Kent Müzesi, Deniz Müzesi ve Aynalı Çarşı’yı gezen Belediye Başkanı Kerim Aksu ve beraberindeki heyet Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı da makamında ziyaret etti. Başkan Aksu, çevre sorunlarının belediyelerin en öncelikli çözüm bekleyen meselesi olduğuna işaret ederek, Kaz Dağları’nda altın aranmasının tüm canlılara haksızlık olduğuna işaret ederek; “ Altın mı önemli, sağlıklı hava almak mı “ diye sordu. Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan, sivil toplum kuruluşları ile çevreyi korumak için adeta savaş verdiklerini, hatta bu uluslararası şirketlerin gözünü doyurmak için; “ Bu şirketlere altın lazımsa eşlerimizin kolundaki bilezikleri verelim, Kaz Dağlarına dokunmasınlar “ teklifinde bulunduklarını söyledi.

ÇANAKKALE’DE 4 BİN GİRESUNLU

Çanakkale Giresunlular Derneği’ne gelen Belediye Başkanı Kerim Aksu, Başkan Onursal Aydın tarafından karşılandı. Başkan Aydın 2007 yılında kurulan derneğin Giresunluların tarihi başarılarının, kültürünün yaşatılmasını, hemşeriler arasında dayanışma ve iletişimi sağlamayı amaçladığını, Çanakkale’de 4 bin Giresunlunun yaşadığını ifade etti.

Belediye Başkanı Kerim Aksu, Giresunluların dünyanın dört bir yanına yayıldığını, ülke içinde ve dünyanın birçok ülkesinde etkinlik içinde olduğunu söyledi. Başkan Aksu, Çanakkale’de Giresunlular Derneğinin etkin bir çalışma içerisinde olmasından büyük mutluluk duyduğunu, belediye olarak çalışmalara destek sağlayacaklarını sözlerine ekledi.