AKTARMALI UÇUŞLAR, ULUSLARARASI TİCARETİ GÜÇLEŞTİRİYOR
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği ticaretinin önündeki en büyük engelin havayolu bağlantılarındaki aktarmalı uçuşlar olduğunu söyledi
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği ticaretinin önündeki en büyük engelin havayolu bağlantılarındaki aktarmalı uçuşlar olduğunu söyledi. Ülkelerin başkentleri veya büyük şehirleri üzerinden yapılan hava yolu uçuşlarının, uluslararası ticareti baltaladığını kaydetti.
Merhum Başbakan Necmettin Erbakan’ın öncülüğünde 15 Haziran 1997 tarihinde Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ile kurulan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile bir araya geldi. Başkanlık makamındaki ziyarette D-8 içindeki ülkelerin ticaretinin artırılması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
RAKAMLARI İTİBARİYLE 150 MİLYAR DOLARI YÜKSELDİ
Necmettin Erbakan’ı anma programı dolayısıyla Samsun’da bulunan D-8 Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, ziyaretinde Samsun’un güzelliklerini ve ticari potansiyellerini müşahede ettiğini belirtti. Samsun’un Türkiye tarihinde önemli yer sahip olmasının yanında hem Türkiye’de hem de İslam dünyasında bilinen bir şehir olduğunun altını çizdi. Ticaret, tarım, sanayi, enerji, ulaştırma ve turizm alanlarında çalışan D-8’in içindeki ülkeler arası ticareti artırmayı hedeflediğini hatırlatan Genel Sekreter Musavi, “Bu konuda önemli ilerlemeler kat edildi, başarılı olduk. Kurulduğunda D8 içi ticaret 20 milyar dolardı, bugün 2013 yılı rakamları itibariyle 150 milyar doları yükseldi. Bu iyi bar rakam ama yeterli değil. Bizi zorlayan hedef ise liderlerin koyduğu 2018 yılı hedefinin 500 milyar dolar olmasıdır. Çalışma alanlarımız bakımından Samsun’da önemli bir potansiyel olduğunu gördüm” dedi.
HALKIN REFAHININ ARTIRILMASININ SONUCU OLARAK GÖRÜYORDU
D8’in ana çalışma alanının ise ticaret olduğuna dikkat çeken Musavi, “Bütün diğer çalışma alanları ticaretin artırılmasına yöneliktir. Rahmetli Erbakan, ticaretin artırılmasını halkın refahının artırılmasının sonucu olarak görüyordu. Bir sürü uluslararası ilişkiyi de bu sadece çözebileceğimizi düşünüyordu. Bu amaçla vize, gümrük anlaşmaları, tercihli ticaret anlaşması, sivil havacılık anlaşması D8 içinde yürürlüğe girdi. İş adamlarının kolay hareket edebilmeleri, ticaretlerinin engellenmeden sürdürülmesi temel hedefimiz. Şuan ki liderlerimiz de bu hedefi önemsiyorlar. Ticareti artırırsak, halkın refahını daha da artırmayı istiyorlar” diye konuştu.
ÇÖZÜLMEYE DÖNÜK OLAN HEDEFİ, HALA DEĞİŞMİŞ DEĞİLDİR
Sözüne merhum Başbakan Necmettin Erbakan’ı rahmetle anarak başlayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Erbakan’ın ortaya koyduğu D-8 içi ticareti geliştirme hedefinin geçerliliğini koruduğunu kaydetti. Başkan Yılmaz, “ Rahmetli Erbakan hocanın D-8 içi ticareti dünyada geliştirmek, gelecekte karşılaşabileceğimiz bir takım sorunları bu ticaretin geliştirilmişliği sayesinde çözülmeye dönük olan hedefi, hala değişmiş değildir. Kendi içinde haklılığını ve doğruluğunu ispat etmektedir. Çünkü geçen hafta da Sayın Başbakanımızın İran ziyaretinde bunlara değinildi. Mutlaka ticaretin artırılması noktasında hem Türkiye hem de İran tarafının irade ve inisiyatif koyulması talebi, 1997’de Merhum Erbakan’ın tezini doğrular niteliktedir“ değerlendirmesinde bulundu.
ULUSLARARASI TİCARET GELİŞMESİ, UÇUŞLARA BAĞLI
Ülkeler arası ticaretin geliştirilmesinin önündeki gümrük, uluslararası bürokrasi, ticaret hukukundaki ülkeler arası farklılıklar gibi engellerin aşılamadığının altını çizen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “Bugün özellikle D-8 içinde ticaretin artabilmesi, daha seri diyalog ve iletişim kurulabilmesi için yapılması gereken bir şey var. Ülkeler, başkentler veya büyük kentlerin birbirleriyle olan diyaloglarında bir sorun yok. Ama bunların dışında bugün Samsun, Konya, Kayseri büyük bir ekonomi ise D-8’in içindeki ülkelerin de böyle başkaldırmış, yükselen, ticari potansiyelini artıran başka şehirleri de vardır. Bu şehirler maalesef, direk havayolu bağlantısı olmaması yüzünden birbirleriyle direk kontak, iletişim kuramıyorlar. Bu şekilde nasıl turizmi geliştireceğiz, sağlık ticari kontak kuracağız. Artık şehirden şehire direk havayolu uçuşları olması lazım. Bunu halledersek, başta ticaret ve turizm olmak üzere her türlü uluslararası ilişkiye çağ atlatırız“ şeklinde konuştu.
DİREK HAVAYOLU BAĞLANTISI, TİCARETE ÇAĞ ATLATIR
Başkent ve büyük kentlerin dışındaki şehirlere direk havayolu bağlantısının büyük önem taşıdığına değinen Başkan Yılmaz, “Bunun önünde de aslında çok önemli bir problem yok. Sadece havayolu şirketlerinin daha mobilize olması ve kısa süreli çabuk para kazanma ve zengin olma hırslarından vazgeçmeleri lazım. Bu bütün havayolu şirketleri için geçerlidir. Örneğin THY’ye “İran’ın başkenti dışında bir şehri ile Samsun arasına direk uçuş koyun” desek, hemen doluluk oranı, fizibilite, potansiyel nedir derler. Doluluk oranı, zamanla olacak bir şeydir. Havayolu bağlantılarında doluluk, kendi kendini artırır. Zaman içinde olur. Sistem kurulur, day day sürecinden sonra artış olur. Bana göre uluslararası ticaretin ve ilişkilerin artmasının önündeki en önemli sorun budur. Hava yolu ulaşımında aktarmalar, ticari ilişkileri güçleştiriyor. Böyle bir ulaşım teknolojisi, şehirlerin de birbirleriyle ulaşım imkanlarını kurduğumuz taktirde çok daha fazla iktisadi ve ticari ilişkiler kurabiliriz. Çok çok büyük engeldir. Ulaşım alt yapısında ülkelerin ciddi bir defansı var. Bunu anlayamıyorum. Ulaşım meselesinin üzerinde yoğunlaşmak lazım. Bunu yapabilirsek bir çok sorunu çözmüş oluruz” İfadelerini kullandı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net