Aliya İzzetbegoviç OMÜ'de Yâd Edildi

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Samsun İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Çınaraltı Gençlik Söyleşileri ve Vefa Günleri programı kapsamında vefatının 13

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Samsun İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Çınaraltı Gençlik Söyleşileri ve Vefa Günleri programı kapsamında vefatının 13. senesinde Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç anıldı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri ve Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Selim Cerrah, AK Parti üçüncü dönem Samsun İl Başkanı Osman Çetinkaya, KYK Samsun İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, Cihannüma Derneği Samsun Şube Başkanı İlker Efe, OMÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Ali Saral Sarıalioğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programdan önce 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili fotoğraf sergisi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nin fuaye alanında sergilendi.
Anma programı öğrenci Enes Aydoğdu’nun Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Kendisini milletine adamış büyük bir değer
Programın açılış konuşmasında söz alan KYK Samsun İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, Aliya İzzetbegoviç’in, kendisini devleti ve milletine adamış büyük bir değer olduğunu vurgulayarak onun “Yeryüzünün öğretmeni olabilmek için gökyüzünün öğrencisi olmak lazım.” sözünü hatırlattı. Kasapoğlu, İzzetbegoviç’in bu sözü ve duruşunun, dünyaya ve insanlığa bakışını fazlasıyla yansıttığını söyledi.
Programın selamlama konuşmasında söz alan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, üniversite olarak nice bu tür program ve sohbetlere ev sahipliği yapmak istediklerini belirterek, “Birlik ve beraberliğimizi güçlendirecek, bu ülkeye hizmet aşkımızı pekiştirecek nice günlerde buluşmamızı diliyorum” şeklinde konuştu.
Rektör Bilgiç’ten sonra sunumuna başlayan program konuşmacısı Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri ve Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Selim Cerrah ise Aliya İzzetbegoviç’in 78 yıllık destansı bir hayat yaşadığını ifade ederek onun hayatına atıfla “Bosna’da yaşıyor olmak Doğu ile Batı’yı bir arada hissetmek demektir, Aliya cami ile kiliseyi, kilise ile havrayı kardeş kılan bir şehirde yaşadı” sözlerine yer verdi.
20. yüzyılın en bilge yöneticisiydi
Selim Cerrah, İzzetbegoviç’e “Bilge Kral” dendiğini, bilge olduğunu ancak onun kral olmadığı belirterek, “Çünkü krallar hukukun kaynağı değiller. Aliya İzzetbegoviç ‘Ben hukukun koruyucusuyum, kaynağı değilim.’ dedi hayatı boyunca. O bir kral değildi ama insanlığıyla kraldı. 20. yüzyılda yaşamış en erdemli, en bilge yöneticiydi. Doğu ile Batı arasında örülmüş olan sahte duvarların tamamını yıkabilecek erdeme sahipti” diye konuştu.
Dünya insanlığının vefa göstermesi gereken bir kahramanı bugün andıklarını vurgulayan Cerrah, İzzetbegoviç’in bu hayata çok acılar ve ızdıraplar sığdırdığını ve bu anlamda onun aslında kendi sözleriyle de anlatılması gereken bir insan olduğunu ifade etti. Bosna’da çok büyük zulüm ve akıl almaz kötülüklere tanıklık edildiğini kaydeden Selim Cerrah, İzzetbegoviç’in “Zulüm hatırlatılmalı, unutulan zulüm tekrarlanır” sözüyle yaşanan durumu özetledi.
Program sonunda Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç tarafından Müşavir Selim Cerrah'a plaket takdim edildi. Rektör Bilgiç ayrıca öğrencilerle bir süre sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.
şokhaber.net