Alman basını

TÜRK BAŞBAKANI'NIN ALMANYA ZİYARETİ İLE İLGİLİ ÖN YARGILAR Bu günkü yazımda, Alman Basını ve Alman kamuoyunun, Sayın başbakanımızın, Köln ziyareti ile ilgili köşe yazıları ve Alman Başbakanı




TÜRK BAŞBAKANI’NIN ALMANYA ZİYARETİ İLE İLGİLİ ÖN YARGILAR


Bu günkü yazımda, Alman Basını ve Alman kamuoyunun, Sayın başbakanımızın, Köln ziyareti ile ilgili köşe yazıları ve Alman Başbakanının, başbakanımız hakkındaki açıklamalarından bir köşe yazısını, şehrim insanlarını haberdar etmek amacıyla kaleme aldım.


İçinde 45 yıldan beri yaşadığım Gelsenkirchen Gazetesi’nin WAZ (Batı Almanya Gazetesi) bugünkü makalesinde Başbakanımız hakkındaki tecrübeleri ile Başbakanlarının tavsiyeleri kendi kamuoylarına aktarılmakta olup aynen şöyle ifadeler Kullanılmaktadır: ”Gazete, köşesinde, Başbakanımız Sayın Bayan Merkel, Türkiye Başbakanına sakin olmayı tavsiye ediyor. Türk Başbakanın Almanya’ya gelişi Almanya’da gerginliği artırmaya devam ediyor. Bunun endişesini taşıyan Merkel de Erdoğan’ı uyardı “ diye yorumda bulunmuştur.


Bundan dolayı Sayın Başbakanımız Erdoğan’ı bir konferans için Köln’e davet eden “Avrupa Demokrat Türk dernekleri Birliği”  (UETD) Erdoğan ile ilgili bütün bu söylenenleri anlamadıklarını ima etmişlerdir.


Alman Başbakanı A. Merkel (CDU) ( Hristiyan Demokrat Partisi) Türk Başbakanına Köln‘de sakin ve kışkırtıcı olmaktan sakınmasını tavsiye etmektedir.


“Aslında Erdoğan, Berlin ve Köln’e gelişlerindeki kışkırtıcı konuşmalar yaptığı yönündeki suçlamalara atfen Açıklamalarda bulunmuş ve reddetmiştir.” Demektedir “Passau yeni Gazetesi “Ümit ederim ki Erdoğan bu gelişinde, Cumartesi günü daha büyük bir sorumluluk içinde hareket edecektir”.


Aynı psikoloji içinde davranış gösteren Alman Polis Sendikası başkanı Bay Wendt de ”korkarım Erdoğan’ı protesto etmek için 30 000 protestocu gelecek ve sakin bir protesto yapmayacaklardır.


 Polis sendika başkanı Sayın Wendt sözlerine devamla “Maalesef Erdoğan bu gelişinde de sakin olmayacak ve ataşe benzinle yürüyeceği, benzin dökeceği kanaatindeyim” demektedir. (Handelsblat –Ticaret Gazetesi)


Almanya kamuoyu ve bütün basını bu paralelde yazılar yazarken, konferansı hazırlayan UETD Türk Birliği, ”Bu bir seçim Propagandası değildir. Arena salonunda her şeyin sakin bir şekilde yürüyeceğine” inandıklarını söylemektedir. Başkan Süleyman Çelik, “Başbakanımızın davet edilişi, UETD’nin on yıllık var oluşunun kutlanmasıdır” şeklinde de bir ifade kullanmıştır. Erdoğan seçim kampanyası yürütmeyecektir. Alman basını Erdoğan Reisicumhur seçimine birkaç hafta kala köln’e gelmektedir. Onun aday olması beklenmektedir. İlk defa yurtdışındaki Türkler memleketlerine gitmeden oy kullanacaklardır ve konferans büyük ihtimalle bu oyların kazanımına dönüktür. Alman basını böylece bir resmi Köln Arenadaki Başbakanımıza ayırmış olup, toplantıyı tertip edenler de Almanların bu tutum ve suçlamalarını anlayamadıklarını ifade ile yetinmektedirler. Haklı haksızı yarın göreceğiz. Kararı daha sonra verelim.


Kavran oğlu