'ALTIN BUZAĞI-CAN SÜTÜ PROJESİ' TANITILDI…

Mavi Işıklar Engelli Rehabilitasyon Merkezinde düzenlenen Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu toplantısında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç

Mavi Işıklar Engelli Rehabilitasyon Merkezinde düzenlenen Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu toplantısında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Dalgın, “Altın Buzağı-Can Sütü Projesi “ hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
OKA Dönem Başkanı Vali İbrahim Şahin’in başkanlığında gerçekleştirilen Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu toplantısı öncesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Dalgın, “Altın Buzağı-Can Sütü Projesi “ hakkında bir sunum gerçekleştirerek proje hakkında bilgi verdi.
BU PROJENİN SADECE OKA KAYNAKLI OLMASI TARAFTARI DEĞİLİM
Sunumun ardından bir konuşma yapan Vali İbrahim Şahin, “Eğer Yönetim Kurulu Üyelerimiz bu projeyi uygun görürlerse biz bunu aşı üretimine dönüştüreceğimiz bir tesis kurulması konusunda da start vereceğiz. Tabi ki, bahsettiğimiz uygulamanın da patentinin akademisyen arkadaşlarımızın olması hasebiyle de bunun bir başka yerde üretilmesi söz konusu değil. Türkiye’de biliyorsunuz her yıl ortalama 550 bin civarında çift tırnaklı hayvan ithal ediliyor. Ülkemizde bir milyonun üzerinde de her yıl ortalama buzağı ölümü söz konusu. Bu da yaklaşık 2,5 milyar lira ekonomik kayba neden oluyor.  Bu proje tüm Türkiye çapında uygulanmaya başladığında bizim 12 ile 15 milyar dolarlık bir gelir kaybımız ortadan kalkacak. Bu sebeple çift tırnaklı hayvan ithalatı da yapmayacağız ve ihracata başlayacağız. Bu denli önemli bir projenin startının Samsun’dan verilmesi bizim çok arzuladığımız bir şey. Bu projeyi OKA desteklerse OKA ile desteklemezse, biz valilik olarak kaynak bulup böyle bir projeyi büyüteceğiz. Bu projenin sadece OKA kaynaklı olması taraftarı değilim. Bunu üniversitenin de içinde olduğu bir şirketleşme yöntemiyle yapacağız. Bunun mutlak suretle ekonomik döngüsü olması gerekiyor. Bu üretimi dört il bazında başlatacağız ama bunu mutlak suretle kademeli olarak bütün Türkiye’yi kapsayacağını hesap etmemiz gerekiyor. Çünkü böyle bir çalışma Türkiye’de henüz yok“ diye konuştu.
HAYVANLARIN YAVRU YAPTIKTAN SONRAKİ AŞAMADA SÜTÜ ÇOK OLUYOR
Bizim bu kadar hayvan sayımızın azlığı her geçen gün yeni sıkıntıların doğunu belirten Vali Şahin, "Bir buzağının altı yıl sonraki döngüsünü gördüğümüzde vatandaşlar her halde buna yok demeyeceklerdir. Eğer böyle bir projeyi başarıya ulaştırabilirsek sadece buzağı ölümlerinde kaybımız olan 600 milyon Euro’nun önüne geçeriz. Proje varsa para var. Biz proje fakiri insanlarız. Proje ürettiğimiz de bunun kaynağını rahat bir şekilde buluruz. 2000’li yılların başında Trakya’da süt fazla üretildiği için sütü alan yoktu sütü dereye döküyorlardı ve sürekli gösteri yapıyorlardı. Şu anda daha fazla süt olsa hemen alacaklar. Buzağı doğduğunda bağışıklığı hiç yoktur. Buzağı annesinden aldığı ağız sütü ile bağışıklık kazanabilir. Hayvanların yavru yaptıktan sonraki aşamada sütü çok oluyor. Ama sonraki aşamalarda sütü düşüyor. Bunun için de Batı’da süt tozu kavramı çıkmış. Biz süt tozu ve peynir altı suyu tozu konusunda maalesef çok iyi bir konumda değiliz. Bunun için biz böyle bir yapı içerisinde şirketleşmeye giderek bunu çok sağlıklı bir şekilde yürütebilirsek bu alanlara da kayabiliriz. Sunumunuz için şahsım ve yönetim kurulu üyelerimiz adına çok teşekkür ediyorum” dedi.
OKA Dönem Başkanı Vali İbrahim Şahin’in konuşmasının ardından OKA Yönetim Kurulu toplantısına katılan Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Amasya Valisi Salih Işık ve Tokat Valisi Cevdet Can “Altın Buzağı Can Sütü Projesi” hakkında olumlu görüşlerini dile getirdiler.
Köksal ÖNER
şokhaber.net