ALTIN BUZAĞI-CAN SÜTÜ PROJESİ'Nİ ANLATTI

Vali İbrahim Şahin, Tarım Türk TV'de Vural Yeşilyurt'un hazırlayıp sunduğu, 'Verimli Topraklarımız' programı için 'Altın Buzağı-Can Sütü Projesi'ni anlattı

Vali İbrahim Şahin, Tarım Türk TV’de Vural Yeşilyurt’un hazırlayıp sunduğu, ‘Verimli Topraklarımız’ programı için 'Altın Buzağı-Can Sütü Projesi'ni anlattı.

Programda konuşma yapan Vali İbrahim Şahin, “Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanlığı bana tevdi edilince ilk toplantıda ‘Altın Buzağı-Can Sütü Projesi’ hakkında bir sunum yaptırdım” dedi.
ÇİFT TIRNAKLI HAYVAN İTHALATI DA YAPMAYACAĞIZ
Türkiye’de biliyorsunuz her yıl ortalama 500 bin civarında çift tırnaklı hayvan ithal edildiğini ifade eden Vali Şahin,” Ülkemizde bir milyonun üzerinde de her yıl ortalama buzağı ölümü söz konusu. Bu da yaklaşık 2,5 milyar lira ekonomik kayıba neden oluyor. ‘Altın Buzağı-Can Sütü Projesi’ tüm Türkiye çapında uygulanmaya başladığında bizim 12 ile 15 milyar dolarlık bir gelir kaybımız ortadan kalkacak. Avrupa ülkelerinde buzağı ölüm oranı%2 iken, Türkiye’de ortalama buzağı ölüm oranı %15’dir. Bizim ilk etaptaki hedefimiz buzağı ölümlerini % 7,5’lara düşürmektir.  Biz bu standardı yakalarsak, bu sebeple çift tırnaklı hayvan ithalatı da yapmayacağız ve ihracata başlayacağız. Bu denli önemli bir projenin startının Samsun’dan verilmesi bizim çok arzuladığımız bir konu. Çünkü böyle bir çalışma Türkiye’de henüz yok ”diye konuştu.
600 MİLYON EURO’NUN ÖNÜNE GEÇMİŞ OLURUZ
 Bizim bu kadar hayvan sayımızın azlığı her geçen gün yeni sıkıntılar doğunu hatırlatan Vali Şahin,” Bir buzağının altı yıl sonraki döngüsünü gördüğümüzde vatandaşlar her halde buna yok demeyeceklerdir. Eğer böyle bir projeyi başarıya ulaştırabilirsek sadece buzağı ölümlerinde kaybımız olan 600 milyon Euro’nun önüne geçmiş oluruz. Bunun için ilgili arkadaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Bu gün bu röportajı yaptığımız  çiftliğin sahibi Ali Bey’i ve nezdinde çalışanlarını kutluyorum. Bu kadar nezih ve temiz bir ortam oluşturmaları dolayısıyla kutluyorum. Çünkü bu tarz işletme sayılarının artması adına da kendileri bizlere ve çevredeki insanlara örnek oldular” dedi.
Köksal ÖNER
şokhaber.net