AMAÇ İNSANLARIMIZI AYDINLATMAK…

VALİSİ İBRAHİM ŞAHİN DÜNYA KANSER GÜNÜ NEDENİYLE DÜZENLENEN PANELE KATILDI Samsun Valisi İbrahim ŞAHİN, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 04 Şubat Dünya Kanser Günü Nedeniyle Eğitim Araş

VALİSİ İBRAHİM ŞAHİN DÜNYA KANSER GÜNÜ NEDENİYLE DÜZENLENEN PANELE KATILDI

Samsun Valisi İbrahim ŞAHİN, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 04 Şubat Dünya Kanser Günü Nedeniyle Eğitim Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen, ‘Halk Sağlığı Bakışıyla Kanser’ konulu panele katıldı.

04 Şubat Dünya Kanser Günü Nedeniyle Eğitim Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Samsun Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu yaptığı konuşmasında, “04 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle düzenlediğimiz panelimize hepiniz hoş geldiniz. Biz Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak daha çok koruyucu hekimlik ve birinci basamak hizmetlerini sunmaktayız. Bu günlere baktığımızda kanserin hem maddi, hem de manevi boyutlara geldiğini görmekteyiz.

Kanser bu hızla birlikte ilerlediğinde önümüzdeki yıllarda belki sağlığa ayırdığımız bütçenin tamamını kansere harcasak bile kanserle mücadele konusunda oldukça geri kalmış olacağız. Kanser hastalıklarının yüzde doksanı çevresel, yüzde onunun da genetik faktörlerden oluştuğunu görmekteyiz. Kanserlerde koruyucu hekimlik oldukça önem arz etmektedir. Bu hafta farklı etkinlikler ve paneller düzenleyerek hem halkımızın, hem de sağlık çalışanlarının farkındalığını arttırmak amacındayız” dedi.

Vali İbrahim Şahin yaptığı konuşmasında, “04 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle bir farkındalık oluşturmak amacıyla kanserle mücadele için ülkemizde ve tüm dünyada bu toplantılar ve paneller yapılıyor. Bizlerde ilimizde insanlarımızı aydınlatmak ve bilinçlendirmek için bu gün burada bu paneli gerçekleştiriyoruz. Kanserle mücadele için aslında yapılması gereken şey koruyucu hekimliktir. Kansere yakalanmamak için yapılması gerekenleri bu gün burada bu panelde sizlerle paylaşacağız. Bir şekilde kansere yakalanırsak, yakalandıktan sonra nelerin yapılacağını zaten hepimiz biliyoruz. Bu farkındalığı oluşturmanın temelinde de kansere eğer dikkatli davranırsak yüzde otuz civarında yakalanmama gibi bir şansımız olur.

Sigara içen insanlar önce kendilerine sonrada çevresinde bulunan insanlara zarar veriyorlar. Sigara konusu belki bunların başında geliyor. Özellikle son on yıl içerisinde akıl almaz şekilde sadece ülkemizde değil aynı zamanda tüm dünyada nargileler yaygınlaştı. Bilimsel verilere baktığımızda kanser türleri içerisinde akciğer kanseri birinci sırada gelmektedir. Kanserden ölümlerde de kalp-damar hastalıklarından sonrada akciğer kanseri ikinci sırada yer alıyor. Onun için biz biraz daha kendimizi şanslı hissedebiliriz. Gelişmiş ülkelerdeki kansere yakalanma oranı, az gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda daha yüksektir. Tabi ki Türkiye, hızla gelişmiş ülkelerin içine doğru ilerlemektedir.

Biliyorsunuz ki, ülkemiz G-20 ülkelerinin içinde yer almaktadır. Bu biraz daha organik, biraz daha doğal beslenmeye, çevremizi kirletmeme adına aslında bulunduğumuz yeri iyi tespit edersek belki insanları kansere yakalanmaktan kurtarır ve koruruz. Bir taraftan da belki kendimizi kanserden uzak tutarız. Aksi takdirde çok yoğun bir şekilde kirlenen bir dünyada kansere yakalanma oranımız yüksektir. Bu gün bu panelde gerek hocalarımızın bizleri burada aydınlatması, gerekse bizim yapacağımız çabalarla kansere yakalanmama adına belki bir sürü etkeni ortadan kaldırabiliriz. Ülkemizde erkeklerin akciğer kanserine, kadınların ise başka kanser türlerine yakalanma riskleri daha yüksek oranda seyrediyor.

Biz erkekler maalesef kansere daha fazla yakalanıyoruz. Kanserden ölümler kadınlara oranla erkeklerde daha fazladır. Kanserle ilgili farkındalığı artırmak, kanserle nasıl baş edilebileceğini anlamak ve hangi tür gıdalarla nasıl besleneceğimiz konusunda bilinçlenmek için bu tür toplantıların ve panellerin sayısını artırmak gerekmektedir. Bu tür toplantılar daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmemiz için bizlere yol gösterir. Ben bu toplantıyı düzenleyen değerli çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Panelist olarak buraya katılan hocalarımıza da şükranlarımı sunuyorum. Katılımınız dolayısıyla sizleri de çok teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” dedi.

Samsun Valisi İbrahim Şahin’in konuşmasının ardından moderatör Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Emine Çan başkanlığında, 04 Şubat Dünya Kanser Günü Nedeniyle Eğitim Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen ‘Halk Sağlığı Bakışıyla Kanser’ konulu panele, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. İdris Yücel, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihad Dündar, Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Dr. Canan Süleymanoğlu ve meme kanseri teşhisiyle tedavi görmüş olan Emine Erkul, konuşmacı olarak katılarak birer sunum gerçekleştirdiler.