AP Trabzon eski milletvekili...

Ekrem Dikmen 1

Ekrem Dikmen 1. Yılında

AP Trabzon eski milletvekili Ekrem Dikmen’i tam bir yıl önce kaybettik.
Çok genç yaşta siyasete giren 13-14-15-16 dönem Trabzon milletvekilliği yapan Ekrem Dikmen için yaygın basın Karadeniz’in hızlı delikanlısı diyordu…
Boylu poslu, eli kolu sert olan Dikmen ayağı kalktı mı ayaktakiler aşağı otururdu. TBMM’ne verdiği her önerge gazetelere manşet olurdu, hatta verdiği bir önergede tarih ve medeniyetler kenti doğa harikası Meryem Ana Manastırın da ve kuşdili manastırında kışın koyunlar konaklıyor, gelin burayı restore edip Trabzon’da bölge turizmine kazandıralım deyince, kendisini bir gün sonra arayan Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşarı Vali Fikri Kiber ben aslen Samsun Çarşambalıyım bizim bu konuda bir çalışmamız var size sunabilirim deyince kendisini makamında ziyaret ettim. Öncelikle duyarlılığına teşekkür ettim ve tüm Karadeniz için hazırlanan turizm mastur planında Karadeniz yaylaları birbirlerine bağlanacaktı.
Projeyi hayranlıkla inceledim…
Eski vali tam bir devlet adamı…
Fikri Kiber in hazırlattığı bu proje veya benzeri projeler 50 yıl sonra hayata geçmesi, çok geç kalsa da bu ülke için bir kazançtır.
Tam bir demokrasi aşığı olan Trabzon Milletvekili Dikmen ve AP Denizli Milletvekili Hasan Korkmazcan 1974 askeri muhtırasına ilk karşı çıkanlardı.
Tabii Senatör emekli Orgeneral Cemal Madanoğlu TBMM Başkanı Ferruh Bozbeyli’ye sunduğu önergede dört kuvvet komutanının imzaladığı muhtıranın kürsüden okunmasını istiyor. Başbakan Süleyman Demirel, CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit, MSP Genel başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş muhtıranın okunmasında hiçbir mahsur yok diyorlar…
AP Trabzon Milletvekili Ekrem Dikmen ve AP Denizli Milletvekili Hasan Korkmazcan ayağa kalkıyor, Senatör Madanoğlu’nun yanına giderek bu yüce çatı altında askeri muhtıra okunmasına müsaade etmeyiz. Derhal önergeni geri çek diyorlar…
Yaşanan kısa bir sözlü ve fiili kavganın ardından o muhtıra kürsüden okunamıyor… Ancak askerin ayak seslerini duyan Başbakan Süleyman Demirel hükümeti istifa ediyor.
Nihat Erim’in Başbakanlığında yeni bir hükümet kuruluyor ve bu hükümete güven oyu vermeyene TBMM Başkanı Ferruh Bozbeyli ve 41 arkadaşları AP den istifa edip Demokratik Partiyi kuruyorlar.
1977 genel seçimlerinde Demokratik Parti TBMM dışında kalıyorlar. Tek seçilen ise Konya Milletvekili Milli Eğitim eski Bakanı Cevat Önder oluyor.
Önder (daha sonra Güneş Motelde kurulan CHP+GP+DP+11 lilerin kurduğu hükümette Başbakan Yardımcısı olarak yer almış)
Ekrem Dikmen ve arkadaşları daha sonra 1979 yılında AP’ne tekrar geri döndüler.
1983 genel seçimlerinde DYP Milletvekili aday adayı olsa da listede yer bulamadı ve siyasete veda etti.
Gecen yılda 90 yaşında hayata veda eden Dikmen’e Allahtan rahmet dilerim.
Mekânın cennet olsun efsane Milletvekili Ekrem Dikmen...