AP Trabzon eski...

Ekrem Dikmen AP Trabzon eski milletvekili Ekrem Dikmen'i kaybettik

Ekrem Dikmen

AP Trabzon eski milletvekili Ekrem Dikmen’i kaybettik. Çok genç yaşta siyasete giren 13-14-15-16 dönem Trabzon milletvekilliği yapan Ekrem Dikmen için yaygın basın Karadeniz’in hızlı delikanlısı diyordu. Boylu poslu eli kolu sert olan Dikmen ayağa kalktı mı ayaktakiler aşağı otururdu.
TBMM’ne verdiği her önerge gazetelere manşet olurdu. Hatta verdiği bir önergede tarih ve medeniyetler kenti doğa harikası Trabzon’da bölge turizmine önem verilmesi Kültür ve Turizm Bakanlığı bir mastır plan hazırlaması gerekir sözleri 50 yıl sonra hayata geçmesi geç de olsa bir kazançtır.
Demokrasi aşığı olan milletvekili dikmen 1974 askeri muhtırasına ilk karşı çıkandı ve tabii senatör emekli General Cemal Madanoğlu TBMM Başkanı Ferruh Bozbeyli’den dört kuvvet komutanının imzaladığı muhtıranın kürsüden okunmasını istiyor, Başbakan Süleyman Demirel, CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit, MSP Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş muhtıranın okunmasında hiçbir mahsur yok diyor. Arka kısımdan AP Trabzon Milletvekili Ekrem Dikmen ve AP Denizli Milletvekili Hasan Korkmazcan (daha sonra TBMM- ANAP grup Başkanlığı görevlerinde de bulundu) ayağa kalkıyor. Kürsüye çıkan Senatör Madanoğlu’nun önünü kesiyor. Bu yüce çatı altında askeri muhtıra okunamaz diyor ve muhtıra kürsüden okunamıyor.
Askerin ayak seslerini duyan Başbakan Süleyman Demirel foterini alıp kaçıyor ve hükümet istifa ediyor. Ardından TBMM Başkanı Ferruh Bozbeyli ve 41 arkadaşları AP’den istifa edip Demokratik Partiyi kuruyorlar.
1977 genel seçimlerinde TBMM dışında kalıyorlar. Tek seçilen ise Cevat önder oluyor. 1978 yılında Ankara’da demokratik parti genel merkezinde ziyaret ettiğim Ekrem Dikmen ve Cevat Önder (daha sonra CHP+GP+DP+1’lerin kurduğu hükümette başbakan yardımcısı olarak yer almıştı) 1975 Trabzon genel sayım sonuçlarını inceliyorlardı. Bana şehrin komple nüfusu 730.000. Bu şehirde eğer istihdam artmazsa istihdam arttırıcı projeler uygulanmazsa yerinde sayarız demişti. Rahat uyu Karadeniz’in delikanlısı…
Ekrem Dikmen ruhun şad olsun… Senin büyük uğraşlarla kurdurduğun Trabzon çimento sanayi (Aşkale çimento) nihayet kapatıldı!
SÜMERBANK, EBK, FKB, SEK, TEKEL kapatıldı.
Senin üzerinde titrediğin bir kişi daha nasıl çalıştırırsınız diye baskı yaptığın Liman İşletme, TEDAŞ, Telekom satıldı…
Çok ortaklı şirketler KASTAŞ, Kuzey Mobilya, Kuzey Sünger battı… Yani kapatıldı…
Yıl 2016, 41 yıl sonra 41 kez maşallah…
Şehrin nüfus u 20.000 arttı 750.000 buldu.
Biz yerimizde sayıyoruz senin mekanın cennet olsun...