Atakum'da "Meme Kanseri" Farkındalığı
Atakum Belediyesi ve VM Medical Park Samsun Hastanesi iş birliği ile 'Meme Sağlığı' söyleşisi gerçekleştirildi.
Meme kanseri istatistiklerinin oldukça yüksek olduğunu söyleyen Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Bu tarz faydalı etkinliklerin daha çok yaygınlaşması ve daha çok kadına ulaşması lazım” dedi.
Meme Kanseri Farkındalık ayı nedeniyle Atakum Belediyesi ve VM Medical Park Samsun Hastanesi iş birliği ile Atakumlu kadınlara yönelik “Meme Sağlığı” söyleşisi gerçekleştirildi. Vedat Türkali Kültür Sanat ve Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen söyleşiye Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ile eşi Av. Gülay Deveci de katıldı. Söyleşide Genel Cerrah Op. Dr. Abdullah Taşkın ile Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kemal Gül meme kanserinde güncel tedaviler ve önleyici tedbirler konusunda katılımcılara önemli bilgiler verdi.
Daha Çok Kadına Ulaşması Lazım
Programın açılışında konuşan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Meme kanseri çok fazla sayıda kadında görülebiliyor. Bu konuda istatistikler oldukça yüksek. Meme kanseri vücutta çok hızlı bir şekilde yayılabiliyor. Ancak iyi bir tarafı var meme kanseri erken teşhis edilirse, erken müdahale edilebilirse tedavi edilebilir bir hastalık. Biz de bu erken teşhisin önemine ve tedavinin gücüne inandığımız için bugün burada toplandık. Bu hastalıktan zarar görmemek için, hastalık bulaşınca başarıya ulaşabilmek için erken teşhis çok önemli. Bu anlamda kadınlar kendi teşhislerinin bir bölümünü kendileri de yapabilirler. Bizim amacımız erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu kadınlarımıza aktarabilmek. Erken teşhisin önemini yaygınlaştırmak ve bu konuda farkındalık oluşturmak. Bu toplantıları sıklaştıralım. Bu farkındalık sadece Ekim ayına özgü olmasın. Biz bu erken teşhis konusunu özellikle kırsal kesimlerdeki kadınlarımıza da sağlık personellerimiz ile aktarabiliriz. Onlara da meme kanserindeki erken teşhisin önemini aktarabiliriz. Dolayısıyla bu tarz faydalı etkinliklerin daha çok yaygınlaşması ve daha çok kadına ulaşması lazım” dedi.
Teşhisi Çok Kolay
Erken teşhisle meme kanserinin tedavi oranının yüzde 100 olduğunu söyleyen VM Medikal Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Abdullah Taşkın, “Birçok etken meme kanseri olmanıza neden olabilir. Özellikle 35 yaşından sonra yaşanan gebelikler meme kanserinde büyük etkinlik sağlar. Bu salgın döneminde hareketsizliğin getirdiği şişmanlık, obezite meme kanseri olanların bize geç gelmesine neden oldu. Dolayısıyla pandemiden çekinerek, korkarak hastaneye gelmeler gecikti. Bu da bizi zor duruma sokuyor. Evre-0 veya evre-1’de yakalayacağımız vakaları evre-3 ve 4’te yakalama imkânı buluyoruz. Bu da hem hastalarımızı hem de bizi üzmektedir. Meme kanserinin yakalanması ve teşhisinin konması çok kolay. Bu da kendinizi muayene etmekten geçiyor. Ayda 1 kere kendinize zaman ayırın, kendinizi muayene edin. Meme kanseri erken evrede rahatlıkla teşhis edilebilir” diye konuştu.
Erken Evre Çok Değerli
VM Medikal Park Samsun Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kemal Gül ise, “’Bir hastalık bugün ortaya çıkmışsa on sene geçmişi vardır. On yıldır ya sigara içiyorsunuzdur ya alkol içiyoruz ya durmadan şişmanlıyorsunuzdur‘’ diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Tümörler sürekli bir kışkırtmanın ürünüdür. Meme hormona ne kadar erken ulaşırsa, çünkü meme tümörlerinin oluşumunda yüzde seksen beşinde kadınlık hormonunun payı var. Onu ortaya çıkarır, büyütür sıçratır. Dolayısıyla erken adet görmek çok büyük risk faktörü. Kullandığımız şeker ve şekerli gıdaların hepsi erken adetin sebeplerinden biridir. İki meme karşılaştırması yapılarak karşı memede olmayan birtakım değişiklikler varsa tespit edilmeli Çünkü erken teşhis hayat kurtarır. Genel cerrahiye gidilip muayenesi ve testleri yapılmalı. Böylece erken evrede yakalayabiliriz. Erken evre bizim için çok değerli. Hem meme koruyucu cerrahisi olur memenin kozmetiği bozulmaz hem de yüzde doksan iyileşirsiniz. Son yirmi yıldır bilim adamları bir tedavi geliştirmek için uğraşıyor. Şu anda sağlıklı olduğunu bildiğimiz 20 bin adet tümör hücresi ortaya çıktığını biliyor musunuz? Sağlıklı gezen herkeste günde 20 bin adet anarşist hücre olur; ancak vücudun enteresan bir istihbarat sistemi vardır. Bunlar hemen bulunur ve yok edilir. İstihbarat sistemini bozan şeyler ise şişmanlık, alkol, sigara ve şeker hastalığı, hareketsizlik ve strestir.’’