Atakum Kadın El Emeği Pazarı Yeniden Hizmette
Atakum Kadın El Emeği Pazarı, Atakum Belediyesi ve Atakum Kent Konseyi Kadın Meclisi iş birliği ile Banda Aceh Parkı'nda yeniden açıldı. Açılışta kooperatifleşmenin önemine vurgu yapan Başkan Deveci kadınlara ''Gücünüzü birleştirin' dedi.
Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci öncülüğünde kadınların üretimini desteklemek ve toplumsal hayatın her alanında katılımını sağlamak amacıyla önemli çalışmalara imza atılan Atakum’da kadın el emeği pazarı yeniden açıldı. Atakum Belediyesi ve Atakum Kent Konseyi Kadın Meclisi iş birliğinde Banda Aceh Parkı’nda gerçekleştirilen açılışa Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Av. Gülay Deveci, CHP Atakum İlçe Başkanı Turgay Özçelik, CHP Samsun İl Kadın Kolları Başkanı Nazan Güneysu, CHP Atakum Kadın Kolları Başkanı Emine Kandemir, Atakum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Atakum Kent Konseyi Genel Sekreteri Şenol Katkat, Atakum Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Esin Çelebi, Atakum Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Nadide Döktür, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Yakup Kaptan, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Atanur Sevim ile çok sayıda yurttaş katıldı. Reçel, turşu, unlu mamuller gibi gıda ürünlerinden sepet, çini, bez bebek, takı, filografi sanat eserleri ve geri dönüşüm ürünlerine kadar bir çok el emeği ürünün satışa sunulduğu pazar ziyaretçilerden tam not aldı. 22-23-24 Temmuz tarihlerinde hizmet verecek Atakum Kadın El Emeği Pazarı, kasım ayına kadar her cuma ve cumartesi günleri de açık olacak.
Geniş Katılım İstiyoruz
Programın açılış konuşmasını yapan Atakum Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Esin Çelebi, ‘’Bugün burada sizlerle bir arada bulunmak çok onur verici. Burada geniş katılımlı bir panayır yapmak istedik. Bizimle beraber olursanız, bu yolda beraber yürürsek çok mutlu oluruz. Genişleyerek bütün ilçelerin katılımıyla bir program yapmak istiyoruz. Bugün Havza’dan, Canik’ten, İlkadımdan misafirlerimiz var. Çeşitli derneklerimiz burada. Hepinize bol kazançlar diliyorum.’’ ifadelerini kullandı.
Atak’a Davet
Atakum’da kadınların üretime katılması için önemli çalışmalar yürüten Av. Gülay Deveci yaşanan ekonomik krizde kadın emeğinin ekonomik değere dönüştürülmesinin daha da önem kazandığını belirterek şöyle konuştu: ‘’Şu anda ülkemizde büyük bir hayat pahalılığı, fiyatlarda artış ve ekonomik anlamda gerçekten bir kriz var. Bu krizde evde sadece bir kişinin gelir getirmesi yeterli değil. Evde oturan kadınlarımızın emeklerinin, ürettikleri ürünlerin değerlenmesi lazım ki aile bütçesine katkıda bulunsun. Burada bir kez daha örgütlü toplumun gücünü belirterek kooperatifleşmeye davet etmek istiyorum. Dayanıklı toplumların oluşması, kalkınmanın gerçekleştirilmesi için kadınlara büyük görev düşüyor. Bunun da en güzel yolu kooperatifleşmek. Kurduğumuz Atakum Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne (ATAK) arkadaşlarımızı davet ediyorum. Gelin birlikte olalım, güçlenelim ve ekonomimizi düzeltelim. Hem ailenin, hem Türkiye’nin hem de toplumun ekonomisini düzeltelim ve çağdaş daha güzel yarınlara ulaşalım.’’
Kadının Emeğinin Değerlendirilmesi Lazım
Atakum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya ise ‘’Kadının evde görünmeyen bir emeği var. Kadın çocuk bakıyor, yemek ve ev işi yapıyor. Bunlar kadının görünmeyen emeği ama artık ciddi bir hayat pahalılığı var. Kadının görünen emeğinin de değerlendirilmesi lazım. Bu pazar, kadınımızın görünen emeğidir. Atakum’un ve Samsun’un bu çalışmalara destek çıkmasını istiyoruz.’’ diye konuştu.
Ürettiklerinizi Markalaştırın
Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci de kadınların üretime katılmasında kooperatifleşmenin önemine değinerek, ‘’Kadının olmadığı yerde siyaset daha doğrusu demokratik, emek ve üretim odaklı siyaset olmaz. Kadının siyasetin, bürokrasinin ve üretimin içinde olmadığı bir yerde üretim de, demokrasi de zayıf olur. Atatürk'ün Cumhuriyetine, bundan 100 yıl önce Türk Medeni Kanunu’yla size tanıdığı özgürlüğe, kadın haklarına ne olur sahip çıkın. Bunu üreterek, siyasete müdahale ederek, yöneterek; sokakta yürürken ‘Ben varım’ diyerek yapın. Atakum Belediyesi’nin öncülüğünde bir kooperatif kuruldu. Atakum Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne üye olun. Ürettikleriniz markalaşmış olsun. Türkiye'nin her yerinde pazara ulaşabilsin. Gücünüzü ve enerjinizi bir araya getirin. Ürettiklerinizin bir pazarı olsun. Türkiye’nin, Atakum’un, Atatürk'ün Cumhuriyetinin kadınları bir yola çıksınlar. Onları herkes görsün.’’ ifadelerine yer verdi.
Yöresel Hediyelik Eşya Tasarım Ödülleri Verildi
Açılış programında ayrıca Atakum Belediyesi, Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği ve Karadeniz İlleri Kadın Platformu Samsun Derneği iş birliği ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başlatılan ve 1 Haziran 2002 tarihinde sonuçlandırılan ‘’Samsun Yöresel Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması’nın ödülleri verildi. ‘’1919 Temalı Mumluk’’ tasarımı ile birinci olan Didem Avincan, ‘’Kuş Cenneti Temalı Yaprak’’ tasarımı ile ikinci olan Hatice Özdoğan ve ‘’Pide Temalı Magnet’’ tasarımı ile üçüncü olan Sibel Keskin ödüllerini Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’den aldı. Yarışmanın mansiyon ödülleri Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Şeref Aydın, Av. Gülay Deveci, CHP Atakum İlçe Başkanı Turgay Özçelik ve CHP Samsun İl Kadın Kolları Başkanı Nazan Güneysu tarafından Serap Başaran, Nimet Var, Pınar Borucu, Bahar Batı ve Şermin Erdem’e takdim edildi.