ATIKLARDAN ÇIKAN 'DÖNÜŞÜM MÜZESİ'NE BÜYÜK İLGİ
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf tesisinde evsel atıklardan oluşturulan Dönüşüm Müzesi, büyük ilgi görüyor
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımıyla kentin katı atık sorununu ortadan kaldıran Katı Atık Düzenli Depolama Sahası, tıbbi atık bertarafı, çamur kurutma tesisi, geri dönüşüm, metan gazından elektrik üretimi, atık azaltımı ve bertarafında fabrika gibi çalışıyor. Günde 750 ton katı atığın bertaraf edildiği tesis, yılda 60 bin ton karbondioksit gazının salınımını engelliyor. 120 kişinin çalıştığı depolama sahasında üretilen enerjinin ise 26 bin 250 evin aylık elektrik ihtiyacını karşılama kapasitesine ulaştığı öğrenildi.
Dönüşüm Müzesi’ne yurt dışı ziyaretçilerin yanı sıra ülke genelinde çok sayıda üniversite, ilk ve orta öğretim okulu öğrencileri büyük ilgi gösteriyor. Yılda ortalama 2 bine yakın öğrencinin gezdiği müzeye, bu güne kadar yaklaşık 8 bin kişinin geldiği belirtildi.
Yukarı Avdan mahallesinde 200 dönümlük arazi üzerinde hizmet veren Samsun Katı Atık Deponisi sahasının Türkiye’nin en modern çöp depolama tesislerinden biri olduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, geri dönüşümü çok önemsediklerini kaydetti. Katı atık ve çevre sorunlarıyla ilgili bilinç düzeyi gelişmiş bir nesil yetiştirmeye çalıştıklarını dile getiren Başkan Yılmaz, bu amaçla kurulan müzenin önemine dikkat çekti. Başkan Yılmaz, müzeyi ziyaret edenlerin artmasının ise sevindirici olduğunu da sözlerine ekledi.