Aylık 6 Ton Geri Kazanım Miktarını 150 Ton'a Çıkardı
Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli, Sıfır atık çalışmaları çerçevesinde yaptıkları kapsamlı çalışmalarla, aylık 6 ton olan geri kazanım miktarını bugün 150 tona çıkardıklarını söyledi.
Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir kalkınma planları kapsamında BM’ye sunduğu "sıfır atık" kararının kabul edilmesinin ardından ilan edilen Uluslararası Sıfır Atık Günü, tüm dünya tarafından bu yıl ilk kez kutlanmaya başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde devam eden Sıfır Atık vizyonu tüm dünyanın markası haline gelerek her yıl Uluslararası “Sıfır Atık Günü” olarak tüm dünyada kutlanacak.
Fatsa Belediyesi’nin Geri Kazanımda Başarı İvmesi Yükseldi
Bu yıl ilk kez kutlanmaya başlayan Uluslararası Sıfır Atık Günü ile ilgili açıklama yapan Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli, Sıfır Atık Hareketini çok önemsediklerini, yaptıkları eğitim çalışmaları ile 6 yıl önce öncesinde toplanan aylık 5-6 ton olan geri kazanım miktarını bugün 150 tonun üzerine çıkardıkları söyledi.
Davranış Biçimimizi Değiştirmeliyiz
Belediye ile ilgili sıfır atık çalışmaları ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli, “Dünyada tüm insanlık bugün teknolojik ve modern bir hayata sahip. Bunun sonucunda da israf ve tüketim çılgınlığını, davranış biçimini haline getirdiğimiz bugünlerde, çok fazla atık üretiyoruz. Üretilen atıklarla birlikte tabi ki, geleceğimizi yok ediyoruz. Farkındalık anlamında Sayın Emine Erdoğan'ın 2017 yılında başlatmış olduğu ve tüm Türkiye'de 81 ilde eş zamanlı olarak başlatmış olduğu Sıfır Atık Hareketi’ni çok önemsiyoruz. Bizde belediye olarak Bakanlığımızın Sıfır Atık Hareketi aslında tüm çevre sorunlarını bir çatı altında toplayarak önlem amaçlı almış olduğu ve başlatmış olduğu bir harekettir" dedi.
Sıfır Atık İle İlgili Çok Kapsamlı Çalışmalar Yapıyoruz
Fatsa Belediyesi olarak sıfır atık çalışmaları ile ilgili neler yaptıklarını anlatan Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli, "Sıfır Atık Hareketi kapsamında kaynakta ayırmayı başlattık. 2017 yılından sonra sıfır atık toplama sistemimizi tüm ilçe genelinde kurduk. Tüm atıklarımızı kaynakta ayırmaya çalışıyoruz. Bu anlamda mobil atık getirme merkezlerimizi, karışık ambalaj atık toplama kutularımızı tekstil atık kutularımızı, okullarımızda atık pil kutularımızı, şehrimizde yine Elektronik Atık Kumbaralarımızı halkımızın hizmetine sunduk. Ayrıca ilçemiz içerisinde bulunan tüm bağımsız atık toplayıcılarını da sıfır atık toplama sistemimize dâhil ettik. 2017 yılı öncesinde geri kazanım miktarını aylık 6 tonlardan bugün 150 tonun üzerine çıkarmış durumdayız. Ayrıca yaptığımız eğitimlerle de ilçemiz genelindeki tüm okullarımızda kırsal ve merkez ayırt etmeksizin yaptığımız eğitimlerle de, İklim Gönüllüsü ve Çevre Gönüllüsü hareketini başlattık. Fatsa’mızda 56 okulumuzda eğitimler vererek çevre konusunda, sıfır atık konusunda ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda da bilgilendirme çalışmalarını tamamlamak üzereyiz" diye konuştu.