Bafra ve Ondokuzmayıs'a "Ekolojik Havza"

Orman ve Su İşleri Bakan Müşaviri, Orman Yüksek Mühendisi Hüseyin Avni Çatal, Samsun da bulunan orman köylerimizin topraklarının az kirlenmiş olması, sanayi bölgelerinden uzak olması ve etraflarının o

Orman ve Su İşleri Bakan Müşaviri, Orman Yüksek Mühendisi Hüseyin Avni Çatal, Samsun da bulunan orman köylerimizin topraklarının az kirlenmiş olması, sanayi bölgelerinden uzak olması ve etraflarının ormanla çevrili olması nedeniyle ekolojik tarım yapılması için elverişli bir ortam oluşturduğunu söyledi.

Son yıllarda ekolojik tarımın gerek Türkiye'de gerekse dünyada hızla artığına işaret eden Çatal, şunları kaydetti:

"Ekolojik ürünlere olan ve hızla artan talebin karşılanabilmesi için yeni alanların bu üretime ayrılması ve yeni üreticilerin bu çalışmalara katılmasını gerektirmektedir. Samsun'da bulunan orman köylerimizin topraklarının az kirlenmiş olması, sanayi bölgelerinden uzak olması ve etraflarının ormanla çevrili olması nedeniyle ekolojik tarım yapılması için elverişli bir ortam oluşturmaktadır."

Ekolojik ürünlerin tüm dünyada önemli pazarı olduğunu kaydeden Çatal, "Ekolojik havza olarak ayrılacak alanlarda, eko-turizmin bu alanlarda yaygınlaştırılması, havza içindeki köylerin alt yapısının iyileştirilmesi, yapı sistemlerinin iyileştirilmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının bu alanlarda kullanılması sağlanmalıdır" dedi.

Çatal, Ekolojik alan için çok uygun olan “Nebyan Havzasının” seçilebileceğini ve nedenlerini şu şekilde belirtti.

Ekolojik havza için Ondokuzmayıs ve Bafra ilçeleri sınırlarında bulunan Nebyan Bölgesi uygun bir alan oluşturmaktadır. Havza tamamen orman içi köylerden oluşmakta olup, köylerin dört tarafı ormanlar ile kaplı olması, havza sanayi bölgelerinden ve yoğun nüfus alanlarından uzak olup, toprak ve hava kirliliği asgari düzeyde olmasıdır. Ayrıca havza Bafra ve 19 Mayıs'a içme suyu sağlayan önemli alanlardandır. Dolayısıyla toprak ve suyun kimyasal maddelerle kirlenmesinin önüne geçilebilmesi mümkündür. Nebyan Havzası Samsun'a yakın önemli bir doğal alandır ve eko-turizm açısından üzerinde durulması gereken bir potansiyeli vardır. Proje alanında üretilecek ekolojik ürünler, gerek Samsun İlinde ve gerekse yurtiçi ve yurt dışı pazarlarda kolayca satılabilecektir. Nebyan Havzası, Samsun’a yakın iyi bonitetli kayın ormanlarını bünyesinde barındırması, Nebyan Kestanesi adıyla bilinen kestane ormanlarının bu alanda oluşu, kış turizmi potansiyeli, Bafra ve Ondokuzmayıs İlçesinde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne yakınlığı gibi özellikleri ile dikkat çekmektedir."