VALİ İBRAHİM ŞAHİN OKA DÖNEM BAŞKANI OLDU

Samsun Valisi İbrahim Şahin Amasya Valilik toplantı salonunda düzenlenen (OKA) Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu (2017) Ocak ayı toplantısına katıldı

Samsun Valisi İbrahim Şahin Amasya Valilik toplantı salonunda düzenlenen (OKA) Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu (2017) Ocak ayı toplantısına katıldı.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Ocak ayı toplantısı, OKA Dönem Başkanı Çorum Valisi Necmeddin Kılıç’ın başkanlığında ve Amasya Valisi Salih Işık’ın ev sahipliğinde, Tokat Valisi Cevdet Can, Valimi İbrahim ŞAHİN ve yönetim kurulu üyelerinin katılımı ile Valilik toplantı salonunda gerçekleştirildi.
KOBİ’LERE DESTEKLER VERİLMEKTEDİR
OKA dönem başkanlığını Vali İbrahim Şahin’e devreden Çorum Valisi Necmeddin Kılıç yaptığı konuşmasında, “Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinden oluşan bölgemizde başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere yerel yönetimlerimiz, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve diğer ilgili aktörlerin birbirleriyle işbirliğini geliştirerek bölgemizin gelişmesini sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürüten Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) 2017 yılının ilk Yönetim Kurulu toplantısını gerçekleştirmek ve Kurumuzun gündemindeki konuları görüşmek üzere toplanmış bulunuyoruz.
Bölgemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesine katkıda bulunmak için Kalkınma Ajansımız ve ilgili kurumlarımız tarafından çeşitli faaliyetler ve projeler yürütülmektedir. Kalkınma Ajansımız tarafından doğrudan yürütülen projelerle veya Ajansın mali destekleriyle uygulanan projeler vasıtası ile KOBİ’lere destekler verilmektedir. Aynı şekilde, belediyelerin, il özel idarelerinin ve diğer kamu kurumlarının projelerine Ajans tarafından mali ve teknik destekler sunulmaktadır. Bugün ayrıca, her ay olduğu üzere Ajansın bölgemizin ve Yönetim Kurulumuzun gündeminde bulunan çeşitli konulara ilişkin değerlendirmeler yapılacaktır. Bu kapsamda, uygulanmakta olan mali destek programları ile doğrudan faaliyet desteği, teknik destek ve güdümlü projelerimizin uygulama süreçleri gözden geçirilecektir. Ajansımız 2016 yılında mali destek programları kapsamında proje teklif çağrısı, doğrudan faaliyet desteği, teknik destek ve güdümlü proje desteği ile Bölge Kalkınmasına önemli katkılarda bulunmuştur" dedi.
AJANSIMIZ TARAFINDAN DESTEKLENMEKTEDİR
 2016 yılında Ajansımızın çıktığı proje teklif çağrısı olan “Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı” kapsamında 26 başvuru ile sözleşme imzalandığını hatırlatan Vali Kılıç," 17,2 milyon TL Ajans desteği ile beraber Bölgede 35,3 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirilmektedir. Programın amacı; TR83 Bölgesinin kalkınma potansiyelini harekete geçirerek yerel yönetimlerin güçlendirilmesine, kentsel dokuların korunması, geliştirilmesi ve restorasyonu ile turizme yönelik kentsel altyapının iyileştirilmesine katkı sağlamaktır. 2016 yılında Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında 14 projeye 809 bin TL.- destek verilmiş olup toplam yatırım 1,9 milyon TL.- olmuştur. Ayrıca, Teknik Destek kapsamında 11 projeye destek verilmiştir Güdümlü Proje Desteği kapsamında “Amasya Yeşilırmak Kauçuk Bendi, Rekreasyonel Alanların Oluşturulması, Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelişim Projesi” devam etmektedir. Projenin 16,1 milyon TL.- olan toplam bütçesinin 7 milyon TL’lik kısmı Ajansımız tarafından desteklenmektedir. Ayrıca, “Tokat Tarihi Meydan Çarşısının Turizm Cazibe Alanına Dönüştürülmesi Projesi” hazırlık çalışmaları bu yıl içerisinde tamamlanmıştır. Yönetim Kurulumuz tarafından onaylanan proje, Kalkınma Bakanlığı onayına sunulacaktır. Proje kapsamında, kent kimliğindeki niteliğine bağlı olarak, proje alanındaki geleneksel ticaretin korunması ve geliştirecek şekilde düzenlenmesi, mevcut kullanım ve dolaşımdan kaynaklanan sorunların çözülmesi, alanın ihtiyaçlarının tarihsel ve geleneksel çevrenin özellikleri gözetilerek çağdaş yaşamın gerektirdiği donatılarla giderilmesi ve planlanması amaçlanmaktadır. Ajansımız, yalnızca hibe veren bir kurum olmayıp, aynı zamanda AB hibelerinden de azami ölçüde faydalanmaktadır. Yerel ve bölgesel dinamikleri harekete geçirmek üzere faaliyetlerini sürdüren Ajansımız, diğer taraftan küresel ağlarda yer almak ve uluslararası gelişmelerden bölgenin azami faydalanmasını temin etmek üzere de çalışmalar takip etmektedir. Bu çerçevede Ajansımızın Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programına sunduğu Orta Karadeniz Bölgesi Rekabetçiliğinin Arttırılması Projesi ile Samsun Lojistik Merkezi Projesi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir “diye konuştu.
HİZMET ALIMI BİLEŞENLERİ DEVAM EDİYOR
 Orta Karadeniz Bölgesinin (TR83) Rekabet Edebilirliğinin Artırılması Projesi Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ve bütçesi 8 milyon Avro olan toplam 4 adet ana bileşenden oluşmakta olduğunu vurgulayan Vali Kılıç, "İnşaat bileşeni yaklaşık 7.000 m² kapalı alan ve 1.800 m² çevre düzenlemesi olan 3 katlı Ajans hizmet binasının yapımını kapsamaktadır. Bu proje ile TR83 Bölgesi’nin sürdürülebilir gelişmesini hızlandırmak ve diğer bölgeler ile bölge içindeki iller arasındaki gelişmişlik farklarını azaltarak Türkiye’nin AB ülkelerine yakınsamasına katkıda bulunmak amacıyla başta Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı olmak üzere, bölgedeki KOBİ’lere hizmet verebilecek altyapının güçlendirilmesi, bölgenin yatırım imkânları açısından ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımının yapılması hedeflenmektedir. Projenin “Teknik Yardım”, “İnşaat Müşavirliği” ve “İnşaat” Bileşenleri hâlihazırda uygulanmaktadır. “Mal alımı” bileşeni 2017 yılı Ocak ayında başlayacaktır. Proje teknik bileşeni kapsamında şu dokümanlar ve faaliyetler üzerine çalışılmaktadır.TR83 Bölgesi Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi (S3), Bölgesel Girdi-Çıktı Analizi, Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı, Kurumsal Stratejik Plan, İnsan Kaynakları Stratejisi ve Eğitim İhtiyaç Analizi, TR83 Bölgesi Yatırım Tanıtım Stratejisi, Yatırım Konferansı, Yurtiçinde ve yurtdışında tanıtım etkinlikleri düzenlenmesi. Samsun Valiliğimiz, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında Ajans çatısı altında yürütülmekte olan ve 43 milyon Avro hibe bütçesi olan Samsun Lojistik Merkezi Projesi kapsamında da inşaat ve hizmet alımı bileşenleri devam ediyor olup, mal alımı ihalesi de sonlanmak üzeredir.  Samsun Tekkeköy Lojistik Köy Projesi, farklı büyüklükte depolardan ve depo yapılmak üzere hazırlanacak arazilerden bir sosyal ve idari binası, bir komisyon ofisi, itfaiye, hizmet istasyonları, yükleme-boşaltma sistemleri, benzin istasyonu, iki araç ölçüm binası, iki güvenlik binası, yollar, oto ve tır park alanları ve demiryolundan oluşmaktadır. Toplam alanı yaklaşık 670 bin m2’dir"diye ifade etti.
2016 YILINDA DEVAM ETMİŞTİR
Bu projelerin dışında “TR83 Bölgesinde Endüstriyel Tasarım Alanında Genç İstihdamının Artırılması Projesi” (365 bin Avro), “Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Kayıt dışı İstihdamla Mücadele Edildiğinin altını çizen  Vali Kılıç," Projenin” (333 bin Avro), “OKA Yetişkin Eğitmen Kadrosunu Güçlendiriyor Projesi” (58 bin Avro), 2016 yılında devam etmiştir. Bunlara ilaveten; 2016 yılı son çeyreğinde Çorum İl Stratejik Gelişim Planı hazırlıklarına başlanmış olup 10 adet eylem planını içeren çalışmada son aşamaya gelinmiştir. Çalışmanın amacı; Çorum ilinin Türkiye ekonomisinin gelişim sürecine uyum göstermesi için gerekli ekonomik ve sosyal alandaki çalışmaların planlanmasıdır. 10. Kalkınma Planı’nın işaret ettiği hedef ve politikalar olan Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum, Yenilikçi Üretim, İstikrarlı Yüksek Büyüme, Yaşanabilir Mekânlar, Sürdürülebilir Çevre, Kalkınma için Uluslararası İşbirliği gibi konular dikkate alınarak hazırlıklar yapılmıştır. Çalışma tamamlandıktan sonra aynı formatta TR83 Bölgesindeki diğer iller için de hazırlanacaktır. Çalışma kapsamında üst ölçekli planlar taranmış olup, kurum ziyaretleri ve paydaş toplantıları gerçekleştirilmiş, kurumların hedef ve faaliyetlerini içeren eylemler ortaya konmuştur. 2016 yılı içerisinde tüm TR83 Bölgesi illeri için “İl Yatırım Destek ve Tanıtım Stratejisi hazırlanmıştır. Bu stratejinin amacı, ilin yatırım, destek ve tanıtımı konusunda ildeki tüm ilgili kurum ve kuruluşlarını aynı vizyon etrafında bir araya getirerek, kurumlar arası etkileşim ve işbirliğini geliştirmek, kısa ve orta vadeli ortak öncelik ve faaliyetleri belirlemek, ilin yatırım destek ve tanıtım konusunda yaşanılan sorunlara çözümler üretebilmek ve böylece ilin yatırım destek ve tanıtımı konusunda yürütülecek faaliyet ve çalışmalara etkinlik kazandırmak olmuştur" dedi.
BAŞARILARLA DEVAM EDECEĞİNE İNANIYORUM
Bilindiği üzere “Ajansımızda Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi alfabetik sıraya göre ve birer yıl olmak üzere bölgemizdeki 4 ilimizin Sayın Valileri tarafından yerine getirilmekte olduğunu sözlerine ekleyen Vali KILIÇ, " Bugün burada 2016 yılı boyunca Çorum Valiliği olarak yürüttüğümüz bu görevi 2017 yılı boyunca yürütmek üzere bu toplantıdan sonra çok saygıdeğer Samsun Valimiz İbrahim Şahin Bey'e devredeceğiz. Bu süre zarfında Tokat Valimiz Sayın Cevdet Can Bey de Başkanvekilliği görevini üstlenecektir. Bu noktada, başta Yönetim Kurulu üyelerimiz ve Kalkınma Kurulunda görev yapan kurum ve kuruluş temsilcileri ile Ajans personeli olmak üzere Kalkınma Ajansımız tarafından kuruluşundan bugüne kadar başarıyla yürütülen tüm çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonra da Ajansımızın çalışma ve hizmetlerinin aynı hızla ve daha büyük başarılarla devam edeceğine inanıyorum. Son olarak, bu toplantı vesilesiyle Yönetim Kurulu toplantımıza katılan Sayın Valilerimize, Belediye Başkanlarımıza, İl Genel Meclisi Başkanlarımıza ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarımıza ve ev sahipliğinden dolayı Amasya Valimiz ile Belediye Başkanımıza bir kez daha teşekkür ediyor ve Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu toplantımızın bölgemiz için hayırlı olmasını ve başarılı çalışmalara vesile olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.
VALİ ŞAHİN VALİ KILIÇ’A PLAKET TAKDİM ETTİ
OKA Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devralan Vali İbrahim Şahin Çorum Valisi Necmeddin Kılıç’a yaptığı katkılardan dolayı plaket takdim etti. Açılış konuşmalarının ardından toplantıya gündemdeki diğer maddelerin görüşülmesi ile devam edildi.
Köksal ÖNER
şokhaber.net