Belediye Şirket Çalışanlarının Ücret ve Sosyal Haklarında Düzenleme Yapılmasını İstiyoruz

Hizmet-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Ziya Uzun, 2017 yılında 696 sayılı KHK ile belediye şirketlerinin sürekli işçi kadrolarına atanan emekçilerin, getirilen 2,5 yıllık geçiş sürecinden dolayı toplu iş sözleşmeleri imzalanamadığı için hak kaybına uğradığını söyledi.

Sürekli işçi kadrosuna geçiş işlemlerinin 2 Nisan 2018 tarihinde tamamlandığını kaydeden Uzun, ücret ve sosyal haklar bakımından getirilen 2,5 yıllık geçiş sürecinin ise 30 Haziran 2020 tarihinde sona erdiğini hatırlattı.
Geçiş döneminde işçilerin, ücretlerini ve sosyal haklarını Yüksek Hakem Kurulu tarafından belirlenen sözleşmeye göre aldıklarından dolayı mağduriyet yaşadıklarını ifade eden Ziya Uzun, “Çalışanların ücretlerine geçiş dönemi olan 2 Nisan 2018 ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasında yıllık 4+4 oranında ücret artışı yapıldı. Ancak ücret artışları, 2018-2019 ve 2020 yılları içerisinde gerçekleşen enflasyon oranlarının altında kaldı. Ayrıca bu dönemde, çalışanların sosyal haklarında ve ikramiyelerinde herhangi bir artış yapılmadı. Dolayısıyla satın alma güçlerinde önemli oranda kayıplar meydana geldi. Ücret ve sosyal haklar yönünden sıkıntı içinde çalıştılar, sabrettiler” diye konuştu.
Taşerondan Geçen Belediye Şirket Çalışanlarının Hak Kayıpları Telafi Edilmeli
KHK ile geçişi yapılan belediye şirket işçilerinin 2,5 yıllık hak kayıplarının giderilmesi gerektiğini belirten Uzun, şunları kaydetti: “Şimdi bu hak kayıplarını telafi etme zamanıdır. İşçi arkadaşlarımız toplu sözleşme süreçlerinde, ücret ve sosyal haklarında düzenlemeler istiyorlar. Yüksek Hakem Kurulu tarafından belirlenen sözleşme, hiçbir emekçi arkadaşımızı tatmin etmeyecektir. Şirket çalışanlarının haklı olarak yemek parası, yol parası, yakacak parası, çocuk parası, eğitim yardımı, ikramiye ve ilave tediye gibi birçok konuda beklentileri var. Yevmiyelerinin düzeltilmesi ile ilgili çok büyük beklentileri var. Belediye Şirket Çalışanları, aldıkları ücretlerde geçmiş yıllardan gelen kayıpların telafi edilerek iyileştirme yapılmasını, ücret artışlarının ve iyileştirmenin, gerçekleşen enflasyon oranının üzerinde olmasını, gelecek yıllara ait ücret artışlarının enflasyonun üzerinde belirlenmesini, sosyal haklarının güncellenmesini ve ikramiyelerinin, ilave tediye alamamaları nedeniyle yıllık en az 60 gün ve üzerinde olmasını talep etmektedir. Şirket çalışanlarına yılda 60 günlük ikramiye verilmesi, iş barışının korunmasına olumlu yönden katkı sağlayacaktır. Bu taleplerin karşılanması gerekiyor. Şimdi bu beklenti ve taleplerin karşılama ve hak kayıplarını telafi etme zamanıdır. İmzalayacağımız toplu iş sözleşmeleriyle bunu çözmez bizim görevimizdir. 2,5 yıldır özveriyle, sabırla, umutla çalışan emekçi kardeşlerimizi hak ettikleri ücret ve sosyal haklara kavuşturmak için mücadelemizi sürdüreceğiz.”
İlave Tediye Hakkından Belediye Şirket İşçileri de Yararlandırılmalı
Uzun, 6772 sayılı Kanun gereği, belediye şirketlerinde çalışan işçilere ilave tediye ödenmediğine dikkat çekti. Uzun, “Çalışanlar arasında ayrım oluşturan bu durum, çalışma ve iş barışını olumsuz yönden etkilemektedir. Belediye şirketlerinde çalışan işçiler, ilgili kanunun değiştirilmesini ve ilave tediye hakkından yararlanmayı talep etmektedirler. İlave tediye şirket çalışanlarının hakkıdır, diğer işçilere tanınan bu haktan belediye işçileri de yararlandırılmalıdır” dedi.