BELEDİYELER ARASINDA FİYATLANDIRMADA NORM BİRLİĞİ YOK!

ANKARA Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi küçük kurban satıcılarının sıkıntı yaşamaması ve desteklenmesi için belediyelerin ve Et ve Süt Kurumu'nun bir dizi tedbir alması gerektiğini beli

ANKARA

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi küçük kurban satıcılarının sıkıntı yaşamaması ve desteklenmesi için belediyelerin ve Et ve Süt Kurumu’nun bir dizi tedbir alması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Belediyeler küçük hayvan üreticilerine kurban bayramında hayvanlarını rahat satmaları için gerekli kolaylığı sağlamalıdırlar. En önemlisi günlerce ev ve memleketlerinden uzak kalan hayvan üreticilerinden belediyeler çok yüksek işgaliye ücreti alıyorlar. Gerekirse bu ücretler artık alınmamalıdır. Sonuçta vatandaşa faydası olacak” dedi.

YER TAHSİS ÜCRETİ MALİYETİ ARTIRIYOR

Hayvan üreticilerinin desteklenmesi ile et fiyatlarının aşağı çekilebileceğini yaptığı yazılı açıklamada kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Spekülatörlerin devreye girmesiyle son günlerde et fiyatları oldukça yüksek seyretmeye başladı. Fiyatların bu şekilde devam etmesi halinde vatandaşların kurban kesme oranları geçmiş yıllara göre düşme eğilimi gösterecektir. Maliyetlerin yükselmemesi için başta belediyeler olmak üzere tüm kamu kurumları üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Et fiyatları yüksekken belediyeler bu yıl hayvan üreticilerinden yer tahsis ücreti talep etmemelidirler. Zaten belediyeler arasında yer tahsis ücretlendirmesinde norm birliği yok. Bununla birlikte hayvanların daha rahat ve kolay satılabilmesi için belediyeler hizmetlerini daha da geliştirmelidirler” diye konuştu.

SATILMAYAN HAYVANLARI ESK ALSIN

Büyükşehirlere getirilen ve satılamayan hayvanların Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından günün şartlarında alınarak üreticinin mağdur edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Memleketinden büyükşehirlere satmak için getirilen hayvanlar yok pahasına fırsatçıların eline düşürülmemelidir. Hayvan üreticileri bu durumda devlet tarafından mağdur edilmeden, hayvanlar piyasa değerinde alınarak üreticiler büyük bir külfetten kurtarılmalıdır. Geçen yıl kilo başına kurbanlık fiyatları büyükbaşta 11-12 lira, küçükbaşta ise 12-13 lira canlı kilo satış fiyatı uygulandı. Bu yıl spekülatörler devreye girerek bu rakamı oldukça yükseltmenin peşindeler. Geçen yıl 851 bin 948 büyükbaş, 2 milyon 331 bin 917 küçükbaş hayvan bayramda kurban olarak kesildi. Toplamda 3,2 milyon baş hayvan kurban edildi. Bu yıl ise 1 milyon 210 bini aşkın büyükbaş, 3 milyon 650 bini aşkın küçükbaş olmak üzere toplamda 4 milyon 860 bini aşkın baş hayvan kurban bayramında kesilmek üzere ahırlarda beslenmektedir. Kurban kesmek için ülkemizde yeterli hayvan var. Ama spekülatörler her zaman olduğu gibi yine piyasayı alt üst ediyor. Üreticilerimiz fiyatları abartmadan satarsa kurbanlıklar ellerinde kalmaz” şeklinde konuştu.