BENİM İNANCIMA GÖRE ALEVİLİK İSLAM'IN AŞKLA YAŞANMASI YOLUDUR!

Vali Osman Kaymak, Samsun Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından Atakum ilçesinde düzenlenen 'Aşure Günü' programına katıldı

Vali Osman Kaymak, Samsun Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından Atakum ilçesinde düzenlenen 'Aşure Günü' programına katıldı.
Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Cem Sultan Ermiş programda yaptığı konuşmasında, “Çektiğimiz çilelerin, bugünlere gelirken yaşadıklarımızın en büyüğü Kerbela'nın yası için 12 gün boyunca tuttuğumuz oruçlar hak dergâhına yazılsın. Yeryüzünde bir daha böyle acılar yaşanmasın. Bugünler duygu yoğunluğu yaşadığımız günler. İmam Hüseyin'in Kerbela'da destan yazdığı sözleri ile sözlerimi tamamlamak istiyorum. Ben zalimlerle varlık içinde yaşamayı alçaklık, zalime karşı gelerek bulacağım ölümü yücelik sayarım. Bin kere mazlum olsak da bir kere zalimleşmeyeceğiz. Lanet olsun yeryüzünün tüm zalimlerine, rahmet olsun yeryüzünün tüm mazlumlarına" dedi.
Kerbela'nın İslam âlemi için büyük bir acı olduğunu söyleyen Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, "Geçmişte yaşanan acılarımız, gelecekteki birlik beraberliğimiz adına güzel yönde yardımcı olacak. Aşure bütün renklerin, düşüncelerin birlikteliği anlamına gelir. Damak tadıyla fiili olarak hissettiğimiz aşurenin, bütün dünyanın mutluluğuna vesile olmasını diliyorum. Güzel ülkemizde güzel yarınlar için böyle etkinliklere ciddi manada ihtiyaç var. Yüce Rabbim, Türk Toplumuna geçmişte yaşadığı bu acıları bir daha yaşatmasın" dedi.
Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, "Alevilerin tarihlerde yaşanan olayları, içlerindeki acıları dindirecek ibadet yerlerindeki düzenlemeleri yapmak, asırlar önce yaşanmış olanlardan dersler çıkarmak yönetenlerin görevi olmalıdır. Aleviler zulme uğramış olsalar da hiçbir zaman zulmeden olmamışlardır. Aşure günü Alevilerin matem günüdür. Sayın Valim devletin en yüksek mertebesinde Samsunumuzu bu gün burada temsil etmesi ve burada bulunması çok önemli. Samsunumuzdaki yaşamın, kardeşliğin ne kadar olgunlaştığını devletimizin de milletiyle bunu kucaklaşarak yapmasını bu gün Sayın Valimiz burada olmasıyla beraber bunu bizlere yaşatması ve bizleri onurlandırması bu toplum için çok önemlidir diye düşünüyorum. Tüm canların, mazlumların ve aynı duyguları paylaşan haksızlığa karşı direnen bütün insanların matemini paylaşırken, niyetlerinin kabul ve makbul olmasını niyaz ediyorum" şeklinde konuştu.
Kerbela şehitlerinin anıldığı aşure gününde beraber olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Çok Değerli Canlar; 25 yıllık Kaymakamlık görevim süresi içerisinde Alevi kardeşlerimizle hep beraber olduk. Ülkemizde Alevi ve Sünni arasında bir ayrım yok. Biliyorsunuz Ahmet Yesevi Hazretlerinin Anadolu’ya gelişinde, Hacı Bayramı Veli’nin Ankara, Hacı Bektaşi Veli’nin Nevşehir ve İstanbul’u 1453 yılında fetheden Fatih Sultan Mehmet Han’ın hocası Ak Şemsettin Anadolu’nun İslamlaşmasını sağlayan büyüklerimizdir. Hepsi bir kolun evlatlarıdır. O yönüyle bunlar Türkmen geleneğidir. Aslında Alevilik İslam içerisinde bir bünyedir. Bizim ayrımız gayrımız yok. Aynı toprakların, aynı coğrafyanın ve aynı kültürün insanlarıyız.
Benim inancıma göre Alevilik İslam’ın aşkla yaşanması yoludur. O yönüyle Alevi kardeşlerimizi seviyoruz. Maalesef bazen Alevi kardeşlerimiz ile Sünni kardeşlerimizi ayrı göstererek ülkemizi bölmek isteyenler oluyor. O anlamda lütfen çok duyarlı olalım. Görev yaptığım Amasya ilinde ve Çorum ilinde yaşayan Alevilerin ülkemizdeki Aleviliğe örnek olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu kardeşlerimiz çok ciddi manada devletin birliğinden ve beraberliğinden yana olan insanlar. Ülkemizi bölmek isteyenlere karşı dik kuran insanlar. O yönüyle sizlere saygı duyuyorum. İlimizde yaşayan Alevi kardeşlerimizin de böyle bir Cem Evlerinin olması bizleri mutlu etti. Alevi kültüründe Ali sevgisi vardır, Muhammet sevgisi vardır, Allah sevgisi vardır” şeklinde konuştu.
Hazreti Ali bizim başımızın tacıdır diyen Vali Osman Kaymak, “Lütfen Alevi kültürünü yaşatalım. Bu vesileyle Kerbela şehitlerini anıyoruz. Allah onları rahmet eylesin. Kerbela bütün İslam dünyasının ortak matemidir. Oradan çıkaracağımız ders şudur. Haksızlık karşısında durmayacağız. Hakkımızı arayacağız. Ülkemizin ve Samsunumuzun birlik ve beraberliğini korumak için el birliği yapacağız. Alevilik çok önemli bir kültür değerimizdir. Bu toprakların ortak paydasıdır. Bu kültürü yaşatmamız lazım. İnsanların cana kıymet veren bir kültür ile yetişmesi lazım. Biz bunu aktaramadığımız zaman da toplumda sıkıntılar ve huzursuzluklar başlıyor diye düşünüyorum. Allah birliğimizi, dirliğimizi bozmasın, ülkemizi bölmek isteyenlere de fırsat vermesin. Gününüz hayırlı olsun. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Osman Kaymak, her Muharrem ayı aşuresinde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ne ve Cem Evi’ne verdiği katkılardan dolayı hayırsever Emine Yıldırım’a plaket verdi.
Daha sonra katılımcılara aşure ikram edildi. Dua yapıldı. Ardından Vali Osman Kaymak ve diğer protokol üyeleri ile birlikte Pir Sultan Abdal Kültür Derneği binasını gezerek Dernek Başkanı Cem Sultan Ermiş’ten bilgi aldı.