BİR ÖDÜL DE SAATHANE MEYDANI PROJESİNE

YAPEX Restorasyon Fuarı'nda Tarihi Kentler Birliği tarafından 15

YAPEX Restorasyon Fuarı’nda Tarihi Kentler Birliği tarafından 15. cisi yapılan “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda Samsun Büyükşehir Belediyesi, Saathane Meydanı Kentsel Tasarım Projesi ile Proje Ödülü’ne değer görüldü.
Samsun Büyükşehir Belediyesi adına ödülü Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'a verildi Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışmasının kazananları, ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtım işbirliğinde düzenlenen YAPEX Restorasyon Fuarı’ndaki törenle ödüllerini aldı. Her yıl restorasyon ve yapı sektörüyle; tarihi belediyeleri, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getiren fuar kapsamında düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”na 47 belediye 83 proje ile katıldı. Yarışmaya katılan belediyelerin ödül aldığı koruma projeleri YAPEX Fuarı’ndaki Yarışma Sergisi’nde katılımcılarla paylaşıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi, Saathane Meydanı Kentsel Tasarım Projesi kapsamında kent merkezinde anıtsal yapıları nitelikli ve sade bir mimari tasarım ile korumaları, projenin kent kimliğine olan olumlu katkısı, kamusal kullanımı destekleyen tasarım anlayışı, sosyal ve ekonomik etkisi yüksek bütüncül işlevlendirme kurgusu nedeniyle Proje Ödülü’ne değer görüldü.
BERABERLİĞİMİZ VE MUTLULUĞUMUZU PAYLAŞIYORUZ
Törende Kültürel miras ve işlevlendirmenin önemine dikkat çeken ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, “Tüm kesimleri bir araya getirmeyen bir ulus yarınlarını güçlü kılamaz. ÇEKÜL Vakfı’nın 26 yıldır vurguladığı kamu-yerel-sivil-özel işbirlikleri artık kurulmaya başladı. Ne yaparsak yapalım kültüre pay ayırmak zorundayız. Özel sektör de dâhil olmak üzere önceliğimiz kültür olmalıdır. 6 yıldır Antalya’da düzenlediğimiz YAPEX Restorasyon Fuarı’nın boyutu her geçen gün artıyor. Bu toplantılarda aklımızı, beraberliğimiz ve mutluluğumuzu paylaşıyoruz. Tarihi Kentler Birliği’nin 15 yıldır devam eden ‘Özendirme Yarışması’na ilk başladığımızda koyduğumuz hedefler çok da anlaşılmamıştı. Ama şimdi ismini neden ‘ Özendirme Yarışması’ koyduğumuz aldığımız sonuçlardan ve yerel yönetimlerin kültürel miras alanında yürüttükleri başarılı çalışmalardan anlaşılıyor. Anadolu topraklarındaki bu büyük kültürün sahibi olduğunu yerel yönetimler fark etmeye başladı. Bu nedenle hemşerilik kültürünü hatırlayanlar kentlerini geleceğe taşıyabilir.  Yurdumuz diyebilmek için önce yurttaş olmak gerekir” dedi.
GENİŞ KİTLELERE YAYILMASINA VESİLE OLUYOR
Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da bir konuşma yaparak şunları söyledi: “Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışmasına katılım her geçen yıl daha da artıyor. Katılan projelerdeki düzey artışı bizi mutlu ediyor. YAPEX Restorasyon Fuarı ve her yıl düzenlediğimi ‘Özendirme Yarışması’ belediyelerimizin koruma bilincini geniş kitlelere yayılmasına vesile oluyor. Türkiye’de Tarihi Kentler Birliği üyelerimizle birlikte kültürel mirasımızı yaşatmak için 16 yıldır çalışıyoruz ama Halep, Şam ve Bağdat gibi tarihin mirasın yoğun olduğu komşularımızdaki savaş ve yıkımlar bizleri derinden etkiliyor. Bu yıkımın en kısa zamanda sona ermesini gönülden diliyoruz.”
Köksal ÖNER
şokhaber.net