Biyolojik Bir Afetle Karşı Karşıyayız!

Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, Terme ve Çarşamba ilçelerini ziyaret ederek, Kahverengi Kokarca istilası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, Samsun İl Başkanı Salih Şen, Terme İlçe Başkanı Serdar Körpe, Çarşamba İlçe Başkanı İbrahim Seven ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Terme İlçe Tarım Müdürlüğü, Terme Ziraat Odası, Terme Organik Fındık Üreticileri Birliği ve Çarşamba Ziraat Odasını ziyaret ederek, Kahverengi Kokarca İstilası hakkında bilgi aldı.
Yetkili kurumları, üreticileri ve tüccarları dinlediklerini belirten Karaman, kahverengi korkarca istilasına karşı yerel girişimlerin ve bireysel müdahalelerin yetersiz kaldığını gözlemlediklerini dile getirdi. Karaman, bu böcek istilasının biyolojik afet kapsamına alınarak devlet eliyle acil bir eylem planının uygulanması gerektiğini söyledi.
TMO Mutlaka Alım Yapmalı
Üreticilerin ürünlerinin TMO tarafından alınması gerektiğinin altını çizen Karaman, “Ne olursa olsun TMO’nun çiftçimizin ürününe bir fiyat vermesi ve alım yapması gerekiyor. Üreticilerimizi bazı tüccarların insafına bırakmamak gerekiyor. En kötü fındıktan bile fındık yağı üretiliyor. Burada TMO alım yapmadığında özel sektörde 50-60 TL gibi ilginç fiyatlarla karşı karşıya kalıyoruz. O yüzden vatandaşımız fındığını yola döküyor” dedi.
Kredi Borçları Ertelenmeli
Fındığın stratejik bir ürün olduğunu hatırlatan Karaman, “Dünya’da fındık üretiminin %65-75’i Türkiye’de yapılıyor. Elimizde öylesine büyük bir nimet var ki, bunun kıymetini bilemiyoruz. Bu kıymetli ürünün, üretimini yapan çiftçimizin sorunlarını görmezden gelemeyiz. Gerek ilaç desteği gerek alım garantisi, gerek kredi borçlarının ertelenmesi, faizlerinin silinmesi gibi talepler dikkate alınmalıdır. Üreticimizin üretimini sürdürmesi ve bu üretimi arttırması için teşvik edici adımlar atılmalıdır. Her gittiğim yerde tarım ile ilgili bir konu olunca Ziraat Odalarının girişinde dikkatimi çeken şu sloganı söylüyorum; “Biz üretmezsek, Türkiye aç kalır” hakikaten öyle çiftçimiz üretmezse biz aç kalırız” ifadelerini kullandı.
1 - 2 Ay İçinde Kışlaklar İlaçlanmalı
Havaların soğumaya başladığını ve bu zararlının soğuk havalarda kışlaklara çekildiğine dikkat çeken Karaman, “Uzman arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda bu zararlı kış aylarında sıcak yerlere, kapalı alanlara yani ahırlara, evlere çekiliyor ve faaliyetleri durma noktasına geliyor. Bu sebeple 1-2 ay içerisinde kışlak olarak tabir edilen bu alanların acilen ilaçlanması büyük bir önem arz ediyor. Yerel çalışmaların ve bireysel müdahalelerin yetersiz kaldığını görüyoruz. Devlet eliyle ilaçlama yapılması, biyolojik mücadele yöntemlerinin uygulanması, samuray arılarının doğaya salınımı yeterli değilse bu sayının arttırılması gibi tedbirler uygulanmalıdır” şeklinde konuştu.