BÖLGE BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI SAMSUN'DA YAPILDI

Vali Osman Kaymak, Türkiye Sakatlar Derneği tarafından Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şubesi'nin ev sahipliğinde Mavi Işıklar Eğitim, Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi'nde düzenlenen 3

Vali Osman Kaymak, Türkiye Sakatlar Derneği tarafından Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şubesi'nin ev sahipliğinde Mavi Işıklar Eğitim, Dinlenme ve Rehabilitasyon Merkezi'nde düzenlenen 3. Karadeniz Bölgesi Başkanlar Kurulu Toplantısı'na katıldı.
Samsun’da gerçekleşen 3. Karadeniz Bölgesi Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda, Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şube Başkanı Hayriye Hakyemezoğlu’nun selamlama konuşmasının ardından yaptığı konuşmada, Devlet İstatistik Kurumu’nun rakamlarına bakıldığında bugün itibariyle ülkemizde 9 buçuk milyon engelli yaşadığını ifade eden Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz; “Yani ülke nüfusunun yüzde 12,29’u engelli. Ancak sosyal alanlara, eğitim alanlarına, istihdam alanlarına, kamusal alanlara baktığımızda biz engelli bireyi adeta mum ışığında arar gibi arıyoruz. Biz ne suç işledik? Kimimiz ülkemizin bayrağı yere düşmesin diye engelli olduk, kimimiz doğuştan engelli olduk, kimimiz trafik kazasında engelli olduk, kimimiz doktorsuzluktan engelli olduk, kimimiz yanlış tedaviden engelli olduk. Yaşam eşit bir şekilde herkesin hakkı. Bizler evlerimizde mahpus hayatı yaşarız, ebeveynlerimiz bizim gönüllü gardiyanlarımız. Bizim artık cezamız bitsin, biz ev hapsinden çıkalım. Halkın içinde esnaf olalım, okuyalım, öğretmen olalım, vali olalım, kaymakam, bakan olalım. Bizim zihnimizde bir şey yok, önümüze konulan engeller var” dedi.
Hükümetin dünya ortalamasının çok üzerinde her anlamda yasaları çıkardığını ve uygulamayı da çok başarılı bir şekilde yürüttüğünü, 2005 yılında bir düzenleme yapıldığını ve 2007 yılında da BM tarafından bir düzenleme yapıldığını aktaran Eski Bayındır ve İskân Bakanı Mustafa Demir yaptığı konuşmasında, “Biz o düzenlemeyi 2009 yılında yasalaştırdık. Samsun bu konuda önemli bir mesafe kat etmiş bir kent. Zaten bu tesis bunun en önemli örneklerinden biri. Samsun ve ilçelerinde hem karar mekanizmalarında, hem proje üretimlerinde, hem de uygulama alanında engelli vatandaşlarımızı sorumluluk almaya ve hizmet üretmek anlamında istifade etmek istiyoruz. Engelli vatandaşlarımız için bir kampüs planlıyoruz. Buradaki tesisin bir ileri safhasını düşünün sosyal, eğitim, sanat, kültür ve birçok alanda engellilerin kendini ifade edebilecekleri bir yer. Konferans salonları, sergi alanları, iş atölyeleri olan bir projeyi inşallah hayata geçireceğiz” dedi.
İstihdam imkânları, eğitim ve sağlık konularında gerçekten büyük gelişmelerin kaydedildiğini ifade eden Vali Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Samsun'da bir yıl içerisinde evde bakım ücreti olarak 110 milyon lira para ödüyoruz. Bunlar büyük rakamlar. Devletimizin son yıllarda sosyal güvenlik anlamında yapmış olduğu değişikliklerle Türkiye diğer ülkelerin çok ilerisinde. Avrupa'daki ülkeler sosyal güvenlik harcamalarını karşılayamadıkları için kısıtlamaya başladı. Biz de her gün yeni bir ihtiyaçlara karşın program ortaya koyuyoruz. İnsanımızı yalnız bırakmamaya çalışıyoruz. Samsun'da bu yönüyle örnek bir kent. Samsun'un caddelerinde, sokaklarında gezdiğinizde bu erişilebilirlik hizmetlerini görüyorsunuz. Samsun o yönüyle çok güzel bir seviyeye kavuşmuş bir il. Eksiklik varsa da hep birlikte bu eksiklikleri gidermeye çalışıyoruz. Önemli olan gönüllerdeki engellerin kaldırılması. Biz yöneticilerin, sorumluluk sahibi insanların engelli vatandaşlarımızın önündeki engelleri kaldırmamız gerekiyor” dedi.
12-13 Ocak 2019 tarihlerinde düzenlenen 3. Karadeniz Bölgesi Başkanlar Kurulu Toplantısı'na ayrıca Tekkeköy Kaymakamı Canik Kaymakam Vekili Edip Çakıcı, Karadeniz Bölgesinden Amasya, Ayancık, Akçakoca, Bafra, Ünye, Ordu, Tokat, Samsun, Sinop, Suluova ve Zonguldak illerinden gelen 11 şube başkanı ve yöneticileri katıldı.