Bu derelerin altından çok su geçeceğe benziyor!...
Bayraktar'ı Dinledim!
Memleketi Trabzon’a gelen Çevre ve şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar ile uzun bir sohbet yaptık. Bakan Bayraktar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan Başbakan Binali Yıldırım’ın desteği ile çok önemli bir hizmete adım atıyor.
Kars, Bakü, Tiflis Demir Yolunun Merkezi Kars oluyor. Hızlı tren ile ülkeleri bütünleştirecek bu ağa acilen dâhil olmalıyız. Ovit, Cankurtaran veya Araklı Salmantaş tüneline bir tüp daha ekleyerek Trabzon’u bu ağa süratle bağlamayız. Giresun bu ağa Erzincan, Gümüşhane Harşit vadisinden Tirebolu’ya bağlanmaya çalışıyor.
Bu proje de bize yan dal verip Tirebolu-Trabzon güzergâhını oluşturmak istiyorlar. Ben projeyi inceledim bu şehre hiçbir faydası olmaz. Bu büyük proje hızlı tren projesidir, dünyaya açılan kapıdır, Turizm’e öncelik vermeliyiz. Bu pastadan hak ettiğimiz payı almalıyız. Meryemana yolunun genişlemesi için Orman ve Su İşleri bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile bakanlığım döneminde sıkça bir araya geldiğimizde Trabzon-Maçka yolunda Karayolları Genel müdürlüğünün çok güzel projesi var. Büyük bir kısmı tünellerle geçen yolu Meryemana’ya kadar duble yol yapalım, gerekirse doğayı bozmadan tünellerle geçelim yolu kısaltalım. Katolik cemaatini Meryemana’ya taşıyalım dedim.
Bakan Eroğlu ağaçların kesileceğini ormanlara zarar verileceğini söylemişti. Ben de kendisine bizim oralar çok sulak daha fazla fidan dikeriz süratli büyür, ormanlar gençleşir sen bizim önümüzü aç. Yerli ve yapancı turist havalimanına veya deniz limanına iniyor, Meryemana kaç kilometre diyor… Biz bu yolu standartlarına taşırken biraz daha kısaltırsak o vadiyi canlandırırız. Bu şehir sürekli göç veriyor bunun da bir şekilde önünü açarak ticaret hacmini artırmalıyız.
Bu şehri tarihteki yerine taşımalıyız diyen eski Bakan Bayraktar, Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul’u feth ettiği zaman Trabzon’u feth etmeden Anadolu’yu feth etmiş sayılmayız diyordu. Hedefine Trabzon’u koyuyor. Bu şehrin 4000 yıllık geçmişi var, Mısır ile yaşıt bir ildir. Osmanlının Anadolu’daki 5 sancak beyliğinin yani valiliklerinden biri Trabzon’da idi. Oğlu Yavuz Sultan Selim Han’ı Trabzon’a Sancak Beyi yani vali atamış. Osmanlı’nın şanlı padişahlarından birisi burada uzun zaman Sancak Beyliği yapmıştır. Kanuni Sultan Süleyman burada doğmuş ilim irfan almış padişah olmuş dünyaya hükmetmiştir. Şehrin tarihini iyi okuyacaksın iyi de bileceksin. Şimdi PKK vurkaç taktiği ile Maçka’da bir evladımızı, bir astsubayımızı şehit ederken bir polisimizi de ağır şekilde yaralamıştır. Olay bizi derinden üzmüştür, güvenlik güçleri tüm unsurlarıyla dağlarda ve köylerde arama tarama faaliyetlerini yürütüyorlar, halkımız onlara asla destek vermez, o vadide barınamazlar. Kesinlikle oradan çıkıp bir şekilde kaçmışlardır. Bu millet vatanına ve bayrağına bağlıdır Trabzon ülkenin çimentosudur dedi.
Bakan Bayraktar, bu şehire bir fabrika kazandıralım dedik. Tonya çimentoyu ilin gündemine taşıdık, orada muhteşem bir maden var çok olumlu sonuçlar aldık kolları sıvadık Vakfıkebir’e liman planladık, Beşikdüzü buraya çok yakın Büyük limanı uçuracaktık. Şimdiki teknolojide çimento fabrikaları süt fabrikası gibi öyle bir emisyon var ki havaya toz uçurtmuyorlar!... Çünkü uçan toz çimentonun kendisidir, yani paradır kimse parayı havaya atmaz. Teknik adamları, üniversiteden hocalar getirdik gelin bu millete bu teknolojiyi anlatın dedik, inanılmaz bir tepki aldık. Sonra da mahkeme kapılarında kaldık. Başta belediyemiz olmak üzere STÖ’leri arkamızda bulamadık… Gelin bu işten vaz gecelim demek zorunda kaldık.
Şimdi soruyorlar bu iktidar buraya bir fabrika mı açtı, nerede istihdam sağladı, işsizliğin önüne geçmeliyiz, göçü önlemeliyiz. İyi de bizde aynı şeyleri diyoruz, biz de sizin gibi düşünüyoruz gelin elimizden tutun diyoruz elimize vuruyorlar, elimizi kırıyorlar, hatta belimizi kırıyorlar… Nasıl olacak bu iş?
Bakın 1955 yılında bu şehirde Gümüşhaneli Avukat Ali Kemal Bayraktar üniversite yaptırma derneği kuruyor. Dernek DP Trabzon Milletvekili Mustafa Reşit Tarakçıoğlu’na bu taleplerini bir dosya ile sunuyor. O tarihlerde Gümüşhane ilini üstten ziyarete gelen Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ı ziyarete giderler kendisine bu dosyayı takdim ederler. Cumhurbaşkanı Bayar milletvekili Tarakçıoğlu’na siz bu kanun teklifini TBMM’ye sunarken bölgenin ihtiyacına binaen bu ile KTÜ kurulmalıdır şeklinde teklif ediniz. Ben başvekil Adnan Menderes ile görüşür Anadolu’nun il üniversitesini Trabzon’ a kurarız. Gümüşhane, Giresun, Rize, Artvin ve Ordu’ya yüksekokullar, teknik bölümler açarak bu illerimizin gelişmesini ve değişmesini sağlarız dedi.
KTÜ kuruluyor, Esentepe mahallesinde açılıyor. 1960 ihtilali patlıyor. Bu dernek gidip bugünkü araziyi satın alıyor, denizden kum çekerek rektörlüğün ve bazı bölümlerin temelleri atılıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çok önemsediği her ile bir üniversite projesi ile KTÜ epey küçüldü. Şimdi bunun içindeki teknik bölümler aynen kalmalı. İdari bölümler Söğütlü kampüsü içinde kurulacak yeni bir üniversitede toplanmalıdır. TGC Genel Kurulunda eski Başbakan Hasan Saka ismi benimsenmiş neden olmasın. İsimlere bağlı kalmayalım bir an önce yeni devlet üniversitesinin kuruluşunu sağlayalım. İki üniversitemizi ilimde ve bilimde yarıştıralım, adımızı tüm dünyaya duyuralım dedi.
Bakan Bayraktar’daki heyecan yaşı ile bağdaşmıyor. Sıkça 70’e merdiven dayadım diyor. Trabzon denince 25 yaşındaki gençler gibi heyecan duyuyor. Birlikte Akçaabat Belediye başkan yardımcısı Cevat Birinci’ye taziyeye gittik. Beş dakika olmadan telefonu çaldı arayan Ak Parti ilçe başkanı Emre Akgün’dü. İlçemize hoş geldiniz, il dışındayım, sizi başka zaman misafir etmek isterim demiş. Telefonu kapatması ile bu sefer Cevat Başkan kendi telefonunu uzatarak Başkan Şefik Türkmen il dışında sizi arıyor bakanım dedi. Belediyemize yaptığınız ziyaret bizi çok mutlu etti il dışındayım sizi daha sonra misafir etmeyi çok isterim dedi. Yanımızda bulunan Ak Parti il başkan yardımcısı Mehmet Atmaca’ya dönerek gelirken baktım, Haçkalı Hoca Baba devlet hastanesinin yanındaki lojmanlar halen karayollarında mıdır? Onların İnönü mahallesinde lojmanları var, burada ne işleri var, onları devretsinler KYK’ya. Bu ilçede yurt yok, bu şehrin en büyük sorunu yurt, hatta Kavakmeydan’da Orman lojmanları aynı şekilde KYK’ya devredilebilir. Onlarında Toklu mahallesinde epey lojmanları var. Ayrıca İnönü mahallesinde kız yurdunun karşısında DMO lojmanlarını devredin KYK’ya. Kızlarımız sokaklarda kalmasın. Mehmet Bey siz yönetim olarak il başkanımız Bakan ve Milletvekillerimiz ile çözün bu evlatlarımız sorunlarını. Ev fiyatları pahalı olunca öğrenciler kayıtlarını dondurup geri dönüyorlarmış. Buna müsaade etmeyin dedi.
Bakan Bayraktar ile sohbetimiz burada bitse de bu derelerin altından çok su geçeceğe benziyor!...