Bu Geleneği Yaşatacağız

Asarcık Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Asarcık Panayırının 72

Asarcık Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Asarcık Panayırının 72. sinde güreş ve rahvan yarışı seven binlerce vatandaş bir araya geldi.
72. Asarcık Panayırına katılan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Asarcık’ta yıllardır geleneksel hale getirilen bu panayır çocuklarımıza at ve güreş sevgisini aşılıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak bu geleneği sürdürmek için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
BAŞKAN YILMAZ’DAN DESTEK SÖZÜ
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Asarcık Belediyesi tarafından 72 yıldır düzenlenen ve her yıl güreş ve at yarışı seven binlerce vatandaşı bir araya getiren 72. Asarcık Panayırına katılan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Samsun’umuzun şirin ilçesi Asarcık’ta her yıl düzenlenen bu festivalin sıkı takipçilerindenim. Özellikle rahvan yarışlarını çocuklarımıza miras bırakmak için, nesilden nesile sürdürmek için her şeyi yapmalıyız. Asarcık’ta geleneksel hale gelen bu at yarışları bize büyüklerimiz tarafından bırakılan bir hediyedir. Biz de bunu sürdürerek çocuklarımıza aktarmalıyız. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. Ben bu etkinliği yıllardır sürdüren Asarcık Belediyesi’ne ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kurban bayramınızı da en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.
Rahvan Binicilik Nedir?
Rahvan atın tek ayak koşma stiline verilen isimdir. Atın aynı taraftaki ayaklarının birlikte
hareket ettiği ve binicisini sarsmayan bir koşu şeklidir. Atı rahvan yürütmekten amaç; üzerindeki binici ve teçhizat yükünü en uzun mesafeye, en kısa zamanda biniciyi yormadan ve en az enerji harcayarak yürütülmesini sağlamaktır.
Tarihi Geçmişte ve günümüzde özellikle Türk kültür çevrelerinde yetiştirildiği bilinen rahvan atlar Türk göç hareketleriyle, Selçuklu ve Osmanlılarca da korunarak Anadolu’ya getirilmiştir. Rahvan at yetiştirme ve yarıştırma geleneği tüm zorluklara rağmen günümüze kadar ulaşmıştır. Bunda, rahvan at yarışlarının Anadolu’da yaygın olarak gerçekleştirilen mahalli panayır eğlenceleri kapsamında sıklıkla yer almasının payı büyük olmuştur. Bütün Türkiye'de yaygın olmasına rağmen, tanıtımı fazla yapılamadığından fazla tanınmayan Rahvan At Yarışlarına sadece yerli ırk atlar katılabiliyor. Ege Bölgesine has bir yarış olarak tanınır.
şokhaber.net