Bu Ortaklıklar İstihdam ve İş Geliştirmeyi Sağlar!
Vali Osman Kaymak, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Serra Otel'de düzenlenen AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi Açılış Toplantısı'na ka
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu yaptığı açılış konuşmasında, “Değerli konuklar, genelde yerel ve bölgesel kalkınmaya hizmet etmek hedefiyle, özelde ise ihracat kapasitemizin geliştirilmesi başta olmak üzere istihdam, işletme fonksiyonlarının geliştirilmesi gibi üyelerimizin pek çok alanda ihtiyaçlarını karşılamak üzere projeler
Bugün Türkiye – AB İş Dünyası Diyaloğu Hibe Programı kapsamında Türkiye’den 100’ü aşkın başvuru arasında kabul edilen AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi ile de istihdam ve ihracat hedeflerine yönelik çalışmalar gerçekleştireceğiz. Malumunuz Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki en etkili ve giderek daha da güçlenen diyalog platformu, oda ve borsalarımızın liderliğindeki iş dünyası tarafından yürütülmektedir.
Proje ortağımızın öneminin altını çizmek adına 15.000 üye, 62 bölgesel oda ve 110 şube kurumla Çekya’da iş dünyasının çatı kuruluşu olduğunu, yani bizdeki emsalinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olduğunu belirtmek isterim. Bu proje ile yereldeki girişimcilerimizin Avrupa’ya açılmasına imkân vereceğiz. Neticede Samsun kazanacak, Türkiye kazanacak, Avrupa kazanacak, birlikte çalışıp birlikte kazanmış olacağız. Milli Mücadelenin 100. yıl dönümünde uygulamaya başladığımız bu projenin, 2023 yılı hedeflerimize katkı vermesini temenni ediyorum” dedi.
Çek Cumhuriyeti Ticaret Odası Temsilcisi Mr. Jiri Hansl ise yaptığı konuşmasında, “Sizlerle burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Biz ulusal bir odayız. Çok güçlü bir network ağımız var. Biz kendi bölgemizdeki üyelerimizi yerel düzeyde desteklemekteyiz. Çek Cumhuriyetinde ticaret odasına kayıt olmak gibi bir zorunluluk yok. Ülkemizde ufak, orta ölçekte veya büyük ölçekteki işletmeler %70’ini oluşturmaktadır. Çek Cumhuriyeti ulusal gelirin %70’i İhracattan sağlanmaktadır. Samsun Ticaret ve sanayi Odası ile böyle bir projeyi uygulamaktan dolayı gurur duyuyoruz. Her zaman bu ortaklıktan istihdam ve iş geliştirme konusunda yarar sağlayacağımızı düşünüyorum. Çünkü biliyorum ki Türkler çok iyi iş insanlarıdır.
Arkadaşlar biz bir ürünü üretirken sadece Samsun ve Türkiye’yi hedef alırsak işimizi geliştirmemiz çok zor. Çünkü zaman zaman yaşanan ekonomik krizlerde de firmalar da kriz yaşamaktadırlar. Bizim gözlemlediğimiz de şudur ki; Dünya ve Avrupa Birliği ülkelerle entegre olmuş firmaların daha uzun ömürlü olduklarını görüyoruz. O anlamda ürettiğimiz malları Dünya ve Avrupa Birliği içinde üretmek durumundayız. Ben inanıyorum ki Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Çek Cumhuriyeti Ticaret Odası bu süreci başlatarak Samsun’daki iş insanlarının Avrupa’da ne aşamada olduklarını göreceklerdir.
Değerli Jiri Hansl kardeşim, Türkiye’de son yıllarda Avrupa birliği standartları üzerinde de üretimler yapılmaktadır. Türkiye son yıllarda yakalamış olduğu kalkınma hamlesi ile özellikle savunma sanayi başta olmak üzere her alanda Avrupa Birliği standartları üzerinde de üretimler yapmaktadır. O yönüyle de iddialı olduğumuzu söylüyoruz. Ticaretin bir kuralı var. Kazan kazan sisteminde sizde kazanacaksınız, bizde kazanacağız.
Samsun Türkiye’nin önemli illerinden birisidir. 1 milyar dolar üzerinde ihracat yapan bir il. Samsun’da çok önemli ticaret potansiyelleri var. Samsun Çarşamba ve Bafra ovasına sahip ve dört ulaşım ağı olan bir şehirdir. Projenin amacına ulaşmasını ve başarılı olmasını diliyor, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” dedi.
AB-Türkiye İş Köprülerinin Daha Fazla İşbirliği ve Anlayış Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi Açılış Toplantısı’na ayrıca, Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve iş insanları katıldı.