BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR

Vali Osman Kaymak, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde, Adli Bilimciler Derneği'nin işbirliği ile düzenlenen Adli Osteoloji/Kemik Semineri programına katıldı

Vali Osman Kaymak, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde, Adli Bilimciler Derneği’nin işbirliği ile düzenlenen Adli Osteoloji/Kemik Semineri programına katıldı.
Vali Osman Kaymak, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde bulunan kandan, uzuvdan ve kemikten koku alarak cesete ulaşan kadavra köpeği Abrek'in demo gösterisini izledi.
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR YAPILMASINI ZORUNLU KILMAKTADIR
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yusuf Aysu konuşmasında", Adli Osteoloji Seminerine hoş geldiniz. Bilindiği üzere kayıp kişi olayları ile afet ve acil durum olaylarını yani sıra bazı yangınlarda, asayiş olaylarında ve özellikle son zamanlarda yaygın olarak karşılaşılan Aysel hastalığı olan kişilerin aranmasında karşılaşmaktayız. Sebebi her ne olursa olsun kayıp olayları, adli olaylar olup bu olaylarda adli makamlarımız, polis, jandarma ve sahil güvenlik gibi kolluk birimlerimiz ile birlikte AFAD arama ve kurtarma personeli, itfaiye personeli UMKE başta olmak üzere sağlık çalışanları görev yapmaktadır. Yapılan arama çalışmaları sonucunda kayıp kişilere kısa zamanda ulaşılabilir olduğu gibi uzun yıllar çözülememiş olaylarında olduğu görülmektedir. Artan olay çeşitliliği ve koşullarının değişmesi gibi faktörler kayıp kişileri arama çalışmalarında yürütülen faaliyetler çok yönlü yeni yaklaşımlar getirilmesini ve bilimsel çalışmalar yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle kayıp arama çalışmalarında görev yapan kurum ve kuruluşlarımızın personelinin adli osteoloji ve adli koku konusunda ülkemizde önde olan çok saygıdeğer hocalarımızla bir arada olacağı, tecrübelerini paylaşacağı üç gün süreli osteoloji semineri ulusal seviyede katılım ile ilimizde düzenlenmektedir. Seminerimize katılımlarınız için siz değerli misafirlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.
ÇÖZÜLEMEYİNCE İNSANLARI TABİ Kİ MUTSUZ EDİYOR
Vali Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Değerli misafirler, böyle önemli ve ciddi bir toplantının Samsun’da düzenlenmesinden dolayı emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Değerli hocalarım âcizane bende hukuk mezunuyum. Hukuk fakültesini okurken adli tıp dersleri çok ilgimi çekerdi. İlk girdiğimiz otopsi dersini hala unutamıyorum. Tabi ki bu yirmi beş yıllık meslek hayatımızda çok sayıda olaylarla karşılaştık. Bazen çözülemeyen olaylarda ailelerin feryatlarına da şahit olduk. Uzun süre kaybolan ve hayatından endişe edilen kişilerin sistematik bir şekilde aranmalarının sağlanması büyük önem taşımaktadır. Birçok kayıp olayı delillere ulaşılamadığı için çözülemeyince insanları tabi ki mutsuz ediyor. Kayıp şahısların bulunması için yakınlarının ve halkımızın desteğini alarak yapılacak bilimsel çalışmalara yön vermek temel unsurlardan biridir. Bilginin paylaşılması ve etkin bir işbirliğinin sağlanması ile kayıpların en kısa süre içerisinde bulunacağı da bilinen bir gerçektir. Bu anlamda bu çalışmalar çok önemlidir. Katılımlarından dolayı değerli hocalarım. İlimize geldiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyorum. Bu çalışmanın Ülkemiz ve Milletimiz için en önemlisi insanlığa olumlu sonuçlar getireceğine inanıyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Sayın Osman Kaymak, Adli Osteoloji/Kemik Seminerine vermiş oldukları katkılarından dolayı öğretim üyelerine teşekkür belgesi verdi. Daha sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Öğretim Üyesi ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, ‘Adli Veterinerlik - Adli Koku, Ölüm ve Ölüm Sonrası Değişiklikler ve Asfiksiler’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Köksal ÖNER
şokhaber.net