BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, İLÇELERİ AYAĞA KALDIRACAK PROJE ÇALIŞMALARINA BAŞLADI
30 Mart Yerel Yönetimler Seçimi'nin ardından Büyükşehir Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle ilçeleri ayağa kaldıracak süreç start aldı
30 Mart Yerel Yönetimler Seçimi'nin ardından Büyükşehir Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle ilçeleri ayağa kaldıracak süreç start aldı. Yeni yasayla birlikte tüm büyükşehir belediyeleri gibi Samsun Büyükşehir Belediyesi de ilçeleri ve mahalleye dönüşen köylerin sorunlarını çözmek, eksikliklerini gidermek ve gelişmelerini sağlamak için çalışmalarına başladı. Belediyenin ilgili birimleri, ekonomik, turistik, kültürel ve tarımsal açıdan 17 ilçeyi tüm yönleriyle tek tek inceleyerek etüt etti. Yol, su, kanalizasyon gibi alt yapı sorunlarının yanı sıra ilçelerin vizyonunu değiştirip kalkınmalarına katkı sağlayacak yatırımları tespit eden belediyenin ilgili birimleri, şimdilerde ise söz konusu projeler üzerinde yoğun mesai harcıyor.
Seçim kampanyası sırasında ve öncesinde ilçeleri ve köyleri ziyaret eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, vatandaşlarla yaptığı sohbetlerde milli mücadelenin başlangıcının 100. yıl dönümü olan 2019'a dönük vizyon projelerini anlatmıştı. Bu amaçla ilçelerin vizyonunu geliştirip değiştirecek çok sayıda projeye imza atacaklarını, bunlarla ilgili hazırlıklara başladıklarını açıklayan Başkan Yılmaz, köylerdeki ekonomik hayatın bitme noktasında gelmesinden duyduğu endişeyi de dile getirmişti. Başkan Yılmaz, seçimin ardından köylerde geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık gibi birçok kategoride yapılacak kamu yatırımları ve destekleriyle rençberliğin yeniden canlandırılmasına dönük önemli adımlar atacaklarını da kaydetmişti.
YILMAZ, “EKİPLERİMİZ SAHAYA İNİYOR”
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın talimatıyla harekete geçen Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, Fen İşleri Daire Başkanlığı, Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı ve Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı gibi icracı birimlere bağlı ekipler, ilçe ve mahallelerindeki tüm sorunlarla ilgili detaylı araştırma yapıp, projeler hazırladı. Birimlerde görevli ekipler, projeler üzerinde hummalı bir çalışma yürütürken, ilerleyen günlerde hazırlanan projelerle ilgili sürecin başlaması bekleniyor.
Samsun'un 2019 yılı hedefleri kapsamında ilçelerde yapacakları yatırımlarla ilgili değerlendirmede bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, proje yatırımlarıyla ilgili ilçelerde yoğun bir çalışma dönemine girileceğini söyledi. Alt yapı sorunlarının bir daha konuşulmamak üzere çözümüne yönelik plan ve programların hazırlanmakta olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, "İlçelerimizdeki seçim kampanyamızda vatandaşlarımıza söz verdiğimiz ve mutlaka hayata geçireceğimiz hizmetlerden söz etmiştik. Bunun yanında ilçelerimizi daha güzel, yaşanabilir ve konforlu hale dönüştürmeye yönelik plan, proje ve projeksiyonları anlatmıştık. Seçim artık geride kaldı. Şimdi iş yapma ve halkımıza söz verdiğimiz sözleri yerine getirme, projelerimizi hayata geçirme zamanıdır. Ekiplerimiz, ilçelerimizi kalkındıracak, geliştirecek, vizyon kazandıracak yatırımlarla ilgili çalışmalarını yürütüyor. İlçe ilçe yapacağımız projeler hazır. Şuan ayrıntılar üzerinde çalışılıyor. Bunların kısa zaman zarfında tamamlanmasıyla tüm Samsun'u şantiyeye çevirecek projelerin temellerini atacağız inşallah." dedi.
GENÇLERİMİZİ GERİ DÖNDÜRMEK İSTİYORUZ
30 ay içinde köylerde grup yolu, su ve kanalizasyon problemlerinin tarihe karışacağının altını çizen Başkan Yılmaz, "Söz verdiğimiz gibi bu alt yapı yatırımlarını 2-2.5 yıl içinde bir daha konuşulmamak üzere yapıp tamamlayacağız. Artık asfalt yolu, temiz içme suyu, kanalizasyonu olmayan hiç bir ilçe ve köy kalmayacak. Ayrıca düzenli depolama sahalarıyla çöp problemini de ortadan kaldıracağız. Yine köy ekonomilerini canlandırmaya ve geliştirmeye yönelik yapacağımız çalışmalara ve vereceğimiz desteklerden bahsetmiştik. Köylerimizde başta tarım ve hayvancılık olmak üzere buralarda yaşayan vatandaşlarımızın kendi geçimlerini sağlama adına yapabilecekleri ne varsa bunları destekleyecek, bilimsel çalışmalarla katkı sağlayacağız. Hatta elimizi taşın altına koyup kamu yatırımları yapacağız. Organik tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişimi için katkı verilecek ve danışmanlar vasıtasıyla bölge halkını bilinçlendireceğiz. Köylerdeki güzelim hayatını, ekonomik getirileri bırakıp şehirde asgari ücretle çalışma arzusuna dönük gençlerdeki yaygın kültürü yatırım ve desteklerimizle tersine çevirmek istiyoruz. Bu idealle ilgili görüşmelere başladık. Köylerimizle ilgili alt yapı ve rençberliğin geliştirilmesi meselesine büyük önem veriyoruz. İlerleyen süre içinde kaydettiğimiz gelişmelerle ilgili halkımızı bilgilendireceğiz. Bunun yanında ilçelerimizde turizm yatırımlarına da ayrı bir önem vereceğiz." ifadelerini kullandı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin proje ve alt yapı yatırımlarından sorumlu ilgili birimlerden alınan bilgilere göre ilçelerin vizyonunu değiştirip kalkınmalarını sağlayacak ve Samsun'un 2019 yılı hedefleri kapsamında 17 ilçede hayata geçirilmesi planlanan bazı projeler ise şunlar;
ALAÇAM
İlçenin Geyik Koşan mevki, halk plajları ve sahil düzenlemeleri, turizm alanı, imar plan çalışmalarıyla iç turizme açılacak. Daha önce Samsun İl Özel İdaresi'nin butik otel yapılmak üzere aldığı bina restore edilerek işletmeye açılacak. Kızlan köyü kırsalında av köşkü işletmesi yapılarak sahil otelleri ile birleştirilecek. Merkezde bulunan eski konaklarda yiyecek içecek ve el sanatları ürünlerinin satıldığı alanlar oluşturulacak.
ASARCIK
İlçenin Kılavuzlu, Dağcılar, Musalla yolu yapılarak ilçe Çarşamba'ya bağlanacak, ticaret geliştirilecek. Organik hayvancılığın geliştirilmesi için gerekli tesislerin plan, proje ve alt yapılarına destek verilecek. Evsel atıklar için uygun bölge seçilerek, bir transfer merkezi oluşturulacak. Uygun yerlerde kır kahvesi ve lokanta, tranking dağ bisiklet parkurları, jamping imkânları ve yerel ürünler için satış merkezleri yapılarak turizm hareketlendirecek.
AYVACIK
Uğurlu Deresi ağzında turistik balıkçılık, kamping ve piknik alanları oluşturulacak. Suat Uğurlu Baraj Gölü içindeki adaya gezinti teknesi alınarak turizme açılacak. Kongre turizmi için yıldızlı otel yapılacak. Eynel köprüsü ile Koç Yurdu köyü arasında turizm amaçlı bir yol inşa edilerek bölgenin turizm potansiyeli artırılacak. Yeşilırmak Kadınca kanalı üzerinde yumuşak rafting parkurları oluşturularak su sporları turizmi geliştirilecek. Çamlıkale Yaylası'nda kır kahveleri ve yöresel ürün satış reyonları kurulacak. Baraj göllerinde rekreasyon çalışmaları yapılarak gezinti iskeleleri, balık restoranları, kır kahveleri ve sosyal donatılar tesis edilecek.
BAFRA
İlçe merkez ve çevresinde tarihi ve arkeolojik ilgi odakları, Asarkale ve kral mezarları ile tütün müzesi yapılarak, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak. Kızılırmak boyunca taşkın sınırları içerisinde kalan alan rehabilite edilerek kent ormanı ve bölge parkları oluşturulacak. Modern ilçe otogarı ulaşım akslarına göre yeniden yapılacak. Bölgeye hitap edecek modern bir mezbane ve saklama üniteleri yapılacak. Altınkaya Baraj bendi önünde rıhtım yapılarak tekne gezi olanağı sağlanacak. Kır lokantaları ve kahveleri oluşturularak, iç ve dış turizm canlandırılacak. Kolay sahilinde rıhtım yapılarak tekne gezileri olanağı sağlanacak. Kırsal satış merkezleri kurularak bölge turizmi desteklenecek. Bafra'ya yakışır modern bir sebze ve meyve hali, saklama üniteleri yapılarak bölgenin tarımsal üretimi desteklenecek.
ÇARŞAMBA
Çarşamba kent girişinin estetiğine kavuşturulması ve bölgenin ahşap, mimari özelliklerini ortaya çıkartma amacıyla restorasyon projeleri hazırlanacak. Çarşamba turizm alanı mevzi imar planları hazırlanacak. Yeşilırmak Köprüsü'nden denize doğru 16 kilometrelik mesafede 300 metre uzunluğunda bir köprü yapılarak her iki yakada bulunan köylerin irtibatları sağlanacak, bölgenin kültürel ve sosyo ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacak. Kırsalında ekolojik tarım ve turizmin örgütlü bir biçimde yapılabilmesi için alt yapı oluşturulacak. Kabaceviz Şelalesi'nde kır kahvesi ve Bungalov tipi konaklama yerleri yapılarak sahil otelleri ile entegre edilecek. Abdal deresi üzerinde rafting turizmine uygun tesisler oluşturularak sahil otelleri ile entegre edilecek. Çakmak Gölü kıyısında kır kahvesi ve yerel ürünler satış reyonları yapılacak. Fırın kültürünü yaşatmak için uygun köyler belirlenerek, taş fırınlar yapılacak. Gülören, Aşağı Musalla, Kılavuzlu köyleri ve Asarcık ilçe yolu standart hale getirilerek, iki ilçenin ticari ve sosyal ekonomik hayatına katkı sağlanacak. Abdal ırmağı üzerinden Porsuk köyü bağlantısını sağlamak amacıyla 50 metre uzunluğunda araç trafiğine açık bir köprü yapılacak. Çarşamba mevcut çöp istasyonu sahasına sızıntı suyu arıtma tesisi kurulacak, saha modernize edilerek metan gazından elektrik enerjisi elde edilecek.
HAVZA
Mevcut kent meydanları rekreasyona tabi tutularak, modern bir görüntüye kavuşturulacak. Yol boyu yol gösterici işaretleriyle doğa yapıya uygun bilgi verici tanıtım levhaları yerleştirilecek. Termal suların korunması ve geliştirilmesi amacıyla kaynağa deponpaj alt yapı projesi hazırlanarak uygulamaya konulacak. Tur otobüsleri için uygun otopark alanlarıyla kır kahvesi ve kırsal ürün hediyelik eşya satış noktaları uygun alanlarda oluşturulacak. Kongre ve termal turizme yönelik 5 yıldızlı termal otel ve tesislerin yapımına proje planlama ve alt yapı desteği verilecek.
KAVAK
Canbulatoğlu Çerkez Ethem Bey müzesi yer belirleme, tahsis ve proje işlemleri tamamlanarak, müze hizmete alınacak. Çakallı bölgesi menemencilerinin düzenli yapılaşma koşullarına kavuşması için mevzi imar planları yapılacak. Otoban boyunca restorasyon projeleri yapılarak kent estetiği sağlanacak. Bölgedeki Kazım Uluslararası Pazara endüstriyel mamul olarak pazarlanması desteklenecek. Çakallı Hanı yapılacak düzenlemelerle aktif hale getirilecek, bölge ekonomisine katkı sağlanacak. Yaşar Doğu'nun evinin Yaşar Doğu Müzesi olarak kullanılabilmesi için gerekli yasal prosedürün yerine getirilmesinin ardından restorasyon projesi hazırlanacak ve gerekli restorasyon çalışmaları yapılarak müze hizmete alınacak. İlçede atık halde bulunan 3 adet göletin tarımsal, özellikle meyve üretiminde kullanılması sağlanacak.
LADİK
İlçe merkezinde eski eserlerin restorasyonu yapılacak ve yiyecek içecek tesisleri oluşturulacak. Mevcut kayak tesislerinin dağ eteklerinde büyümesini sağlayacak imar planları yapılarak özel sektörün bölgeye yatırım yapmasına özendirilmesi sağlanacak. Kent merkezinde en az bir sokak sağlıklaştırma projesi uygulanacak. Bekdiğin OSB'nin yapımında aktif rol oynanacak. Ayvalı sokak köyündeki tarihi binaların restorasyonları yapılarak pansiyon işletmeciliğinin desteklenmesi teşvik edilecek. Kongre turizmine yönelik 5 yıldızlı termal otel ve tesislerin yapımına yönelik proje plan ve alt yapı desteği verilecek. Gürcü, Aktaş, Küpecik ve Büyükkızoğlu yaylalarında mastır plan önerlerine uygun ahşap vc, kafe lokanta ve kırsal satış birimleri oluşturularak turizmin hizmetine sunulacak. Ladik Gölü kenarında restoran ve kafeler yapılacak, göl içinde kayık gezinti turları yapılması sağlanacak. Göl uluslararası kültür, doğa ve sağlık turizmine açılacak.
ONDOKUZMAYIS
Ondokuzmayıs ilçesinin Nebiyan Yaylası'nda kır kahveleri, piknik alanları ve yöresel ürünlerin satıldığı stantlar oluşturulacak, Yörükler Beldesi'ndeki Subasar ormanlarında seyir platformları oluşturularak doğa turizminin geliştirilmesine katkı verilecek. Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti, uluslararası normlarda yeniden düzenlenerek erişimi kolaylaştırılacak önlemler alınacak. Sit alanı dışında kalan sahil bölümleri rekreasyona tabi tutularak halk plajları ve sahil düzenlemeleri yapılacak.
SALIPAZARI
Çağlayan Şelalesinin yükseklik ölçümü gerçekleştirilerek çevre düzenlemesi ve köprü korkulukları yapılacak. Turizm hareketi etkinleştirilecek. Konak Ören Yaylası'nda mastır önermelerine uygun olarak kafe, lokanta ve kırsal satış birimleri oluşturulacak. Çiçek, böğürtlen ve franbuaz yetiştiriciliği desteklenecek ve ilçe ekonomisine katkı sağlanacak.
TERME
Tarımsal ürünlerin standartlarının yükseltilmesi, uluslararası pazarlarda tanıtılması için teknik destek sağlanacak. Minibüs, kamyonet ve traktörler için toplu alım satım galerileri oluşturulacak. İlçenin çevresel korunmasını sağlamak üzere biyolojik atık su arıtma tesisi yapılacak. İç turizmi canlandırma ve Terme halkının sportif çeşitliliğini artırmak için trankig ve atlı spor tesisleri yapılacak. 19 Mayıs Üniversitesi işbirliği ile Gölyazı Kuş Cenneti'ndeki kuş türleri araştırılacak. Dünya'da nadir bulunan kuş türleri varsa bunlar belirlenecek ve bu türler, Terme'nin tanıtılmasında kullanılacak. Çamlık sahili Doğu-Batı istikametine doğru düzenlenerek bölge halkının hizmetine sunulacak. Simenit Gölü çevre düzenlemesi yapılarak dinlence alanı haline getirilecek ve turizmin hizmetine sunulacak.
VEZİRKÖPRÜ
Gezi teknesi alınarak Altınkaya Baraj Gölü ve Derbent Baraj Gölü irtibatlandırılarak ilçe turizmine katkı sağlanacak. Kabalı Yaylası'nda kır kahveleri ve mesire alanları yapılacak. Kunduz Yaylası'nda yayla turizmine yönelik ihtiyaçla orantılı olarak otel, motel, kır kahvesi ve lokantalar yapılarak bölge turizmine kazandırılacak. Şahinkaya kanyonunun turizm değerini artırmak ve bölge ekonomisini canlandırmak için bir iskele yapılarak ve baraj turu için yolcu teknesi satın alınacak. Tur otobüsleri için uygun otopark alanları ile kır kahvesi ve kırsal ürün hediyelik eşya satış noktaları uygun alanlarda oluşturulacak. Eski eserler restore edilecek, butik otellerle yiyecek içecek avluları oluşturulacak. Vezirsuyu mesire alanı geliştirilecek, aktif hale getirilecek ve turizme kazandırılacak. Kunduz Yaylası'nda trankig, dağ bisiklet parkurları, kamping imkânları sağlanacak, ofrood oyunları düzenlenerek turizm hareketlendirilecek. Türkmen köyü sahili ve diğer sahil bölgelerinde kırsal satış alanları kafe, kır kahveleri ve lokantalar yapılarak ekonominin canlandırılması ve istihdamın canlanmasına katkı verilecek. Unutulmaya yüz tutmuş yöresel el becerilerinin (Kilim, süpürgecilik, bakırcılık vb) gelecek kuşaklara aktarılması için gerekli çalışmalar yapılacak.
YAKAKENT
Hobi tekne imalatı geliştirilerek ilçe ekonomisine katkı sağlanacak. Bölgede balıkçılığın önemli bir potansiyele sahip olması nedeniyle deniz ürünleri tesisleri teşvik edilecek. İlçe sahilinde balık restoranları yapılarak turizme kazandırılacak. Kunduz Balık Gölü çevresinde kamping, kır kahvesi ve restoranlar yapılarak, yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunulacak ve ilçeye aktivite kazındırılacak. Mevcut belediye oteli yenilenerek, turizmin hizmetine açılacak. Yeni otellerin yapımı teşvik edilecek, sahiller yeniden düzenlenerek halkın kullanımına sunulacak. Mevcut kent meydanları rekreasyona tabi tutularak modern bir görüntüye kavuşturulacak. Balık hali ve balık saklama üniteleri yapılacak.