BÜYÜKŞEHİRDEN VEZİRKÖPRÜ'YE SAANEN KEÇİSİ

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Kırsal Kalkınma Programı kapsamında Vezirköprü'de 10 çiftçiye toplamda 220 keçi dağıtımı gerçekleştirildi

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Kırsal Kalkınma Programı kapsamında Vezirköprü’de 10 çiftçiye toplamda 220 keçi dağıtımı gerçekleştirildi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı’nın çalışmaları çiftçinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Vezirköprü ilçesinin Boğazkoru Mahallesi’nde gerçekleştirilen törende 200 Saanen Keçisi, 20 Teke ve yonca tohumu dağıtıldı.
SAMSUN’DA SAANEN KEÇİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİ CANLANACAK
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, Samsun’da vatandaşın konforlu bir hayat sürmesinin yanında köy ekonomilerini de yükseltmeyi hedeflediklerini belirterek; “Kırsal kalkınma konusunu ilçelerimizde ve köylerimizde yapacağımız hizmetlerin vazgeçilmezi haline getirdik. Bir altyapı hizmetini köylerimize götürdüğümüzde orda yaşayan insanlarımızın hayatının konforunu yükseltmeyi amaçlıyoruz. Sadece suyunu, yolunu yapmakla köylerimizin sorunu bitiyor mu? Bitmiyor. Orada hayatı yaşanabilir kılmak lazım. İktisadi bir köy ekonomisi ortaya koymamız lazım düşüncesiyle ve Cumhurbaşkanımızın da bu konu ile ilgili talimatlarıyla birlikte Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı’mızı kurduk. Daha sonra çalışmalara başladık. Birçok kırsal kalkınma projesi gerçekleştirdik. Onlardan birisini daha gerçekleştirmek için burada, Boğazkoru Mahallesindeyiz ”diye konuştu
SAĞLADIKLARI KATILIM BENİ ÇOK MEMNUN ETTİ
Önümüzdeki yıl buradaki üretimler başarılı olursa, Samsun’un bin köyü var. Bin köyün bini de istesin temin eder onu da sağlarız. Sağlama yönünde de söz veriyorum ”diyen Başkan Yılmaz,” Sizin başarınız Saanen üreticiliğini yapacaklara ışık tutacaktır. Köy yerinde hayvancılıkla ilgili zorlukları bende biliyorum. Hayvanın sağılması, dışarıya çıkarılıp otlatılması, doğumu esnasında alınması gereken tedbirleri vs. genellikle bizim memleketimizde hanımlar yapar. Erkekler daha ziyade tarlada, tapanda daha ağır işlerle meşgul olurlar. O bakımdan hanımefendilerin bugün buradaki geniş anlamda sağladıkları katılım beni çok memnun etti. Hepinize teşekkür ediyorum, hayırlı olmasını diliyorum“ şeklinde konuştu.
HER YERİN SORUNLARINI BİLMEMİZ LAZIM
Boğazkoru Mahallesi sakinlerine seslenen Vali Osman Kaymak, ”Bugün burada aranızda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Samsun'umuz kentiyle, köyüyle bir bütün. Samsun'umuzun her tarafını tanımamız lazım, her yerin sorunlarını bilmemiz lazım. Bu yönüyle bu program sizleri tanımamız için bizlere bir fırsat veriyor. Çok değerli mahalle sakinlerimiz; Biliyorsunuz hükümetimiz son yıllarda tarımı destekleme konusunda çok büyük gelişmeler kaydetti. Özellikle destekler ve teşvikler köylümüzü köyden göç eden değil, köyünde kalan durumuna getirdi. Şunu söylüyoruz sadece Tarım Bakanlığı'nın destekleri yetmez. Büyükşehir Belediyelerimiz ve İlçe Belediyelerimizin de destek vermeleri gerekiyor. Bu yönüyle Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” şekline konuştu.
SAANEN KEÇİLERİ YILDA 2 TANE YAVRU VERİYOR
Ben daha önceden saanen keçileri hakkında bilgi sahibi olduğunu belirten Vali Kaymak, ”Bu keçilerin her biri günde 3 ila 6 litre süt veriyor, diğer bizim bildiğimiz keçiler 1 ila 3 litre süt veriyor. Bazen sene de 1 tane yavru veriyor bazen onu da vermiyor, ancak bugün dağıtılan saanen keçileri yılda 2 tane yavru veriyor yani süt veriminin fazla olması ve fazla yavru vermesinin ötesinde, keçi sütünün anne sütüne en yakın süt olması, en sağlıklı süt olması yönüyle de hekimler tarafından önerilen bir süttür. Bugün dağıtılan Saanen keçileriyle burada yakalayacağınız başarı belki diğer köylere yaygınlaştırma konusunda bizlere cesaret verecektir. Şayet Büyükşehir Belediyesi bu konuda zorda kalırsa bizde Tarım Bakanlığı olarak inşallah kendisini destekleyeceğiz. Şüphesiz ilçemizin daha da gelişmesi açısından yeni sanayi kollarının açılması lazım. Samsun’umuz da işsizlik konusu gittikçe artıyor. Yeni Organize Sanayi Bölgeleri yapmamız lazım. Vezirköprü’de bir Organize Sanayi Bölgesi olmaması bana göre eksikliktir. Ama bugün Belediye Başkanımız bana bahsettiler ilçemize ihtisas organize sanayi bölgesi kuruyoruz. Bunun çalışmaları ilerleyen zamanda hızlandığı takdirde Vezirköprü’müzde gelecekte işsizliğin çözümü konusunda çok güzel bir hizmete kavuşmuş olacak” dedi.
HÜKÜMETİMİZ TEŞVİKLERİNİ, DESTEKLERİNİ GELİŞTİRİYOR
Devletimiz her yönüyle köylülerimizi köyde tutmaya çalışıyor vurgusu yapan Vali Kaymak,” Daha çok üreten, daha güçlü bir Türkiye açısından buna dikkat etmemiz lazım. Köylümüz köyünde en iyi şekilde yaşayacak, ürünlerini en iyi şekilde işleyecek, birim başına maliyetini en yüksek şekilde alacak ve bunu katma değeri yüksek şekilde pazarlayacak. Bu hedefler doğrultusunda Tarım Bakanlığımız, hükümetimiz teşviklerini, desteklerini geliştiriyor. Bizde o çerçevede Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Tarım İl Müdürlüklerimiz hep beraber bir gayret içerisindeyiz. Çiftçilerimizin her zaman yanındayız. Arkadaşlarımız bugün burada alternatif bir gelir kaynağı sunuyorlar. Ümit ediyorum bu başarılı olur ve diğer köylere örnek olur. Bu projeyi hazırlayan arkadaşlara ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu projenin hayırlı ve bereketli olmasını diliyor, hepinize saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum’ diye ifade etti.
Programa ayrıca, Vezirköprü Kaymakamı Yunus Emre Altıner, İl Jandarma Komutanı Jandarma  Kıdemli Albay Ünsal Ağaoğlu,  Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, projeye destek veren iş adamı Tuncer Üçüncüoğlu ve Boğazkoru mahalle sakinleri katıldı.
Köksal ÖNER