Çalışana Maaş Yerine Cep Harçlığı Önerdiler

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, İşgücü Uyum Programı Dediler, Çalışana Maaş Yerine Cep Harçlığı Önerdiler.

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ açıklamasında; Öncelikli olarak Öğretmen adayı iken KPSS’den çok yüksek puan aldığı halde atanmayan ve gelecekten umudunu yitiren öğretmen adayı bir gencimizin daha intihar haberinin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.
Yaşamını kaybeden gencimize Allahtan rahmet, kederli ailesine sabırlar ve dayanma gücü diliyorum.
Değerli Basın mensupları,
Kamuda tasarruf tedbirleri adı altında 29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak uygulamaya konulan İşgücü Uyum Programı (İUP) Yönetmeliği ile kamu yararı gözetileceği iddia edilerek tarım, hayvancılık, kamusal alanların temizliği, bakım ve onarımı, geri dönüşüm ve atık imha faaliyetleri başta olmak üzere neredeyse tüm hizmet sektörlerinde işsizlik istismar edilerek esnek, güvencesiz ve ucuz iş gücüne dayalı emek sömürüsü yeni istihdam modeli haline gelmiştir.
Asgari Ücret dönemi bitti, Cep Harçlığı dönemine geçildi!
İşgücü Uyum Programı kapsamında yürütülen hizmetler için yönetmeliğin 12. maddesi ile maaş ödemesi yerine çalışana “cep harçlığı ödenmesi” meşrulaştırılmış oldu.
 

29 Ağustos 2024 PERŞEMBE   Resmî Gazete Sayı: 32647
  YÖNETMELİK
  Türkiye İş Kurumundan:
İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMININ YÜRÜTÜLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

Katılımcılara yapılacak cep harçlığı ödemesi, sosyal güvenlik ve vergi işlemleri
MADDE 12- (1) Katılımcılara yapılacak günlük cep harçlığı tutarı Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Ancak bu tutar 4857 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenen günlük asgari ücret tutarının üstünde olamaz.
Bu yönetmelik ile çalışanlara ödenecek günlük miktar en fazla 566 lira 73 kuruş olacak. Haftada 3 gün çalışıldığında aylık toplam ödeme ise asgari ücretin yarısından da az, 6.800 TL civarında olacak. Yol ve yemek parası da verilmeyeceği hesaba katılırsa verilecek günlük yevmiye cep harçlığı bile olamaz!
İşgücü Uyum Programı Dediler, Okulları Mikrop Yuvası Yaptılar.
Eylül ayının ilk haftası uygulanmaya başlanan program kapsamında kamuda tasarruf tedbirinin uygulandığı okullarımızda hijyen ve temizlik krizi baş gösterdi.
Çünkü İşgücü Uyum Programı ile okulları temizleme işlerinde görevlendirilecek kişiler, “katılımcı” ve “kursiyer” adı altında çalıştırılıyorlar. Dolayısıyla okul temizlik işlerinde bu kapsamda çalıştırılanlara, yaşlılık, ölüm, malullük gibi uzun vadeli sigortaları yapılamıyor. Anayasa tanımaz bir tutum sergileyen şahsım devleti, bırakın işçi ve emekçilere emeklerinin karşılığını vermeyi mevcut haklarını da tırpanlamaktadır, çalışanların sosyal güvenlik hakkı bizzat iktidar tarafından ihlal edilmektedir. Okullarda ortaya çıkan temizlik sorununu çözmek için buldukları yol da çalışma yaşamında emekçiler için yeni mağduriyetlerin habercisidir.
Emek sömürüsünün yoğun olduğu ve insanların açlık ücretlerine
mahkûm edildiği bu koşullar nedeniyle okullar personel bulamıyor. İlçe başkalıklarımız bir haftadır bölgelerindeki okulları ziyaret ediyorlar, yöneticilerle, velilerle ve öğretmenlerimizle görüşüyorlar. Milli eğitimi emek sömürüsü temelinde piyasanın emrine sunan bu uygulamayla okullarımızda büyük bir hijyen ve temizlik sorunu oluştuğunu gözlemekteyiz.
Cep Harçlığıyla Geçim Olmaz!
Cep harçlığı, adı üzerinde ufak tefek, gündelik harcamaları karşılayacak paradır. Kişinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak kadar düşük bir gelir anlamına gelir.
Devletin önceliği, vatandaşlarını onurlu bir yaşam sürmeye yetecek gelir seviyesine ulaştırmak ve bunun için gerekli sosyal, ekonomik politikaları devreye sokmaktır.
Sosyal devlet ilkesi bunun için vardır. Anayasamız da yurttaşlarımızın temel hak ve ihtiyaçlarının devlet tarafından güvence altına alınmasını öngörür. Bu çerçevede, insan onuruna yaraşır bir ücret politikası temel haktır.
Oysa AKP önce muhtaç ediyor sonra sürdürülebilir muhtaçlık siyasetiyle toplumsal adaletsizliği de derinleştiriyor.
Açlığın, yoksulluğun alabildiğine arttığı bir dönemde asgari ücretin yarısının bile altında ücretle ve üstelik güvencesiz çalışma koşullarını işsizliğe çare olarak sunmak insafsızlıktır, Anayasal suçtur.
Bugün emek örgütlerinin neredeyse tümü hak arama eylemleri için sokaklardadır. Emeğin hakkını alması ve insanca, güvenceli çalışma koşulları sağlanması için tüm demokratik, meşru anayasal hak arama mücadelelerini destekleyeceğimizi bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.