CANİK BAŞARI'DAN MEHMET AKİF PANELİ…

Canik Başarı Üniversitesinde İstiklal Marşının Kabulü ve Bir Dava Adamı Mehmet Akif Ersoy paneli gerçekleştirildi

Canik Başarı Üniversitesinde İstiklal Marşının Kabulü ve Bir Dava Adamı Mehmet Akif Ersoy paneli gerçekleştirildi.
Başarı Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yavuz Demir modaretörlüğünde gerçekleşen panelde İstiklal Marşının Kabulü ve bir dava adamı Mehmet Akif Ersoy anlatıldı.
Demir, konuşmasına “Bugün burada Mehmet Akif’i ve İstiklal Marşımızın anlamı ve kıymeti üzerine konuşacağız.” diyerek başladı. Saatli maarif takviminin yapraklarında tarihimizde karşılığı olan bir şey olarak her gün Akif’i konuşuyoruz. Bundan öte bir şey midir bütün bunlar ve tarih dediğimiz sadece geçmiş midir? Yoksa bugüne Akif’in söylediği gibi “ibret alınarak tekerrür etmeyen bir geçmiş olarak mı gelmeli. Tarih ve onu oluşturan hadiseler bizim için sadece ‘elem ve iftihar ‘ aralığından görülür. Göremediğimiz ve bunun neticesinde kuramadığımız ise trajiğin el verdiği tragedyadır. Bunu kuramayanlar ise esef ve keder duyabilirler. Akif tragedyanın peşinde biri midir? Safahat bu çatışmanın bir aksülameli olarak okunabilir mi? Bütün sefahat buna indirgene bilir mi? İktidarın intizamı mı intizamın iktidarı, iktidarın intizamı bizi vahşileştirirken medenileştiren ise bizi intizamın iktidarıdır. Vahşilik kelimenin bize ilk geldiği hal değil elbette. Yanı başınızda duran adamın kadirbilmezliğidir vahşilik. Atatürk’ün İstiklal Marşı bizim inkılabımızdır sözüne değinen Demir; “Mehmet Akif İstiklal Marşı ile milletimize hürriyet ve istiklal duygusunun sürekli sinelerde canlı kalmasını sağlamıştır” dedi.
Prof. Dr. Celal Tarakçı; ”İstiklal marşının yazılışı ve tarihi serüvenine bugün bütün kaynaklardan ulaşabiliyorsunuz asıl olan onun sözlerindeki manasını anlayabilmektir. ”Korkma” diyerek başladığı mısralarda Çanakkale’nin istiklal marşının ön sözü olduğuna vurgu yapmaktadır” dedi.
Bir dava adamı portresi çizen Başarı Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Önal; Akife ait “Ne irfandır veren ahlaka yükseklik ne vicdandır, insanda fazilet hissi Allah korkusundandır” vecizeleriyle ahlak açısından yüksekliği, irfan ve vicdan kavramlarında bulunmakla beraber daha çok Allah korkusunun olduğunu bağlamaktadır. İslam’ı hayatına uygunlaştırmış bir sanatçı olan Akif geleneğe mutlaka bağlı kalalım derken aynı zamanda doğrudan doğruya Kuran’dan alıp ilhamı asrın idrakine söyletmeyi savunur. İslam tek kanatlı olamaz diyen Önal “Gelenek bir kanatsa modernizasyon diğer kanat olmalıdır. Geçmiş ve geleceği bugün birleştirmek zorundayız. Yirminci asra mutlak tesiri olan Akif’i bu bağlamda iyi anlamalıyız. İslamı anlama anlatma ve yaşama idolüyle bir dava adamı portresi çizen Akif’in sanatı edebiyat sanatıdır. Bir dava adamı bir sanat adamı yanında bir müspet bilim adamı olan Mehmet Akif’in asıl mesleği veterinerliktir. Birinci mecliste vazifeli olan Akif aynı zamanda da güçlü bir siyaset adamıdır. Fikir hayatında 20.yüzyılda İslam veya vatan diye bir araştırma yapılsa Akif’in ihmal edilmesi mümkün olmayacağını dile getiren Önal “Evrensel unsurlarla beraber İslam ve vatan muhtevasını bir araya getirmeyi başaran Akif’i hayatımıza mutlaka sokmalıyız” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Nafi Yalçın ; “Mehmet Akif yazıların büyük bir kısmında medeniyete yer vermiştir. Tamamen Batılılaşmak ya da karşı olunmasına rağmen olumlu yanlarına taraf olmayı seçmiştir.” Sade garbın ilmine dönsün yüzünüz, o çocuklarla beraber gece gündüz didinin, giden 300 senelik ilmi sık elden edinin” sözlerinden de anlaşılacağı üzere Gençliğe Avrupa’daki ilimleri öğrenmeye teşvik eden Akif, batının emperyalizmine ve sömürgeciliğine düşmandır” dedi.
İstiklal marşı ve Mehmet Akif Ersoy’un ele alındığı soru cevap şeklinde devam etti.