Canik, Mavi Marmara'yı insanlık için yola çıkarıyor...
Canik Belediyesi insanlık adına çok anlamlı bir ilke imza atıyor
Canik Belediyesi insanlık adına çok anlamlı bir ilke imza atıyor. İnsanlık vicdanının sembolü olan Mavi Marmara Gemisi'ni İHH İnsani Yardım Vakfı ile birlikte özgürlük ve insanlık için yeniden yola çıkaracak olan Canik Belediyesi, 'Mazlum Coğrafyalar Müzesi'ne dönüşecek gemi ile gençleri Çanakkale'de şehitlerle buluşturacak.[gallery ids="22575"]
Mavi Marmara Gemisi, Canik Belediyesi ve İHH İnsani Yardım Vakfı'nın organizasyonuyla insanlık için yeniden yola çıkıyor. 31 Mayıs 2010 yılında Filistin'e yardım götürmek için çıktığı yolda uluslararası sularda seyrederken İsrail'in saldırısına uğrayan Mavi Marmara Gemisi, Çanakkale Zaferi'nin 100. yılında gençleri şehitlerimiz ile buluşturacak. Samsun'da 10 gün kalacak olan gemi, Mazlum Coğrafyalar Müzesi'ne dönüşecek ve çeşitli etkinliklerle kapılarını vatandaşlara açacak.
MAZLUM COĞRAFYALAR MÜZESİ
Cuma günü Samsun'a gelecek olan Mavi Marmara Gemisi, saat 12.30'da düzenlenecek açılışın ardından Mazlum Coğrafyalar Müzesi olarak çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Ülkemizin unutulan değerlerini canlandırmak, gençlere milli ve manevi değerleri daha iyi benimsetmek ve mazlum coğrafyalarda insan hakları ihlalleri adına tüm yaşananları göstermek ve gelecek nesillere aktarmak amacını taşıyan dev organizasyon kapsamında Çanakkale Zaferi ile ilgili fotoğraf ve gerçek tarih sergileri, basılı yayınlar, belgeseller ile panel ve savaş türkülerinden oluşan programlar düzenlenecek.
16 MART'TA YOLA ÇIKACAK
Yine dünyada zulüm gören tüm mazlum ve coğrafyalara dünyanın dikkatini çekmek amacıyla fotoğraf sergisi, canlı yayın programları, konferanslar, sunumlar, söyleşiler ve röportajlar düzenlenecek ve çeşitli stantlar açılacak. Samsun sanayi Rıhtımı Sevgi Kafe Karşısında 16 Mart'a kadar ziyaretçileri kabul edecek olan gemi, 16 Mart'ta özgürlük ve insanlık için gençlerle birlikte Çanakkale'ye gitmek üzere yola çıkacak. 18 Mart'ta Çanakkele'ye ulaşacak olan Mavi Marmara Gemisi, gençleri şehitlerle buluşturacak.
'DEĞERLERİMİZİ KORUYORUZ'
İnsan topluluğunu millet yapan, onları ortak hedeflerde bir araya getiren en önemli unsurun değerleri olduğuna vurgu yapan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Değerleri oluşturan veya var olan değerlerini koruyamayan milletler yok olmakla karşı karşıya kalırlar. Özellikle gençlerimizin kültürel ve manevi değerlerin farkında olmaları ve bu değerlere sahip çıkmaları çok önemli bir husustur. Canik Belediyesi olarak değerlerimizin korunması ve yaşatılması adına pek çok çalışmaya imza atıyoruz. Bu kapsamda her yıl olduğu gibi bu yıl da gençlerimizi tarih şuuru ve bilincinin gelişmesi için Çanakkale’ye götüreceğiz. Ancak bu yıl Çanakkale ziyaretimizi farklı bir şekilde yapacak olmanın heyecanı içerisindeyiz" dedi.
YENİ NESLİN İNŞAASI…
Gelecek adına yeni neslin inşaasının çok önemli olduğunu da vurgulayan Genç, “Eğer gençleri milli ve manevi değerlerinden mahrum bırakırsanız geleceğinizin sağlam olacağından söz edilemez. Bu noktada ülkemiz için anlam taşıyan Samsun-Mavi Marmara Gemisi ve Çanakkale gibi üç değerin 18 Mart gibi anlamlı bir günde buluşuyor olması, en önemlisi de gençlerimizin bu organizasyonun içinde olması bizleri oldukça mutlu etmektedir. Bizim bütün amacımız yeni neslin inşaasıdır” diye konuştu.
GENÇLER, ŞEHİTLERLE BULUŞUYOR
Canik Belediyesi olarak milli ve manevi değerlerine sahip çıkan bir gençlik meydana getirilmesi için canla başla çalıştıklarını ifade eden Genç, "16 Mart 2015 tarihinde Samsun'dan yola çıkacak olan Mavi Marmara Gemisi’nin, kutsal bir inancın müdafaasının tezahürü olduğuna inandığımız Çanakkale Zaferimizin 100. yılı olan 18 Mart’ta Çanakkale’de olmasını ve gençlerimizin şehitlerimiz ile buluşmasını hedefliyoruz. Öncelikle insanlık vicdanının sembolü olan Mavi Marmara Gemisi bu hedefte çok anlamlı olacaktır. Tüm vatandaşlarımızı Cuma günü Mazlum Coğrafyalar Müzesi'nin açılışına davet ediyorum. Böyle anlamlı bir etkinliği düzenlememizde hiç bir desteğini esirgemeyen İHH İnsani Yardım Vakfı'na teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
MAVİ MARMARA GEMİSİ
Filistin’e 2006 yılından beri uygulanan ambargoyu denizden delmeyi amaçlayan harekette 50 ülkeden aktivistleri taşıyan Mavi Marmara Gemisi; 10 bin ton ilaç, tıbbi malzeme, ilaç, prefabrik evler, çocuklar için oyun bahçeleri, çimento, demir vb. insani yardım malzemesi taşıyan diğer yük gemileriyle beraber 31 Mayıs 2010 Saat 12.30 da Antalya Limanı'ndan hareket etti.
Yardım filosunda Türkiye’den 3, Yunanistan’dan 1, İrlanda’dan 1, İngiltere’den 2, Cezayir’den 1 ve Kuveyt’ten 1 olmak üzere toplam 9 gemi bulunuyordu. Hareket şimdiye kadar Filistin’e yapılan en büyük yardım organizasyonu olarak dikkat çekiyordu.
Gazze’ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara ve diğer gemilere 31 Mayıs 2010 tarihinde uluslararası sularda seyir hâlindeyken İsrail silahlı kuvvetleri saldırı düzenlemişti. Saldırıda gazeteci Cevdet Kılıçlar ile beraber 9 insani yardım gönüllüsü; Furkan Doğan, Cevdet Kılıçlar, İbrahim Bilgen, Necdet Yıldırım, Fahri Yaldız, Ali Haydar Bengi, Cengiz Akyüz, Çetin Topçuoğlu ve Cengiz Songür hayatını kaybetmiş, 50’den fazlası yaralanmış, yaralıların arasında bulunan Uğur Süleyman Söylemez 4 yıl komada kalarak şehitler kervanına katılmış ve dünya ile iletişim yasadışı olarak kesilerek gazeteciler dâhil tüm yolcular İsrail tarafından hapsedilmişti.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından da saldırı sırasında ve sonrasında kasten adam öldürmek, işkence, insanlık dışı muamele etmek, kasten azap vermek, beden bütünlüğünü veya insan sağlığını vahim şekilde ihlal etmek, keyfî tutuklama ve gözaltı, ifade hürriyetinin kısıtlanması, malların gasp edilmesi ve benzeri ağır suçların işlendiği, insan hakları ve uluslararası hukukun ihlal edildiği tespit edilmişti. Bu saldırı ile alakalı olarak ulusal (Türkiye, ABD, İspanya, Belçika, İtalya gibi) ve uluslararası (Uluslararası Ceza Mahkemesi, BM İnsan Hakları Konseyi) birçok hukuk zemininde çalışmalar gerçekleştirilmiş, İsrail Türkiye'den özür dilemek zorunda kalmıştı.