CARL TOBEY MEZARI BAŞINDA ANILDI…

Samsun Maarif Koleji ve Samsun Anadolu Lisesi'nde 30 yılı aşkın İngilizce öğretmenliği yapan Carl Tobey öğrencileri tarafından mezarı başında anıldı

Samsun Maarif Koleji ve Samsun Anadolu Lisesi’nde 30 yılı aşkın İngilizce öğretmenliği yapan Carl Tobey öğrencileri tarafından mezarı başında anıldı.
23.03.1918 tarihinde Amerika'nın Newyork kentinde doğdu. Babası zamanın tanınan zengin bankerlerinden Allen Tobey'dir.
Tobey, üniversite öğrenimini Newyork'ta Princeton Üniversitesi Tarih Bölümünde üstün başarı ile tamamladı. İlerleyen yıllarda, okul arkadaşlarından biri olan J F Kennedy A.B.D Başkanı olurken, bir diğeri de müzikallere imzasını atan alan Learner oldu Mezuniyet sonrasında bir müddet Amerika'nın güney eyaletlerinde öğretmen olarak görev yaptı. 2.Dünya Savaşının başlaması ile birlikte, pilot eğitmeni olarak Fransa-Paris'e gitti. Paris'teki yıllarında şairlerle, gazetecilerle, müzisyenlerle, yazarlarla ve filozoflarla dostluklar kurdu. Bunlardan bazıları Jimy Baldwin (Vatandaşlık Hakları Savunucusu), Max Ernest (Ressam), J. P. Satre (Filozof), Simon de Beauvoir (Yazar) dir.
Anma toplantısında bir konuşma yapan Samsun Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Ali Çömez özetle şunları söyledi.
“1955 yılında 'Barış ve Eğitim Gönüllüsü' olarak Samsun'a geldi. 1955 yılında, bugünkü 23 Nisan İlköğretim okulunun olduğu alanda kurulan Samsun Maarif Koleji'nde İngilizce Öğretmeni olarak göreve başlamış. Görev yaptığı süre içerisinde, Samsun Anadolu Lisesi bünyesinde, topladığı bitki örneklerini de içeren bir bahçe oluşturmuş, bu bahçenin bakımını bizzat kendisi üstlenmiş, ilerleyen yıllarda aylığını bu bahçeye harcamak suretiyle bir bahçevan tahsis etmiş ve bu bahçeyi öğrencilerine de gezdirerek öğrencilerde çiçek, bitki ve doğa sevgisinin oluşmasına katkı sağlamıştır.
İlk defa ve iki yıldır Türkçe Yurttaşlık Bilgisi Dersi okuyor olmamıza rağmen, ilk defa onun sayesinde yurttaşlık haklarını, yurttaş olmayı, ırk ayırımını (İngilizce olarak) öğrendik. O yıl İngiliz Dili dersimizde hangi kitapları okuduğumuzu unuttum. Hatırlamak için hafızamı zorlamam lazım. Ama o yıl, o gün ilk defa onun sayesinde ve onun anlatımı ile korkmak ile sevmek arasındaki ilişkiyi kavradık.
Ondan sadece İngilizce öğrenmedik. Hayata dair çok şey öğrendik. Her birimiz farklı farklı ama mutlaka dersin dışında bir şeyler öğrendik. Kısaca ondan dostluğu, dost olmayı öğrendik. Buraya bugün gelişimizin nedeni bu. Bugün bir dostu anmaya geldik.
Korku ile feda edemeyeceğimiz şey sevgimiz, sevdiklerimizdir. Katılımınızdan dolayı hepinize Corl Tobey’nin dostluğuyla teşekkür ediyorum”